Κλείνει χωρίς ποινική δίωξη η υπόθεση της σεξουαλικής παρενόχλησης κατά αστυνομικού-Μετατέθηκε σε άλλο πόστο

Μπορεί να έχουν παρέλθει έξι μήνες από τότε που γυναίκα αστυνομικός προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία για σεξουαλική παρενόχληση, εμπλέκοντας στην υπόθεση τρεις συναδέλφους της που υπηρετούσαν σε νευραλγικά πόστα στο Αρχηγείο, ένας εκ των οποίων είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα, ωστόσο τελικά αποφασίστηκε πως δεν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, τις οποίες ανέλαβε το ΤΑΕ Λεμεσού, ο φάκελος της υπόθεσης έγινε μπαλάκι μεταξύ Νομικής Υπηρεσίας και Αστυνομίας, αφού σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις ζητήθηκαν επιπρόσθετα στοιχεία, μέχρι που τελικά παρέδωσαν οι Αρχές όσα χρειαζόταν στην Εισαγγελία για να καταλήξει στην απόφασή της.

Ακολούθως, αφού η Νομική Υπηρεσία μελέτησε το μαρτυρικό υλικό, σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, αποφάσισε, με βάση το μαρτυρικό υλικό που τέθηκε ενώπιον της, τη μη άσκηση ποινικών διώξεων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε την ηγεσία της Αστυνομίας να επαναφέρει πριν από μερικές μέρες στα καθήκοντά του τον αστυνομικό που ήταν σε διαθεσιμότητα για την υπόθεση, ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μέλος της Δύναμης μετατέθηκε από το Αρχηγείο σε Αστυνομικό Σταθμό, αφού στο Αρχηγείο εργάζεται και η παραπονούμενη.

Υπενθυμίζεται, πως η καταγγελία της παραπονούμενης έγινε στις 25/2/2023 και σε βάρος του ενός αστυνομικούς εκδόθηκε από το Δικαστήριο ένταλμα σύλληψης, στη βάση της μαρτυρίας που του κατατέθηκε, το οποίο εκτελέστηκε άμεσα, ωστόσο δεν οδηγήθηκε ενώπιον Δικαστηρίου για διάταγμα προσωπορκάτησης του, αφού η Αστυνομία έκρινε, σύμφωνα με την θέση που είχε εκφράσει, πως δεν ήταν απαραίτητο.

Πέραν του εν λόγω αστυνομικού που βρισκόταν σε διαθεσιμότητα και μετατέθηκε σε Αστυνομικό σταθμό, για τους άλλους δύο εμπλεκόμενους είχαν αποφασιστεί διοικητικά μέτρα, χωρίς να τίθενται σε διαθεσιμότητα. Όπως είχε αναφερθεί τότε, ο ένας μετατέθηκε σε άλλο τμήμα, εντός του Αρχηγείου, ωστόσο, στη συνέχεια μετατέθηκε ξανά σε τμήμα εκτός του Αρχηγείου, ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε επαφή με την παραπονούμενη. Όσον αφορά στο δεύτερο πρόσωπο, αυτός είχε λάβει άδεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όχι στην διαθεσιμότητα των άλλων δύο στελεχών που ενέπλεξε η αστυνομικός στην παρενόχληση

Πλέον η ηγεσία της Δύναμης καλείται να αποφασίσει κατά πόσον θα διερευνηθούν σε βάρος των μελών που ενέπλεξε στην καταγγελία της η παραπονούμενη πιθανά πειθαρχικά αδικήματα και ειδικότερα εναντίον του αστυνομικού που βρισκόταν για έξι μήνες σε διαθεσιμότητα. Κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί, με τις πληροφορίες που προέρχονται από το Αρχηγείο να αναφέρουν πως ενδεχομένως να μην διαταχθεί πειθαρχική έρευνα, με την ηγεσία να λαμβάνει υπόψη το γεγονός πως ο αστυνομικός ήταν σε διαθεσιμότητα έξι μήνες. Ωστόσο, είναι κάτι το οποίο αναμένεται να διαφανεί εντός των επόμενων ημερών, αφού έχουμε ζητήσει επίσημη τοποθέτηση από την Αστυνομία.

Η εν λόγω υπό διερεύνηση υπόθεση, είχα σχολιαστεί ποικιλοτρόπως στις τάξεις της Αστυνομίας, λόγω των χειρισμών που έγιναν, με μέλη να καταγγέλλουν διαφορετικούς χειρισμούς αφού το ένα πρόσωπο υπηρετούσε στο γραφείο πρώην στελέχους της Αστυνομίας, ο οποίος είχε προβεί σε διάφορα σχόλια όταν βρέθηκε στο Αρχηγείο, αλλά και για την διάρκεια των ερευνών, οι οποίες κράτησαν ένα μήνα, ενώ θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν νωρίτερα, δεδομένου πως ακόμα και σε υποθέσεις φόνων, οι έρευνες ολοκληρώνονται μέσα σε ένα μήνα.

Πάντως, νομικοί κύκλοι σημειώνουν πως, με δεδομένο ότι υπήρχε καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση, ανεξαρτήτως εάν φερόμενο θύμα και φερόμενος θύτης ήταν αστυνομικοί, οι Αρχές θα έπρεπε να ενεργήσουν άμεσα και να προχωρήσουν σε σχηματισμό ανακριτικής ομάδας, λήψη καταθέσεων και ενδεχομένως σύλληψης του υπόπτου, με αίτημα για προσωποκράτηση, ώστε να διερευνηθούν οι ισχυρισμοί του θύματος άμεσα, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο προβεί σε ψευδή καταγγελία ενώπιον των Αρχών, τότε είναι αντιμέτωπο με ποινικά αδικήματα. Ωστόσο, εναντίον της παραπονούμενης δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα σε σχέση με τους ισχυρισμούς της. Εντούτοις, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από το Αρχηγείο, αποφασίστηκε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη, καθώς κρίθηκε αδύνατο το μαρτυρικό υλικό, ώστε να στοιχειοθετηθεί η υπόθεση ενώπιον Δικαστηρίου. Επίσης, ο Αρχηγός αποφάσισε την μετάθεση του αστυνομικού, ενώ αναμένεται η απόφαση του ως προς τα ενδεχόμενα πειθαρχικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η υπόθεση παρενόχλησης αστυνομικού και οι χειρισμοί-«Εντύπωση για δύο μέτρα και δύο σταθμά»

Δειτε Επισης

Συνεχίζει την απεργία πείνας η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης-Για οκτώ χρόνια δεν είδε τα παιδιά της
Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για αντιμετώπιση της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης
«Θα ξαναχορέψουμε»-To τατουάζ της 21χρονης Mia που απήχθη από τη Χαμάς στο φεστιβάλ
Ανακοίνωσε αποτροπή επίθεσης κατά Ισραηλινών και Εβραίων στην Κύπρο η Μοσάντ
Απίστευτο περιστατικό στην Ελλάδα-Πήγε για λιποαναρρόφηση και έφυγε με παραμορφωμένες γάμπες
Σφοδρές μάχες στην νότια Γάζα, φόβοι για τους αμάχους κοντά στη Χαν Γιουνίς
Συνελήφθη 27χρονη που παρουσίαζε πλαστή ελληνική ταυτότητα για να συνεχίσει να εργάζεται
Οδηγοί που έτρεχαν, μεθυσμένοι και με το κινητό στο χέρι-500 καταγγελίες από την Αστυνομία
Σε εγρήγορση η ΚΔ για μέτρα ασφαλείας ενόψει εορτών-Περισσότερη αστυνόμευση στους χώρους υψηλού κινδύνου
Πήγαινε σε καταστήματα και έφευγε χωρίς να πληρώσει-Συνελήφθη 41χρονος