Γ. Παμπορίδης για μεταφορά ασθενών: Η πολιτική ελίτ απολαμβάνει μέσω του υφιστάμενου συστήματος ειδική μεταχείριση

Άνοιξε για τα καλά η συζήτηση για την μεταφορά του προγράμματος για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό, από το Υπουργείο Υγείας στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, μετά και την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, κατά την οποία ακούστηκαν διάφορες απόψεις. Παρά το γεγονός ότι οι πλείστοι είναι ικανοποιημένοι με τον τρόπο που εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κατά πλειοψηφία οι αρμόδιοι φορείς παρουσιάζονται θετικοί στην μεταφορά του στον ΟΑΥ, όπως προνοεί ο νόμος, στη βάση των κατάλληλων διαδικασιών και πλαισίων.

Κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, η υπουργός Υγείας έκανε μία παρουσίαση της πρόθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ουσιαστικά να εφαρμόσει τη νομοθεσία, βάσει της οποίας έπρεπε το πρόγραμμα να βρίσκεται στον ΟΑΥ από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ξεκαθαρίζοντας πως το Υπουργείο Υγείας θα είναι αρωγός του Οργανισμού, ώστε να δημιουργήσει το πλαίσιο που απαιτείται για να εφαρμοστεί το εν λόγω πρόγραμμα.

Πάντως, η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να εφαρμόσει αυτή τη στιγμή τη νομοθεσία, αφού ουσιαστικά έχει παρέλθει η περίοδος κρίσης που είχε δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού, έχει βρει αρκετούς σύμμαχους από τη μία, με πρώτους και καλύτερους το Υπουργείο Υγείας, αλλά και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, που έχει ζητήσει ένα χρονικό περιθώριο για να ετοιμαστεί κατάλληλα, πριν αναλάβει το πρόγραμμα, αλλά και κάποια πολιτικά κόμματα, που θεωρούν ότι ήρθε ο καιρός να γίνει αυτό το μεγάλο βήμα. Εκτός αυτού, με θετικό μάτι βλέπει την προσπάθεια αυτή του Προέδρου και ο πρώην υπουργός υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος ανέφερε στον REPORTER πως είναι καιρός να εφαρμοστεί η νομοθεσία.

«Αντιλαμβάνομαι ότι τον καιρό της πανδημίας ήταν έκρυθμη η κατάσταση, αλλά τίποτα πλέον δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνέχιση αυτής της παράλληλης διαδικασίας εκτός των πλαισίων του νόμου».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που παρατηρούνται από συγκεκριμένα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις επί του θέματος, ο κ. Παμπορίδης έκανε λόγο για «ελίτ», που φοβάται ότι θα χάσει ένα εργαλείο που τους εξασφαλίζει «πελάτες».

«Η πολιτική ελίτ του τόπου απολαμβάνει μέσω του υφιστάμενου στρεβλού συστήματος ειδικής μεταχείρισης και το τραγικό είναι ότι για να μας το αποδείξουν ότι δεν γίνεται αυτό, ισχυρίζονται ότι δεν ταυτοποιούν οικεία τους πρόσωπα. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ρουσφέτι και το πελατειακό κράτος. Να χρησιμοποιούν το fast track για να εξυπηρετούν τους ψηφοφόρους είναι ακριβώς ο ορισμός του ρουσφετιού και το κάνουν όλοι, βουλευτές, δήμαρχοι, αρχηγοί κομμάτων, όλη η “ελίτ” της κοινωνίας».

Διαχωρίζει τη θέση του ο Δημητρίου

Στο μεταξύ, το θέμα προς συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Υγείας είχε εγγράψει ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος μάλιστα δήλωσε πως ως κόμμα βλέπουν με σκεπτικισμό τις προθέσεις της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας, καθώς και τις ενέργειες που γίνονται για αλλαγή, ενώ τόνισε πως θεωρούν πως ο ΟΑΥ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα ακριβώς με τους ίδιους όρους και πιθανότητες επιτυχίας.

Ωστόσο, έκπληξη προκαλεί η τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή, ανέφερε πως πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία και θεωρεί ότι και το κόμμα θα πράξει το ίδιο. Συγκεκριμένα, ο ίδιος έγραψε πως «το να πάρουμε θέση στη σωστή πλευρά της ιστορίας, να ταχθούμε δηλαδή υπέρ της εφαρμογής της νομοθεσίας δεν πρέπει να κατατάσσει αυτόματα υπέρ ατόμων, αλλά ούτε και το ανάποδο μπορεί να συμβαίνει».

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
Πάσχα με καταιγίδες και χαλάζι-Κίτρινη προειδοποίηση από την Μετεωρολογική Υπηρεσία