Τα πλάνα για Ενέργεια στον απόηχο της Τριμερούς-Ποιες αποφάσεις καλούνται να λάβουν οι ηγέτες

Ως εξαιρετικά σημαντική για τα θέματα ενέργειας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ένατη Τριμερής Σύνοδος μεταξύ των ηγετών, Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, όπου οι Νίκος Χριστοδουλίδης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Βενιαμίν Νετανιάχου, εξέτασαν την πρόοδο στη συνεργασία των τριών χωρών, εστιάζοντας στα ενεργειακά.

Πιο αποκαλυπτικός για το τι συζητήθηκε και ποια χρονοδιάγραμμα τα τέθηκαν στο τραπέζι, ήταν ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε λόγο για αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν εντός τριών με έξι μηνών, σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση, έκανε αναφορά στην κατασκευή αγωγών και στην ανάγκη συνεργασίας των τριών χωρών, για να φτάσει το φυσικό αέριο της περιοχής στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, έκαναν λόγο για κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα πλεονάσματα στα κοιτάσματα του Ισραήλ προς την Κύπρο και ακολούθως μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης που σχεδιάζεται μέσω του Euroasia Interconnector να μεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια στο Ισραήλ. Η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται στην Κύπρο, είτε μέσω της καύσης φυσικού αερίου, είτε από τα πλεονάσματα ηλεκτρικής ενέργειας που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να διοχετευθούν στην κυπριακή αγορά, λόγω αδυναμιών του συστήματος μεταφοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπήκαν χρονοδιαγράμματα για ενέργεια στην Τριμερή-«Αποφάσεις σε τρεις με έξι μήνες»

Μάλιστα προς τούτο, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Στο Ισραήλ βλέπουν με καλό μάτι ένα τέτοιο σενάριο, αφενός γιατί σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, τα επόμενα χρόνια θα είναι κατά πολύ αυξημένες οι ανάγκες της χώρας και δεν θα μπορούν να ικανοποιηθούν από τους υφιστάμενους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού και αφετέρου, διότι εδώ και καιρό κατέγραψαν την ανάγκη για να δημιουργηθούν νέοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί για τις ανάγκες της χώρας, σε χώρους εκτός της χώρας και συνεπώς πιο ασφαλείς, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Στην αναφορά του για τα θέματα ενέργειας ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπέδειξε πως Κύπρος Ελλάδα και Ισραήλ έχουν επαναβεβαίωσαν τον στόχο να εντείνουν τη συνεργασία τους σε τομείς όπως η ενέργεια, ενώ τόνισε πως «συμφωνήσαμε ότι το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν πρωταρχικό πυλώνα συνεργασίας στην περιοχή ιδίως υπό το φως των πρόσφατων των γεωπολιτικών εξελίξεων και της ενεργειακής ανασφάλειας που υπαγορεύουν την ανάγκη για ενεργειακή διαφοροποίηση και αυξημένη διασυνδεσιμότητα».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της εξαγωγής φυσικού αερίου όσο και της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Ειδικότερα, στο το θέμα του αερίου, τόνισε ότι «σύντομα θα πρέπει αποφασίσαμε για το πώς το Ισραήλ θα εξαγάγει το αέριο του και οι ίδιες οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν από την Κύπρο. «Εξετάζουμε την πιθανότητα να συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα», είπε, για να προσθέσει πως «αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν, πιστεύω, τους επόμενους τρεις με έξι μήνες, νομίζω εντός τριών μηνών».

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το θέμα της ενέργειας ως κοινού ενδιαφέροντος και πρόσθεσε ότι σημαντικές επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στον τομέα της ενέργειας και στις τρεις χώρες. «Συνεπώς έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς το ισραηλινό και κυπριακό αέριο μπορούν να εξαχθούν προς την ΕΕ και να σεβαστούμε λύσεις που έχουν τις ευλογίες των δύο κυβερνήσεων, αλλά και να εξεταστούν από την αγορά», είπε.

Αξίζει αναφοράς το γεγονός ότι ίσως για πρώτη φορά στην ένατη Τριμερή συνάντηση, δεν έγινε καμία ονομαστική αναφορά στην κατασκευή του EastMed, του αγωγού που θα διέσχιζε τις ΑΟΖ, των τριών χωρών για να μεταφέρει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Όπως είναι γνωστό, από τη μια η άρση της στήριξης των ΗΠΑ, στο εν λόγω έργο και αφετέρου τα μη βιώσιμα οικονομικά δεδομένα που τον συνόδευαν, έβαλαν στον πάγο, ένα εγχείρημα που θεωρητικά, ήταν απότοκο της στενής συνεργασίας των τριών χωρών.

Πλέον οι ηγεσίες των τριών χωρών, καλούνται να λάβουν τέτοιες αποφάσεις που ουσιαστικά θα δεσμεύσουν το ενεργειακό μέλλων των χωρών τους για τις επόμενες δεκαετίες. Φαίνεται πάντως πως το πλάνο για κατασκευή αγωγού από τα ισραηλινά κοιτάσματα προς την Κύπρο και ταυτόχρονα η πολιτική ή και άλλως πως στήριξη του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης, είναι το επικρατέστερο, ανάμεσα στις επιλογές των τριών χωρών.

Ουσιαστικά, ο Βενιαμίν Νετανιάχου, θέτοντας το χρονοδιάγραμμα των τριών ή έξι μηνών, το πιθανότερο είναι πως αναφερόταν στις αποφάσεις, πρώτων για την κατασκευή των απαιτούμενων αγωγών εντός της κυπριακής και της ισραηλινής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και δεύτερον, για την κατασκευή του Euroasia Interconnector, για τον οποίο η κυπριακή Κυβέρνηση, αλλά και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι, αναμένουν την μελέτη βιωσιμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν και οι στόχοι που επιτεύχθηκαν-Από την πρώτη μέχρι την ένατη Τριμερή

Δειτε Επισης

ΠτΔ: Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο οι σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ
Βλέπουν νέες ευκαιρίες για την Κύπρο τα κόμματα της συμπολίτευσης-Η πρώτη ανάγνωση της συνάντησης Χριστοδουλίδη και Μπάιτεν
Ευγνωμοσύνη στην Κύπρο και στήριξη στη ΔΔΟ εξέφρασε ο Μπάιτεν-Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
Επανέφερε την θέση του για ένταξη στο ΝΑΤΟ ο Αβέρωφ, μετά τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Μπάιντεν
Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»
Ανησυχία στην Τουρκία για τη συνάντηση ΠτΔ και Μπάιτεν-«Θα επηρεάσει όχι μόνο το Κυπριακό αλλά και τις περιφερειακές ισορροπίες»
ΒΙΝΤΕΟ: Την στήριξη των ΗΠΑ για το Κυπριακό ζήτησε ο Πρόεδρος-«Προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος η Κύπρος»
Στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης-Ιστορική ημέρα για τις σχέσεις Κύπρου και ΗΠΑ
Κουνάει το δάκτυλο στην Τουρκία έκθεση της Ε.Ε-Καταπέλτης για στάση σε Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά και μετανάστευση
Υπόθεση μαγείας και εντοπισμός κοκάλων αλεπούς και νεκροκεφαλής με φίδια-«Πιστεύω στην Θεά του Θανάτου»