Η κατάσταση στη Χλώρακα, οι κηλίδες στο σώμα του κράτους και η αλλαγή νοοτροπίας

Το άφηναν το πρόβλημα της Χλώρακας για χρόνια να διογκώνεται. Λες και θα εξαφανιζόταν από μόνο του. Λες και κάποιο μαγικό ραβδί θα σταματούσε τη δημιουργία του γκέτο, κάποιο μαγικό ραβδί θα ενσωμάτωνε κάθε πρωτοεμφανιζόμενο, χωρίς καμία απολύτως παρέμβαση.

Άφηναν τους αλλοδαπούς να πολλαπλασιάζονται. Υποτίμησαν τις πρώτες φωνές, που ήταν προειδοποιήσεις. Δεν τις άκουγαν ακόμη κι όταν έγιναν κραυγές. Kι ας ήταν συναγερμοί. Γίνονταν διάφορα. Άλλα τα μαθαίναμε, άλλα όχι. Κάποια στιγμή, που άργησε πολύ, η προηγούμενη Κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει. Εξέδωσε διατάγματα. Διατάγματα που δεν φρόντισε να εφαρμοστούν πλήρως. Κι όταν η νέα Κυβέρνηση προσπάθησε να επέμβει, βρήκε αντίσταση.

Η έκρυθμη κατάσταση στην Χλώρακα αποτελεί ένα ξεκάθαρο παράδειγμα του τι συμβαίνει, όταν η Κυβέρνηση αδυνατεί ή δεν θέλει ή αμελεί να λύσει ένα πρόβλημα και το αφήνει να διογκώνεται. Το γεγονός ότι πολίτες θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, δείχνει ότι οι Αρχές τους έστειλαν το μήνυμα ότι αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με την επιβολή του δεν μπορούν να το πράξουν. Κι αυτό, εκτός από απαράδεκτο, είναι πάρα πολύ τρομακτικό. Απαγορεύεται ένα συντεταγμένο κράτος να δημιουργεί τέτοιες συνθήκες, γιατί αυτό σημαίνει πως δεν είναι συντεταγμένο κράτος.

Είναι πολύ εύκολο να δημιουργούνται στρατόπεδα όταν μια τοπική κοινωνία δεν λειτουργεί ομαλά. Είναι πολύ εύκολο να καλλιεργείται καχυποψία για το άλλο, όταν είναι τόσο άλλο. Κι η καχυποψία να γίνει φόβος όταν η κατάσταση ξεφεύγει. Κι είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως η κατάσταση έχει ξεφύγει. Όμως ακόμα και γι’ αυτό συγκεκριμένες κρατικές υπηρεσίες φέρουν ευθύνη, καθώς η Αστυνομία, όπως έκανε τόσα χρόνια και το υπόλοιπο κράτος, την υποτίμησε, επιτρέποντας το άνοιγμα ενός κύκλου βίας. Ενός κύκλου που δεν έπρεπε να ανοίξει ποτέ και που πρέπει να κλείσει το συντομότερο.

Δεν λύνεται το πρόβλημα με χαρακτηρισμούς, όπως φυσικά δεν λύνεται με τη βία. Όσο κι αν κατηγορηθούν οι Κύπριοι, όσο κι αν κατηγορηθούν οι αλλοδαποί, όσα τσουβάλια κι αν γεμίσουν κάποιοι με ανθρώπους και στερεότυπα, που εξυπηρετούν τη δική τους ρητορική και τις δικές τους επιδιώξεις. Όσο κι αν κάποιοι μειώνουν μια σοβαρή κατάσταση σε μια μάχη για likes.

Το πρόβλημα θα λυθεί όταν το κράτος θα κάνει αποφασιστικές κινήσεις για να το λύσει. Όταν σταματήσει να στέλνει λανθασμένα μηνύματα κι ανατρέψει πεποιθήσεις που χρόνια καλλιεργούσε. Όταν αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας όλων και θα κάνει τις ρυθμίσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα διαιωνίζεται η κατάσταση.

Και αυτός ο κανόνας δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά και πολλά άλλα διαχρονικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Το κράτος στέλνει το μήνυμα πως ουδέποτε πάταξε τη διαπλοκή και διαφθορά, πως ουδέποτε προσπάθησε να βάλει τέλος στην κουμπαροκρατία. Πως υπάρχουν άλλοι κανόνες για κάποιους κι άλλοι για άλλους. Πως δεν συμπεριφέρεται στον κόσμο με ισότητα, πως δεν νοιάζεται για τα προβλήματά του, εκτός αν καταστούν πρόβλημα για το ίδιο. Μέσα στον χρόνο εμπέδωσε την αδιαφορία.

Η χρονική συγκυρία είναι τέτοια που μια νέα Κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία. Που έχει περισσότερα από τέσσερα χρόνια μπροστά της για να γκρεμίσει αυτές τις νοοτροπίες. Να αγκαλιάσει τον κόσμο, να ανοίξει τα’ αυτιά της, να καθαρίσει τις κηλίδες από το σώμα του κράτους. Για να διασφαλίσει πως η Κύπρος δεν θα επιτρέψει να υπάρξουν ξανά νέες Χλώρακες.

Δειτε Επισης

Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού
Η Ολγκίν δεν κατάλαβε το Κυπριακό, ισχυρίζεται ο Τ/κ πρώην διαπραγματευτής
Να παραιτηθεί αν δεν έχει βούληση για λύση ο Τατάρ, ζητά ο Ερχιουρμάν
Διαχείριση μετανάστευσης εκτός ΕΕ ζητούν 15 κράτη μέλη, μεταξύ τους η Κύπρος