Κυπριακό, Πύλα, σχέσεις Βουλής-Κογκρέσου στη συνάντηση Δημητρίου-Τσίβικου

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε τη Δευτέρα τον νέο Ύπατο Πρόεδρο της Αμερικανοελληνικής Μορφωτικής Προοδευτικής Οργάνωσης (AHEPA) Σάββα Τσίβικο με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, τις εξελίξεις στην Πύλα, τις σχέσεις Βουλής-Κογκρέσου και θέματα διασποράς.

Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η Πρόεδρος της Βουλής  συνεχάρη τον κ. Τσίβικο για την πολύ τιμητική για τον ίδιο και την Κύπρο εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της AHEPA, ενδεικτική, όπως επισήμανε, του σημαίνοντα ρόλου και του έργου που επιτελούν οι Κύπριοι απόδημοι, ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό.

Η κ. Δημητρίου εξήρε το συνεχές ενδιαφέρον και την ουσιαστική δράση της AHEPA για ζητήματα που αφορούν και επηρεάζουν την Κύπρο, με πρώτιστο το κυπριακό πρόβλημα και επισήμανε τη σημασία της τακτικής αλληλοενημέρωσης και του συντονισμού για την αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων αυτών.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό εκφράστηκε ανησυχία για τις τουρκικές μεθοδεύσεις και τις εντεινόμενες προκλήσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό το φως και των πρόσφατων επεισοδίων στην Πύλα.

Υπογραμμίστηκε η σημασία προβολής της ορθής βάσης του Κυπριακού, ως διεθνούς προβλήματος εισβολής και κατοχής και η ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Προς τούτο, όπως επισημάνθηκε, είναι αναγκαία η συνεχής ενημέρωση και η διεκδίκηση της έμπρακτης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στη βάση αρχών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ουκρανίας.

Η κ. Δημητρίου έκανε ειδική μνεία στην προστιθέμενη αξία της κοινοβουλευτικής διπλωματίας και στη σημασία της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Αμερικανικού Κογκρέσου, σημειώνοντας την πραγματοποίηση επίσκεψής της στις ΗΠΑ προσεχώς. 

Ο κ. Τσίβικος ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής για την απόφαση της AHEPA, όπως το διεθνές ετήσιο Συνέδριο της οργάνωσης το 2024 πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λάρνακα, τον προσεχή Ιούλιο, με τη συμμετοχή σημαντικού αριθμού συνέδρων και προσκεκλημένων.

Χαιρετίζοντας την απόφαση αυτή, η κ. Δημητρίου εξέφρασε την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην επιτυχή διοργάνωση του Συνεδρίου.  

Δειτε Επισης

Πρόεδρος Βουλής: Σταθερός σύμμαχος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ρομπέρτα Μέτσολα
ΠτΔ: Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι για επανένωση της Κύπρου
Μέτσολα: Στο επίκεντρο της Ευρώπης η Κύπρος
Νέες βολές ΑΚΕΛ κατά Προέδρου-«Οι πολίτες διερωτώνται πότε η κυβέρνηση θα αναλάβει έστω και μια φορά τις ευθύνες της;»
Ψάχνουν τους δράστες για τους βανδαλισμούς στα γραφεία του ΔΗΣΥ-«Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της Δημοκρατίας»
Καταδικάζει ο ΔΗΣΥ του βανδαλισμούς στα γραφεία του-«Η Δημοκρατία ούτε φοβάται, ούτε εκβιάζεται»
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Το μητρώο της ΕΔΕΚ, ο στόχος της ενότητας και ο γρίφος της επιστροφής
Κυνηγά την αδυναμία των αρμοδίων ο Πρόεδρος-Η παρέμβαση, ο σάλος και πολιτική συντήρηση του φιάσκου