Ανοίγουν ξανά το θέμα σύνδεσης ωραρίου με τον κατώτατο οι εργαζόμενοι-Τα βασικά αιτήματα

Στο περίμενε βρίσκονται οι οργανώσεις των εργαζομένων, όσον αφορά στο Μηχανισμό Αναπροσαρμογής του Κατώτατου Μισθού, αφού μετά την αποστολή ονομάτων για τους εκπροσώπους τους, αναμένουν από τον υπουργό Εργασίας να τους καλέσει για συνεδρία, με την ατζέντα τους να είναι γεμάτη με τις προτάσεις που θα θέσουν ενώπιον των αρμοδίων.

Μετά την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού από την 1η Ιανουαρίου, οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι έτοιμοι να περάσουν στην επόμενη φάση, όπως είχε οριστεί και στο διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας, που είναι η σύσταση του Μηχανισμού Αναπροσαρμογής του Κατώτατου Μισθού, καθώς και η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του μέτρου. Το Υπουργείο Εργασίας είχε αποστείλει στις οργανώσεις των εργαζομένων επιστολή, βάσει της οποίας τους καλούσε να ορίσουν τους εκπροσώπους τους και αφού έλαβε τα ονόματα, οδήγησε την πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που άναψε το πράσινο φως.

«Μας στάλθηκε μία επιστολή με την οποία μας ζητούσαν το όνομα του ατόμου που θα εκπροσωπεί την ΠΕΟ και αναμένουμε ότι άμεσα θα συγκληθεί η Επιτροπή, με στόχο να ξεκινήσει μία συγκεκριμένη συζήτηση για τα θέματα που μας απασχολούν. Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση της κατάστασης είναι από τα πρώτα θέματα που πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή. Θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση μετά την εφαρμογή του διατάγματος και πώς έχουν τα πράγματα, στη βάση κάποιων στοιχειών. Γι’ αυτό πρέπει να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή. Διαμεσολάβησε ο Αύγουστος, όμως δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω. Μέσα στον Αύγουστο πρέπει να συνεδριάσει η Επιτροπή», εξήγησε στον REPORTER η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Πάντως, η ΠΕΟ αναμένεται να θέσει εκ νέου στο τραπέζι εκ νέου το θέμα της σύνδεσης του κατώτατου μισθού, με το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, καθώς επίσης και της ΑΤΑ. «Για μας δεν είναι μόνο θέμα ύψους του κατώτατου, αλλά έχει να κάνει με το ωράριο, ότι η ΑΤΑ πρέπει να περιληφθεί ως μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σε μία προσπάθεια για να διασφαλιστεί ο θεσμός της ΑΤΑ. Επίσης, είναι σημαντικό να δούμε ποιος θα είναι ο ύψος του κατώτατου το 2024, επειδή αφορά στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους, ενώ πρέπει να συζητηθούν και οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όπως το ωράριο, η αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΣΕΚ

Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΠΕΟ φαίνεται να κινείται και η ΣΕΚ, η οποία αναμένει ότι στην πρώτη συνεδρία του Μηχανισμού Αναπροσαρμογής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, για να ανοίξει η συζήτηση για αύξηση του ύψους, από τον Ιανουάριο του 2024, όπως αναφέρεται και στο διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας.

«Θεωρώ ότι εντός Σεπτεμβρίου θα υπάρχει η πρώτη συνεδρίαση του Μηχανισμού. Το δεδομένο είναι ότι στην κατάληξη της διαδικασίας να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για να έχουμε αύξηση και βελτίωση του ύψους του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι ξεκάθαρες οι συστάσεις που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε ο κατώτατος μισθός διασφαλίζει ότι κανένας εργαζόμενος δεν αμείβεται κάτω από το όριο της φτώχιας. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουμε περάσει μία περίοδο από την προηγούμενη φορά που ρυθμίστηκε το ύψος του κατώτατου μισθού, με αρκετές περιόδους ψηλής πληθωριστικής οικονομίας. Για μας είναι ξεκάθαρο πως το ύψος του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συμβαδίζει με το κόστος ζωής», υπέδειξε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.

Στο μεταξύ, αυτό που θέλει να κερδίσει η ΣΕΚ, μέσα από την συνεδρίαση του Μηχανισμού, είναι να εντοπιστούν εκείνα τα παραθυράκια που δίνουν το δικαίωμα σε κάποιους για εκμετάλλευση της κατάστασης, ειδικά όσον αφορά στο ωράριο και τον κατώτατο μισθό. Πάντως, μέχρι στιγμής, εκεί που υπάρχει συνδικαλιστική παρουσία, διευκρίνισε ο κ. Μάτσας, δεν υπάρχουν καταγγελίες.

«Πιστεύουμε όμως ότι υπάρχουν παρεκκλίσεις. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους, για να είμαστε σίγουροι ότι ο κατώτατος εφαρμόζεται σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας».

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Στους 66 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Βραζιλία-Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Κλιμακώνουν οι Ισραηλινοί στη Γάζα-Προανήγγειλε χτύπημα στη Ράφα σύντομα ο υπουργός Άμυνας
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα με χαλαζόπτωση-Έκλεισε δρόμος στα ορεινά
Το Ισραήλ έκλεισε τη ζώνη διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα μετά την επίθεση από ρουκέτες
Αμετακίνητοι στις θέσεις τους Νετανιάχου και Χανίγια-Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για πιθανή εκεχειρία
BINTEO: Γυναίκα βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από φωτιά σε διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή
Χωρίς εμφανή πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και ομήρους στο Κάιρο
Πάνω από 100 κλήσεις στην Πυροσβεστική για φωτιές σε υποστατικά και υποδομές λόγω των λαμπρατζιών
Για οργανωμένη επίθεση κάνει λόγο η Αστυνομία-Αξιολογούνται τεκμήρια για την επίθεση κουκουλοφόρων
ΒΙΝΤΕΟ: Εικόνες καταστροφής στη Βραζιλία-Στους 60 οι νεκροί, μάχη ενάντια στον χρόνο δίνουν οι διασώστες