Ανοίγουν ξανά το θέμα σύνδεσης ωραρίου με τον κατώτατο οι εργαζόμενοι-Τα βασικά αιτήματα

Στο περίμενε βρίσκονται οι οργανώσεις των εργαζομένων, όσον αφορά στο Μηχανισμό Αναπροσαρμογής του Κατώτατου Μισθού, αφού μετά την αποστολή ονομάτων για τους εκπροσώπους τους, αναμένουν από τον υπουργό Εργασίας να τους καλέσει για συνεδρία, με την ατζέντα τους να είναι γεμάτη με τις προτάσεις που θα θέσουν ενώπιον των αρμοδίων.

Μετά την εφαρμογή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού από την 1η Ιανουαρίου, οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι έτοιμοι να περάσουν στην επόμενη φάση, όπως είχε οριστεί και στο διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας, που είναι η σύσταση του Μηχανισμού Αναπροσαρμογής του Κατώτατου Μισθού, καθώς και η πρώτη αξιολόγηση της εφαρμογής του μέτρου. Το Υπουργείο Εργασίας είχε αποστείλει στις οργανώσεις των εργαζομένων επιστολή, βάσει της οποίας τους καλούσε να ορίσουν τους εκπροσώπους τους και αφού έλαβε τα ονόματα, οδήγησε την πρόταση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που άναψε το πράσινο φως.

«Μας στάλθηκε μία επιστολή με την οποία μας ζητούσαν το όνομα του ατόμου που θα εκπροσωπεί την ΠΕΟ και αναμένουμε ότι άμεσα θα συγκληθεί η Επιτροπή, με στόχο να ξεκινήσει μία συγκεκριμένη συζήτηση για τα θέματα που μας απασχολούν. Θεωρούμε ότι η αξιολόγηση της κατάστασης είναι από τα πρώτα θέματα που πρέπει να απασχολήσει την Επιτροπή. Θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση μετά την εφαρμογή του διατάγματος και πώς έχουν τα πράγματα, στη βάση κάποιων στοιχειών. Γι’ αυτό πρέπει να συνεδριάσει άμεσα η Επιτροπή. Διαμεσολάβησε ο Αύγουστος, όμως δεν πρέπει να καθυστερήσει περαιτέρω. Μέσα στον Αύγουστο πρέπει να συνεδριάσει η Επιτροπή», εξήγησε στον REPORTER η γενική γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Πάντως, η ΠΕΟ αναμένεται να θέσει εκ νέου στο τραπέζι εκ νέου το θέμα της σύνδεσης του κατώτατου μισθού, με το ωράριο εργασίας των εργαζομένων, καθώς επίσης και της ΑΤΑ. «Για μας δεν είναι μόνο θέμα ύψους του κατώτατου, αλλά έχει να κάνει με το ωράριο, ότι η ΑΤΑ πρέπει να περιληφθεί ως μηχανισμός αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σε μία προσπάθεια για να διασφαλιστεί ο θεσμός της ΑΤΑ. Επίσης, είναι σημαντικό να δούμε ποιος θα είναι ο ύψος του κατώτατου το 2024, επειδή αφορά στους χαμηλόμισθους υπαλλήλους, ενώ πρέπει να συζητηθούν και οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, όπως το ωράριο, η αποζημίωση της υπερωριακής εργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΣΕΚ

Στο ίδιο μήκος κύματος με την ΠΕΟ φαίνεται να κινείται και η ΣΕΚ, η οποία αναμένει ότι στην πρώτη συνεδρία του Μηχανισμού Αναπροσαρμογής του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, για να ανοίξει η συζήτηση για αύξηση του ύψους, από τον Ιανουάριο του 2024, όπως αναφέρεται και στο διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας.

«Θεωρώ ότι εντός Σεπτεμβρίου θα υπάρχει η πρώτη συνεδρίαση του Μηχανισμού. Το δεδομένο είναι ότι στην κατάληξη της διαδικασίας να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις για να έχουμε αύξηση και βελτίωση του ύψους του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι ξεκάθαρες οι συστάσεις που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε ο κατώτατος μισθός διασφαλίζει ότι κανένας εργαζόμενος δεν αμείβεται κάτω από το όριο της φτώχιας. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι έχουμε περάσει μία περίοδο από την προηγούμενη φορά που ρυθμίστηκε το ύψος του κατώτατου μισθού, με αρκετές περιόδους ψηλής πληθωριστικής οικονομίας. Για μας είναι ξεκάθαρο πως το ύψος του κατώτατου μισθού θα πρέπει να συμβαδίζει με το κόστος ζωής», υπέδειξε ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας.

Στο μεταξύ, αυτό που θέλει να κερδίσει η ΣΕΚ, μέσα από την συνεδρίαση του Μηχανισμού, είναι να εντοπιστούν εκείνα τα παραθυράκια που δίνουν το δικαίωμα σε κάποιους για εκμετάλλευση της κατάστασης, ειδικά όσον αφορά στο ωράριο και τον κατώτατο μισθό. Πάντως, μέχρι στιγμής, εκεί που υπάρχει συνδικαλιστική παρουσία, διευκρίνισε ο κ. Μάτσας, δεν υπάρχουν καταγγελίες.

«Πιστεύουμε όμως ότι υπάρχουν παρεκκλίσεις. Γι’ αυτό πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να ρυθμίσουμε τις παραμέτρους, για να είμαστε σίγουροι ότι ο κατώτατος εφαρμόζεται σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας».

Δειτε Επισης

Αποκατάσταση και άλλων σχολικών δρομολογίων στη Λεμεσό από την Παρασκευή
Ακυρώθηκε διάταγμα δέσμευσης χρημάτων σε λογαριασμούς του Δήμου Πάφου
Κλειστοί δρόμοι στην Λευκωσία την Κυριακή λόγω αγώνα δρόμου
Εντός ημερών η ενημέρωση για επαναλειτουργία των λεωφορείων-Διοικητική έρευνα για πιθανές ευθύνες
Χαιρετίζει ο κοινοτάρχης Τηλλυρίας την προσθήκη χαλιτζιού στο μητρώο ΕΕ
Πρωτόγνωρη εμπειρία για τους εγκλωβισμένους μαθητές-Μηνύματα για ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες (pics)
Θεσμοθέτηση προγεννητικών και νεογνικών ελέγχων συζήτησε η Επιτροπή Υγείας
Οι περιοχές σε Λάρνακα και Λευκωσία που εκπέμπουν SOS για πλημμύρες-«Πρέπει να κατανέμονται ευθύνες»
Ικανοποίηση Επιτροπής Υγείας για προώθηση Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου
Δράσεις για παιδιά εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων-«Έχουν τα ίδια δικαιώματα, υποχρέωση μας να τα διασφαλίζουμε»