Ψηφοδέλτια χωρίς περιπέτειες θέλουν στον ΔΗΣΥ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Μόνο ένα υποψήφιο για κάθε υψηλόβαθμο αξίωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιδιώκουν να έχουν στον ΔΗΣΥ, έτσι ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο διχασμού των ψηφοφόρων του κόμματος ανάμεσα σε περισσότερες από μία Συναγερμικές επιλογές. Το φαινόμενο αυτό είχε παρουσιαστεί σε προηγούμενες δημοτικές εκλογές και είναι κάτι που η νέα ηγεσία της παράταξης θα ήθελε να αποφύγει στον βαθμό που μπορεί, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μάξιμουμ δυνατή συσπείρωση γύρω από τους εκλεκτούς του κόμματος αλλά και να διασφαλιστούν οι συνθήκες ενότητας που επιθυμεί να επικρατήσουν.

Στόχος είναι να καταλάβουν όσοι περισσότεροι Συναγερμικοί γίνεται αξιώματα δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών, που είναι τα υψηλόβαθμα αξιώματα στο νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το οποίο προνοεί αυξημένες ευθύνες σε τοπικό επίπεδο. Και οι πιθανότητες, σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον, αναμένεται να μειωθούν εάν οι μοιραστούν οι ψήφοι της βάσης του κόμματος, όσο μεγάλη και αν είναι. Προφανώς και η παράταξη δεν θα διεκδικήσει με δικό της υποψήφιο όλες αυτές τις θέσεις σε όλους τους Δήμους, καθώς προτίθεται να κάνει συνεργασίες με άλλα κόμματα και δη του Κέντρου, αναζητώντας πρόσωπα που να τυγχάνουν αποδοχής ανάμεσα στους δικούς της ψηφοφόρους. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελαν να αποφευχθούν τα «αντάρτικα».

Στον ΔΗΣΥ έχουν άλλο ένα κίνητρο για να αποφύγουν τον ανταγωνισμό μεταξύ δικών τους υποψηφίων και αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης. Το κόμμα προσπαθεί να εξέλθει από τη μεγάλη κρίση που πέρασε και παλεύει έναντι της εσωστρέφειας. Η πιθανότητα ανταγωνισμού μεταξύ στελεχών του σίγουρα δεν βοηθά σε αυτό τον στόχο, αφού θα δημιουργηθούν νέοι λόγοι αντιπαραθέσεων και ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναβιώσουν τα διάφορα στρατόπεδα που εμφανίστηκαν στο εσωτερικό του ΔΗΣΥ. Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να δουν είναι, για παράδειγμα, έναν «αναστασιαδικό» και έναν «αβερωφικό» υποψήφιο δήμαρχο στον ίδιο Δήμο να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, ξύνοντας πληγές και αναβιώνοντας αυτές τις αντιπαραθέσεις στη δημόσια σφαίρα.

Προς αποφυγή αυτών των περιπετειών, η απόφαση της ηγεσίας του κόμματος είναι να επιδιώξει ο ΔΗΣΥ να έχει μόνο ένα υποψήφιο για κάθε ανώτατη θέση. Η χαρτογράφηση από τις Επαρχιακές Γραμματείες ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στην ηγεσία, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη και μελέτησε τα δεδομένα. Έχει διαπιστωθεί πως σε αρκετούς Δήμους υπάρχουν δύο και τρία στελέχη του κόμματος που ενδιαφέρονται, άρα ο κίνδυνος των πολλαπλών υποψηφιοτήτων είναι πέρα για πέρα ορατός. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκαν οδηγίες στους τρεις αντιπροέδρους του κόμματος να διαπραγματευτούν με τους ενδιαφερόμενους, ώστε να επιτευχθούν συμβιβασμοί όπου είναι δυνατόν. Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε αντιπρόεδρος έχει δύο επαρχίες υπό την εποπτεία του και στο πλαίσιο αυτού του εποπτικού ρόλου είναι που αναλαμβάνουν και το συγκεκριμένο καθήκον. Η Σάβια Ορφανίδου είναι υπεύθυνη για τη Λευκωσία και την Κερύνεια, ο Μάριος Πελεκάνος για τη Λεμεσό και την Πάφο και ο Γιώργος Κάρουλλας για την Αμμόχωστο και τη Λάρνακα.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια ολοήμερη σύνοδος, στην οποία θα συζητηθεί η πρόοδος που υπήρξε, καθώς και η χαρτογράφηση που έγινε για τους ενδιαφερόμενους για τα δημοτικά και τα κοινοτικά ψηφοδέλτια, για τα οποία φαίνεται να είναι ευχάριστος ο πονοκέφαλος, καθώς σε αυτή την περίπτωση η πολυκοσμία βοηθά να γίνει καλύτερος συνδυασμός υποψηφίων.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια, αυτά σχετίζονται με τις ικανότητες, την εκλεξιμότητα και τη δημοφιλία των προσώπων που επιθυμούν να διεκδικήσουν και από την ηγεσία διαμηνύουν πως δεν υπάρχουν οποιοιδήποτε αποκλεισμοί και κυρίως αξιολόγηση που να σχετίζεται με τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τα Συναγερμικά ονόματα που ακούγονται για τις υψηλόβαθμες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβάνονται αυτά του πρώην Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, του δημάρχου Αγλαντζιάς, Ανδρέα Κωνσταντίνου, του δημοτικού συμβούλου Λευκωσίας, Χρύσανθου Φάκα και της πρώην Υπουργού Ενέργειας, Νατάσας Πειλίδου, σε ότι αφορά την πρωτεύουσα. Για τον Στρόβολο, που είναι ένας Δήμος που αναμένεται να επιδιωχθούν συνεργασίες, πιθανή θεωρείται η υποστήριξη του Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, παρόλο που εξελέγη ως «αντάρτης» την προηγούμενη φορά ή προσωπικότητας προερχόμενης από το Κέντρο. Για την Λακατάμια δεν αποκλείεται μια πιθανή υποστήριξη του Υπαρχηγού Αστυνομίας Δημήτρη Δημητρίου και για τον Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου του Ανδρέα Ιωσήφ.

Στη Λεμεσό ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο ο ΔΗΣΥ να υποστηρίξει εκ νέου μια πιθανή υποψηφιότητα Νίκου Νικολαΐδη ή κάποιου άλλου υποψηφίου στο πλαίσιο συνεργασίας, ενώ στον Ύψωνα ενδιαφέρεται ο υφιστάμενος δήμαρχος, Παντελής Γεωργίου.

Στη Λάρνακα ενδιαφέρον εκδηλώνει ο πρόεδρος της Επαρχιακής Γραμματείας, Φώλος Μανώλη, καθώς και ο δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, κυρίως όμως για περιφερειάρχης, θέση για την οποία ακούγεται και το όνομα του προέδρου του ΟΑΥ, Σταύρου Μιχαήλ. Για την Αραδίππου ακούγεται το όνομα του δημοτικού συμβούλου Χριστόδουλου Πάρτου και για την Αθηένου ο Κυριάκος Καρεκλάς.

Περίπλοκη είναι η εικόνα στην Πάφου, αφού υποψήφιος με ή χωρίς τον ΔΗΣΥ αναμένεται να είναι ο δήμαρχος Φαίδωνας Φαίδωνος, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και από τον πρώην βουλευτή του κόμματος Κωστάκη Κωνσταντίνου.

Στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου ενδιαφέρον υπάρχει από το δήμαρχο Παραλιμνίου, Θεόδωρο Πυρίλλη και δύο άλλα στελέχη, τον Κλεάνθη Κουτσόφτα και τον Χρυσόστομο Φλουρέντζου, ενώ για τον δήμο της κατεχόμενης Αμμοχώστου ενδιαφέρεται το μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου Γιώργος Μαυρουδής, ενώ ακούγεται και το όνομα του πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού, Γιάννη Τουμαζή. Στον νέο Δήμο της Αγίας Νάπας αναμένεται να είναι ξανά υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Χρίστος Ζαννέττου. Σε ό,τι αφορά τον Επαρχιακό Οργανισμό, που είναι μία από τις σκέψεις του κ. Πυρίλλη, ενδιαφέρον υπάρχει από τον πρώην Υπουργό Μεταφορών, Γιάννη Καρούσο και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, Γιώργο Νικολέττο.

Σκέψεις αξιοποίησης

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» τα πράγματα φαίνεται να είναι ήρεμα πέριξ τις Πινδάρου τις τελευταίες ημέρες, μετά το μπαράζ τοποθετήσεων από στελέχη το προηγούμενο διάστημα, οι οποίες προκάλεσαν ενόχληση στην ηγεσία. Στόχος παραμένει να αποφευχθεί η σύγκρουση, με προσήλωση στον στόχο της ενότητας.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν ενέργειες για περαιτέρω αξιοποίηση στελεχών, στο πλαίσιο του Προεδρικού Συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετέχουν πρώην Υπουργοί της παράταξης και άλλα στελέχη, καθώς και άλλων δράσεων. Μία από τις σκέψεις που φαίνεται να γίνονται είναι η τοποθέτηση του Χάρη Γεωργιάδη σε κάποιο κομματικό αξίωμα, όπως στο Ινστιτούτο Γλαύκος Κληρίδης, θέση που σήμερα κατέχει ο Μιχάλης Σοφοκλέους, καθώς ο ίδιος φαίνεται να προσανατολίζεται να μην επαναδιεκδικήσει θέση στη Βουλή, ενώ από την ηγεσία θεωρείται σημαντική για το κόμμα η συνέχιση της παρουσίας του στην Πινδάρου. Περαιτέρω τρόποι αξιοποίησης αναζητούνται και για τον βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου για να διεκδικήσει την Προεδρία απέναντι στην Αννίτα Δημητρίου. Ήδη του έχει προταθεί να αναλάβει Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αλλά φαίνεται να μην τον ενδιαφέρει αυτό το πόστο και έτσι αναζητείται κάποιο άλλο αξίωμα, καθώς χαίρει εκτίμησης από την ηγεσία.

Δειτε Επισης

Εκτός πλαισίου κινήθκε και στην Αθήνα ο Φιντάν-Σε επανέναρξη των συνομιλιών ευελπιστεί ο Γεραπετρίτης
Σε εξέλιξη η συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν στο υπ. Εξωτερικών-Τι συζητούν
Με θετικό μάτι είδε τη συνάντηση Χριστοδουλίδη και Ερντογάν ο Ερχιουρμάν-«Ο διάλογος είναι καλός»
Έκοψε την φόρα στον Ερντογάν ο Μακρόν-Υπέδειξε πως τα ευρωτουρκικά περνούν μέσα από το Κυπριακό
Προεδρικά βέλη εναντίον Αβερωφικών-«Οι εκλογές για μένα έχουν τελειώσει, για αυτούς δεν έχουν τελειώσει»
Η ανάγνωση των τουρκικών εφημερίδων για τη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Ερντογαν
Δίνει απαντήσεις για Οδυσσέα ο Πρόεδρος-«Είπα του Γενικού και Βοηθού πως αν χάσουν πρέπει να πάνε σπίτι τους»
Καταγγελία πως δημοτικός σύμβουλος διαμένει εκτός του Δήμου Δρομολαξιάς Μενεού-Διαψεύδει το κόμμα του
Στα ελληνοτουρκικά στραμμένη η προσοχή-Στάση αναμονής για το Κυπριακό με μηνύματα από τη Λευκωσία
Η αλλαγή σκυτάλης στην Ουάσιγκτον, ο στρατηγικός διάλογος και η προεργασία του Προέδρου