Χαραλαμπίδου: Οι πολίτες αναμένουν ενίσχυση του κράτους δικαίου

Οι πολίτες αναμένουν από τους πολιτικούς να ενισχύσουν τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Κύπρο, είπε η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδική Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μιλώντας στο συνέδριο «Cyprus Forum».

Σε ομιλία της σε ενότητα που αφορούσε τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου, η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε επίσης τη θεμελιώδη σημασία της ύπαρξης επαρκών ελέγχων και θεσμικών αντιβάρων (checks and balances) και υποστήριξε ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι σε θέση να δώσει λύσεις στην έλλειψη τους, αξιοποιώντας την αρμοδιότητά του για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και προωθώντας τις αναγκαίες νομοθετικές και συνταγματικές τροποποιήσεις.

Σε ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρεται ότι η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε και στον κεντρικό ρόλο του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα στην αρχιτεκτονική ελέγχων και θεσμικών αντιβάρων και ιδίως στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής της επανάληψης των σοβαρών σκανδάλων που έπληξαν την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς.

Η κ. Χαραλαμπίδου υποστήριξε ακόμα, όταν η αυστηρή διάκριση των εξουσιών που προβλέπει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταφράζεται σε απουσία ικανοποιητικών ελέγχων και θεσμικών αντιβάρων, δεν μπορεί να καλύπτει τις απαιτήσεις διαφάνειας της σημερινής κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, τόνισε, η άποψη ότι η Βουλή δεν μπορεί να ασκεί τον δέοντα έλεγχο και κριτική στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, "είναι αναχρονιστική, περιορίζει υπέρμετρα την αρμοδιότητα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και δεν μπορεί να απαντήσει στις ανησυχίες των πολιτών της σύγχρονης εποχής, όπου η επικρατούσα τάση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας σε κάθε επίπεδο".

Εξάλλου, η κ. Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η συνέχιση των προσπαθειών για ενίσχυση της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και της διαφάνειας, ώστε η Κύπρος να καταστεί κράτος όπου οι εξουσίες κάθε θεσμού ελέγχονται και εξισορροπούνται.

Δειτε Επισης

Έδωσε προκαταβολή δέκα χιλιάδες για να αγοράσει διαμέρισμα και τον ξεγέλασαν
Μητέρα ξυλοκόπησε άγρια τον εξάχρονο γιο της γιατί έβγαλε τη ζώνη στο κάθισμά του
Ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι στο Παρίσι είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος
Επηρεάζονται 6.000 μαθητές μετά την καθήλωση των λεωφορείων-Στο τραπέζι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας
Κορύφωση διεργασιών για τους Περιφερειάρχες-Οι 14 εν δυνάμει υποψήφιοι για τις πέντε θέσεις
Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που ίσως αποβούν μοιραία-Οι πέντε συστάσεις στους καταναλωτές
Στον πάγο η ζωντανή μετάδοση Επιτροπών της Βουλής-Yπέρ οι πολίτες, εφαρμόστηκε σε άλλες έντεκα χώρες
Το στοίχημα της πρωτιάς, η υπεράσπιση των πολλών και η εποχή Στεφάνου στο ΑΚΕΛ
Το μέλλον των παιδιών πρέπει να είναι φάρος για συνεργασία και όχι πεδίο αντιπαράθεσης