Στα έδρανα του ΕΔΑΔ η έδρα της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό-Ζητήθηκαν στοιχεία από ΚΔ

Προσφυγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατέθεσε ο πρώην βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη στη Λεμεσό, ο οποίος είχε ταλαιπωρηθεί κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας από το 2016 μέχρι το 2021, αφού μετά από τρεις προσφυγές του Ανδρέα Μιχαηλίδη, έχασε τρεις φορές την έδρα του, που ανακαταλάμβανε με αποφάσεις της Βουλής, αντίστοιχες φορές, υπηρετώντας συνολικά 38 από τους 60 μήνες της θητείας του.

Για την ιστορία, ο Γιώργος Παπαδόπουλος ήταν υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό. Από τις βουλευτικές εκλογές του 2016, πρώτη σε ψήφους, ήλθε η πρόεδρος του Κινήματος, Ελένη Θεοχάρους, η οποία ωστόσο προτίμησε να κρατήσει την έδρα της στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ειδικότερα, στις βουλευτικές εκλογές της 22ης Μαίου του 2016, η Ελένη Θεοχάρους, πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύης και κατά τον ουσιώδη χρόνο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακηρύχθηκε ως εκλεγείσα βουλευτής, πλην, όμως, μετά την εν λόγω ανακήρυξη της από τον Γενικό Έφορο Εκλογής κοινοποίησε τόσο σε αυτόν, όσο και στον Έφορο Εκλογής Εκλογικής Περιφέρειας Λεμεσού, την απόφαση της να μην αποδεχθεί τη βουλευτική έδρα, παραμένουσα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

1η Τελετή Διαβεβαίωσης

Ο Γενικός Έφορος Εκλογής, ακολουθώντας σχετική γνωμάτευση του τότε Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ανακήρυξε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο στις τρεις Ιουνίου ως βουλευτή της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού, πληρώνοντας έτσι την κενωθείσα θέση της Ελένης Θεοχάρους στη βάση του ότι ήταν ο πρώτος επιλαχών του Κινήματος Αλληλεγγύη στην εν λόγω περιφέρεια. 

Ακολούθως ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής με τον ΔΗΣΥ και απέτυχε να εκλεγεί, ζήτησε την κήρυξη της εκλογής ως άκυρης. Το Ανώτατο που λειτούργησε ως Εκλογοδικείο, με ομόφωνη απόφαση του τον Μάιο του 2017, δικαίωσε τον Ανδρέα Μιχαηλίδη και κήρυξε άκυρη την εκλογή και ανακήρυξη του Γεώργιου Παπαδόπουλου ως βουλευτή.

Το Εκλογοδικείο έκρινε μάλιστα ότι η απόφαση του Γενικού Εφόρου να πληρώσει την κενωθείσα έδρα της Ελένης Θεοχάρους με τον τρόπο που το έπραξε αντί διά αναπληρωματικής εκλογής ήταν άκυρη και αντισυνταγματική και ότι η πλήρωση της θέσης θα έπρεπε να είχε γίνει διά αναπληρωματικής εκλογής.

2η Τελετή Διαβεβαίωσης

Μετά την απόφαση ωστόσο, η Βουλή ένα μήνα αργότερα, τον Ιούνιο του 2017, άλλαξε τις πρόνοιες του Νόμου, με τρόπο ώστε η έδρα να επιστρέψει στον Γιώργο Παπαδόπουλο, που ανακηρύχθηκε για δεύτερη φορά βουλευτής.

Ο Ανδρέας Μιχαηλίδης ωστόσο επανήλθε και με νέα προσφυγή, αφού ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη και η δεύτερη εκλογή του. Ένα χρόνο περίπου μετά, τον Απρίλιο του 2018, το Εκλογοδικείο εξέδωσε την απόφαση του που και πάλι έκρινε άκυρη την εκλογή του Γιώργου Παπαδόπουλου, με πλειοψηφία έξι έναντι πέντε Δικαστών.

Το Εκλογοδικείο σημείωνε μεταξύ άλλων στην απόφασή του, πως, «εφόσον η βουλευτική έδρα ουδέποτε καταλήφθηκε νόμιμα από την κα. Θεοχάρους, η έδρα ουδέποτε περιήλθε νόμιμα στο Κίνημα Αλληλεγγύη και δεν τίθετο, επομένως, θέμα εφαρμογής του αναλογικού συστήματος διά της επιλογής του πρώτου επιλαχόντος του Κινήματος στην περιφέρεια Λεμεσού». 

Σε πολιτικό επίπεδο τότε, όταν αφαιρέθηκε η έδρα από τον Γιώργο Παπαδόπουλο, υπήρξε αντίδραση, όχι μόνο από το Κίνημα Αλληλεγγύης, αλλά από την πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής, που υπέδειξαν πως αν γινόταν αναπληρωματική εκλογή, δεν θα διεκδικούσαν την έδρα και θα στήριζαν τον Γιώργο Παπαδόπουλο, έναντι του όποιου υποψηφίου από τον ΔΗΣΥ, που διεκδικούσε τη βουλευτική έδρα, με τον Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Τρίτη Τελετή Διαβεβαίωσης

Μετά και την πιο πάνω εξέλιξη, η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε στην ψήφιση Νόμου που είχε σκοπό να καλύψει το νομοθετικό κενό που εντοπίστηκε από το Εκλογοδικείο. Ο Νόμος έτυχε Αναφοράς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον τότε Γενικό Εισαγγελέα να επιχειρηματολογεί αντίθετα αυτή τη φορά με τις προηγούμενες θέσεις του, ότι ο Νόμος ήταν ασύμφωνος με αριθμό Άρθρων του Συντάγματος, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο υπό αναφορά Νόμος ήταν αντισυνταγματικός, αφού κρίθηκε ότι τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εκλέγονται από το λαό και ότι προς τούτο διενεργούνται γενικές εκλογές. Σημειώνεται πως σε περίπτωση κενωθείσας βουλευτικής έδρας διενεργείται αναπληρωματική εκλογή.

Η Βουλή επανήλθε, αυτή τη φορά με την 12η τροποποίηση του Συντάγματος με τέτοιο τρόπο που επιτυγχάνεται η επιστροφή του κ. Παπαδόπουλου ως βουλευτή τον Οκτώβριο του 2019. Ένα χρόνο μετά, με νέα απόφαση του Εκλογοδικείου, ημερομηνίας 29 Οκτωβρίου 2020, ο Γεώργιος Παπαδόπουλος απώλεσε για τρίτη φορά τη βουλευτική έδρα.

Γ. Παπαδόπουλος: Περιμένω με αγωνία

Με την προσφυγή που κατέθεσε πριν από περίπου δύο χρόνια στο ΕΔΑΔ, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, διεκδικεί τα δεδουλευμένα του από τη Βουλή καθώς και προσωπική δικαίωση για την ταλαιπωρία που υπέστη κατά τη διάρκεια της πενταετίας, αφού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις για να αφοσιωθεί στα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα και βρέθηκε σε τρεις περιπτώσεις εκτεθειμένος.

Μιλώντας στον REPORTER για την προσφυγή του στο ΕΔΑΔ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως, «θα αναμένει με αγωνία την απόφαση του ΕΔΑΔ, για να αποδείξω ακόμη μια φορά, ότι ο τόπος αυτός, η Κυπριακή Δημοκρατία, χρειάζεται μια ανανέωση και Μεταρρυθμίσεις. Δεν καταπατήθηκε μόνο το δικό μου δικαίωμα, αλλά και του κόσμου που ψήφισε Αλληλεγγύη».

«Δικαιωματικά», υπέδειξε ο Γιώργος Παπαδόπουλος, «με το 7,2%, έπρεπε να έχει βουλευτή η Λεμεσός. Και αυτοί στέρησαν τα δικαιώματα όχι μόνο εμένα αλλά και των ψηφοφόρων της Λεμεσού. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όφειλε να δώσει λύσει. Δεν έδωσε λύση, ούτε την πρώτη, ούτε τη δεύτερη, ούτε και την τρίτη φορά».

Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ

Σε ότι αφορά την προσφυγή στο ΕΔΑΔ, αυτή πέρασε το πρώτο στάδιο εξέτασης και αφού κρίθηκε ότι υπάρχει πεδίο διερεύνησης από το Δικαστήριο, ζητήθηκαν μια σειρά από στοιχεία, από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να τα παράσχουν.

Στο έγγραφο του ΕΔΑΔ, που δημοσιεύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου, αφού γίνεται μια σύντομη περίληψη των γεγονότων, σημειώνεται πως ο κ. Παπαδόπουλος προσφεύγει στο ΕΔΑΔ, για παράβαση του δικαιώματος του να εκλεγεί καθώς και για παράβαση του δικαιώματος του εκλογικού σώματος να επιλέγει τους Νομοθέτες που επιθυμεί.

Το ΕΔΑΔ, απευθύνεται στις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα, ζητώντας τις θέσεις και τις απόψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα θέτει τα εξής ερωτήματα:

(α) Ήταν οι αποφάσεις του Εκλογικού Δικαστηρίου σύμφωνες με το νόμο;

(β) Η ακύρωση των αποφάσεων βασίστηκε σε προβλέψιμη ερμηνεία του εκλογικού νόμου και του Συντάγματος;

(γ) Οι αποφάσεις του Εκλογικού Δικαστηρίου επιδίωκαν θεμιτό σκοπό και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν είναι ανάλογα προς αυτόν;

Την ίδια ώρα το ΕΔΑΔ καλεί τα εμπλεκόμενα μέρη, να παράσχουν πληροφορίες, τα σχόλια και της ερμηνείες τους σχετικά με τον σκοπό και την εφαρμογή ενδιάμεσων εκλογών στο κυπριακό νομικών σύστημα και τη σχετική εθνική Νομολογία, τις απόψεις τους για το θέμα του «δόγματος της βασικής δομής» και την εφαρμογή του στο κυπριακό νομικό σύστημα, καθώς και το δικαίωμα των εθνικών δικαστηρίων να εξετάζουν τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

Επιπλέον ζητά πληροφορίες για τον τρόπο κατανομής των βουλευτικών εδρών μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Τέλος το ΕΔΑΔ, ζητά από την κυπριακή Κυβέρνηση να υποβάλει αντίγραφα των ανακοινώσεων του Εφόρου Εκλογών στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας με τις οποίες ανακηρύσσεται ο υποψήφιος εκλεγμένος βουλευτής για την εν λόγω έδρα, τα πρακτικά της Βουλής με τα οποία ο κ. Παπαδόπουλος έδωσε τον σχετικό όρκο στη Βουλή, τις Γνωμοδοτήσεις του Γενικού Εισαγγελέα προς τον Έφορο Εκλογών για το θέμα, καθώς επίσης και τα υπομνήματα των κομμάτων στις προσφυγές του Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Δειτε Επισης

Ο Τραμπ κάνει λόγο για «μαζική νοθεία» στη Φιλαδέλφεια
Προβάδισμα στην Χάρις δείχνει το πρώτο exit poll-Η εικόνα στα swing states
Εχασε την εμπιστοσύνη του προς τον Γκάλαντ ο Νετανιάχου
Υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει τα νέα παιδιά στον χώρο των τεχνών-Δημιουργείται Επιτροπή Σοφών
Κράτος δικαίου, έρευνα, στέγαση και Μεσόγειος στη δεύτερη ημέρα ακροάσεων των Επιτρόπων
Εκτενή ανασκόπηση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας έκανε ο Πάλμας στο Παρίσι
Τι θα σήμαινε μια προεδρία Τραμπ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την πορεία των πολέμων
Ανοικτή επιστολή Ερτούγ σε Μπάιντεν για τις τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό
Καρατόμησε τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ ο Νετανιάχου
«Τρίτη εισβολή»-Εκατοντάδες διαμερίσματα θα ανεγερθούν στο κατεχόμενο Λευκόνοικο