Απορρίπτουν τις διαβεβαιώσεις Βαφεάδη και μπλοκάρουν τον αυτοκινητόδρομο οι οδηγοί TAΞΙ

Μπορεί να έλαβαν μεν τις διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη, για επίλυση των προβλημάτων που τους ταλανίζουν, εντούτοις, οι οδηγοί ΤΑΞΙ εμμένουν στη θέση τους και απορρίπτουν τις υποσχέσεις, καθώς συνεχίζουν να βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία από τη μια τα παράνομα οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους να τους κλέβουν τη δουλειά και από την άλλη τα προστίματα που τους εκδίδονται, λόγω του ότι χρησιμοποιούν τις λεωφορειολωρίδες.

Συγκεκριμένα, μετά από απόφαση που έλαβαν οι οδηγοί ΤΑΞΙ με αφορμή τα όσα εκτυλίσσονται στον κλάδο τους, ως πρώτο μέτρο, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας το πρωί της Δευτέρας από τις 7 μέχρι τις 9, στα φώτα του Καλησπέρα, μπλοκάροντας ουσιαστικά τον αυτοκινητόδρομο.

Τα κυριότερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, είναι η πειρατεία με τα ιδιωτικά, υπεραστικά, τουρκοκυπριακά και αυτοκίνητα ενοικιάσεως, τα οποία χρησιμοποιούν συγκεκριμένες εφαρμογές, εξυπηρετώντας διάφορους πελάτες. Επίσης, οι οδηγοί ζητούν την τροποποίηση της Νομοθεσίας του 2019 για επαγγελματικές άδειες και την αστυνόμευση στα αεροδρόμια, που φαίνεται αρκετοί παράνομοι να εξυπηρετούν διάφορους επιβάτες.

Τα όσα ζητούν οι οδηγοί των ΤΑΞΙ, είναι κάτι που ο ίδιος έχει δεσμευθεί δημοσίως, ανέφερε στον REPORTER, ο υπουργός Μεταφορών, Aλέξης Βαφεάδης, o οποίος εξήγησε ότι, επικοινώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου με την ηγεσία των οδηγών. «Έχω δεσμευθεί δημοσίως, ότι θα επιτρέπεται η διακίνηση των ΤΑΞΙ στη νέα λεωφορειολωρίδα που δημιουργήθηκε και πρόθεση μας είναι ότι θα έχουν πρόσβαση οι οδηγοί ταξί σε όλες τις λεωφορειολωρίδες. Ωστόσο, μέχρι να μπουν οι κατάλληλες πινακίδες και σημάνσεις στους κατάλληλους χώρους, δεν μπορούν οι οδηγοί ΤΑΞΙ να χρησιμοποιούν αυτές τις λωρίδες».

Όσον αφορά τα πρόστιμα που εκδόθηκαν μέχρι σήμερα και εξόργισαν τους οδηγούς ΤΑΞΙ, ο κ. Βαφεάδης είπε ότι, «καθήκοντος η Αστυνομία εξέδωσε προστίματα σε όσους χρησιμοποιούσαν παράνομα τη λεωφορειολωρίδα. Υπήρξαν κάποια τεχνικά προβλήματα με τον αισθητήρα που βρίσκεται στα φώτα του Καλησπέρα και γι’ αυτό δεν τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή η χρήση της συγκεκριμένης λωρίδας. Στη συζήτηση που έγινε με τους οδηγούς, συμφωνήθηκε ότι για τη διακίνησή τους στη λεωφορειολωρίδα παρά το ΓΣΠ θα εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό και είναι κάτι που θα επιβεβαιώσουμε και γραπτώς».

Αναφορικά με τα παράνομα ΤΑΞΙ που κλέβουν τη δουλειά των αδειούχων, ο κ. Βαφεάδης, δήλωσε ότι, «αυτά τα περιστατικά πρέπει να καταγγέλλονται για να μπορούν οι επόπτες να επιληφθούν του θέματος. Εάν δεν τους πιάσουμε επ’ αυτοφώρω όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε υποθέσεις για παράνομους ταξιτζήδες. Οπότε, εμείς είμαστε στη διάθεση όλων των πολιτών και όταν δουν κάτι και είναι παράνομο, όπως και οι επόπτες μας εντοπίσουν κάτι παράνομο, τότε λαμβάνουμε τα ανάλογα μέτρα».

Δεν πείθονται οι οδηγοί ΤΑΞΙ, προχωρούν σε στάση εργασίας

Την ίδια ώρα, οι οδηγοί ΤΑΞΙ, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Μεταφορών, φαίνεται να μην πείθονται, αφού θα προχωρήσουν κανονικά σε στάση εργασίας, για να στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Φανερά προβληματισμένος ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστικών Ταξί Λευκωσίας, Χαράλαμπος Αυγούστου μιλώντας στον REPORTER, είπε ότι, «εδώ και ένα χρόνο που έχουμε συζητήσεις με το Υπουργείο Μεταφορών και τα αρμόδια τμήματα, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Υπάρχει η πειρατεία, όπου τα παράνομα ταξί έχουν γίνει περισσότερα από τα νόμιμα, με ιδιωτικά, υπεραστικά και τουρκοκυπριακά οχήματα. Για όλα αυτά έχουν γίνει καταγγελίες επανειλημμένα χωρίς καμία ανταπόκριση από τους αρμόδιους».

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος, οι καταγγελίες που γίνονται από τους επόπτες του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, «είναι μόνο για τα νόμιμα ταξί για μικρολεπτομέρειες που στο τέλος τα προστίματα τα πληρώνουν οι νόμιμοι συνάδελφοι για μικροπροβλήματα, όπως για κορδέλα, κόμιστρα και ταυτότητα οδηγού. Είναι σαφές ότι εκκολάπτουν την παρανομία, τη συντηρούν, με απώτερο σκοπό τη διάλυση του κλάδου και τη φιλελευθεροποίηση των αδειών οδικής χρήσεως».

Το αποκορύφωμα ωστόσο για τους οδηγούς ΤΑΞΙ, είναι τα προστίματα τα οποία δέχονται για τη χρήση των λεωφορειολωρίδων, που δημιουργήθηκαν στο ΓΣΠ, ενώ όπως οι ίδιοι δηλώνουν, «ο Υπουργός Μεταφορών μας υποσχέθηκε ότι θα μπορούμε να την χρησιμοποιούμε ενώ η Αστυνομία το απαγορεύει και μάλιστα ξεκίνησε να γράφει με πρόστιμα τους οδηγούς ΤΑΞΙ. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι δεν θέλουν να συζητήσουν καν με τους οδηγούς ταξί και μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού».

Όπως υποστηρίζει επίσης ο κ. Αυγούστου, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι Κυβερνήσεις έδιναν λεφτά για πετρέλαιο στα ΤΑΞΙ, ωστόσο, «στην Κύπρο δεν έδωσαν ούτε ένα σεντ. Το αντίθετο, σε ορισμένες εταιρείες δημόσιων μεταφορών, έδωσαν τα τελευταία χρόνια 1,5 δισεκατομμύριο και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Επίσης, ήρθαν από την Ευρώπη λεφτά για τις πράσινες μεταφορές, που και αυτά πάνε για τις ίδιες εταιρείες».

Σημειώνεται ότι, ο Σύνδεσμος Αστικών ΤΑΞΙ, συναντήθηκε τους προηγούμενους μήνες με λειτουργούς του Υπουργείου Μεταφορών, ωστόσο όπως φαίνεται, δεν έμειναν ικανοποιημένοι οι οδηγοί από τις υποσχέσεις που έλαβαν. «Το μόνο που έκαναν ήταν να μας ακούσουν και να μας λένε ότι κάτι θα κάνουν, αλλά μας έδειξαν ότι δεν τους ενδιαφέρει. Εάν ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει να συναντηθώ με τον Υπουργό και Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, δεν θα έχω κανένα σεβασμό απέναντί τους, καθώς δεν υπέδειξαν ούτε οι ίδιοι τον ανάλογο σεβασμό προς εμάς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δίωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα από Παγκύπρια Συντ. Επιτροπή Αστικών Ταξί

Δειτε Επισης

Σκόνη και άνεμοι στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς ανεβαίνει η θερμοκρασία
Δημοσκόπηση για τα πέντε χρόνια ΓεΣΥ-Τα πλεονεκτήματα και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιούχων
Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
Δεκτή η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Νόμος δίνει χρόνο σε ξενοδοχεία για συμμόρφωση με διατάξεις για άδεια λειτουργίας
Με γραπτές εξετάσεις οι διορισμοί σε κλίμακες Α9 και Α11-Τι αλλάζει μετά το ψήφισμα της Βουλής
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ανάπτυξη της οικονομίας στα κατεχόμενα το 2023
Αναβλήθηκε η αποχή στα έξι δημόσια σχολεία του Ύψωνα