Αντιδράσεις για τα κέντρα αποκατάστασης-«Βάζουν καινούργια στο ΓεΣΥ, παλιά και αξιόπιστα παραμένουν εκτός»

Πυρά κατά του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), εξαπέλυσε ο Σύνδεσμος Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΣYΚΕΑΑ), για την ένταξη καινούργιων κέντρων στο ΓεΣΥ, αφήνοντας εκτός, αξιόπιστα και γνωστά κέντρα αποκατάστασης. Από την άλλη, ο ΟΑΥ, σηκώνει λευκή σημαία και υπεραμύνεται των ενεργειών του προτάσσοντας την απουσία νομοθεσίας.

Το νομοθετικό σχέδιο που είχε κατατεθεί ενώπιον της Επιτροπής Υγείας και η οποία θα διαχώριζε τα κέντρα αποκατάστασης από τους οίκους ευγηρίας, βρίσκεται ακόμη στο Υπουργείο Υγείας για επεξεργασία. Ως εκ τούτου, ο ΟΑΥ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος εισαγωγής των υπηρεσιών στο σύστημα υγείας, προχώρησε σε σύναψη συμφωνίας με δύο καινούργια νοσηλευτήρια που παρείχαν ήδη υπηρεσίες αποκατάστασης, μέχρι την ολοκλήρωση της νομοθεσίας.

Η απόφαση αυτή του ΟΑΥ, έφερε την αντίδραση των ασθενών, που ζητούν άμεση αναθεώρηση της απόφασή του. Όπως ανέφερε μιλώντας στον REPORTER, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, «ο ΟΑΥ επέλεξε να εντάξει τρία Κέντρα Αποκατάστασης, εκ των οποίων τα δύο είναι εντελώς καινούργια, και άφησε εκτός κέντρα που παρέχουν υπηρεσίες για πολλά χρονιά, τα οποία είναι γνωστά για την ποιότητα των υπηρεσιών τους, προς τους ασθενείς».

Οι ασθενείς θεωρούν πως, η δικαιολογία που δίνει ο ΟΑΥ για τη νομοθεσία δεν τους πείθει και το χαρακτηρίζουν ως μεγάλο λάθος, αφού όπως είπε ο Λαμπριανίδης, ο νόμος με τον οποίο εντάχθηκαν τα καινούργια κέντρα αποκατάστασης, δεν έχει καμία πρόνοια για την αποκατάσταση. «Με την απόφαση του ΟΑΥ, δημιουργείται διάκριση, τόσο εναντίον των ασθενών που δεν έχουν πρόσβαση μέσω του ΓεΣΥ στα άλλα κέντρα αποκατάστασης που είναι εγγεγραμμένα κάτω από το νόμο περί Στεγών Ηλικιωμένων και Αναπήρων, όσο και προς τα κέντρα αυτά που παραμένουν εκτός ΓεΣΥ», είπε.

Παράλληλα ο κος Λαμπριανίδης, σημείωσε πως, η ΟΣΑΚ, εντοπίζει αδυναμία από τον ΟΑΥ, να ελέγξει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. «Παρατηρούμε απουσία ελέγχου της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται. Για εμάς, είναι αρκετά σημαντικό. Πολλά από τα παράπονα που λαμβάνει η Ομοσπονδία μας, αφορούν την φτωχή ή την κακή ποιότητα υπηρεσιών στο ΓεΣΥ. Εάν υπήρχαν οι μηχανισμοί ελέγχου, δεν θα μπορούσαν αυτοί οι επαγγελματίες να παρέχουν υπηρεσίες στην χώρα μας. Η νομοθεσία είναι μονόδρομος, μέχρι τότε όμως, είναι άδικο να μένουν εκτός ΓεΣΥ κέντρα που παρείχαν υπηρεσίες στην χώρα μας για πολλά χρόνια», είπε ο κος Λαμπριανίδης.

Ο ΟΑΥ, από την άλλη, θεωρεί πως έπραξε ορθά , αφού στο δίλλημα, είτε να μην παρέχει αυτές τις υπηρεσίες μέχρι να υπάρχει σχετική νομοθεσία, είτε να προέβαινε σε ενέργειες που θα διασφάλιζαν ότι θα υπάρχουν επιλογές στους δικαιούχους ΓεΣΥ για μια πολύ αναγκαία υπηρεσία προς τους ασθενείς, όπως είναι οι υπηρεσίες αποκατάστασης, επέλεξε το δεύτερο. Όσον αφορά το κάλεσμα σε διάλογο, ο ΟΑΥ, σημειώνει πως είναι ανοικτός σε εισηγήσεις.

Επί της ουσίας, όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, ο Οργανισμός θέλοντας να ακολουθήσει τις πρόνοιες της νομοθεσίας του ΓεΣΥ για συμπερίληψη των υπηρεσιών αποκατάστασης, επέλεξε την υπογραφή συμφωνιών με αδειοδοτημένα νοσηλευτήρια. Όπως εξήγησε Ανώτερη Λειτουργός του Οργανισμού, Μόνικα Κυριάκου, «οι μοναδικοί πάροχοι με τους οποίους μπορούμε να συμβληθούμε είναι αδειοδοτημένα νοσηλευτήρια. Δεν έχουμε στη νομοθεσία μας κάτι άλλο που να μας επιτρέπει συμφωνία και δεν υπάρχει τρόπος να συμβληθούν στέγες ηλικιωμένων, οι οποίες παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες, μέχρι την ολοκλήρωση της νομοθεσίας. Ο Οργανισμός, στην προσπάθειά του να παρέχει τις υπηρεσίες στους δικαιούχους του και έχοντας υπόψιν ότι η νομοθεσία μπορεί να καθυστερήσει, επιχείρησε να προσεγγίσει το ζήτημα, μέσω της διαδικασίας της ενδονοσοκομειακής φροντίδας».

Οι συμφωνίες, όπως είπε η κα Κυριάκου, έγιναν με νοσηλευτήρια που είναι εγγεγραμμένα και τα οποία παρείχαν ήδη υπηρεσίες αποκατάστασης. «Είχαν, δηλαδή, άδεια νοσηλευτηρίου και ο ΟΑΥ πρόσθεσε κάποια επιπλέον ποιοτικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα, το ανθρώπινο δυναμικό που θα πρέπει να έχουν αυτοί οι χώροι για να επιτελούν το ρόλο της αποκατάστασης, όπως επίσης και άλλα κριτήρια για τον εξοπλισμό που απαιτείται. Έτσι, προχωρήσαν σε σύναψη σύμβασης με τον Οργανισμό μας», είπε.

Δειτε Επισης

Έπεσαν οι υπογραφές για την πρώτη συλλογική σύμβαση στον ΟΚΥπΥ
Αυξήθηκαν οι αγορές αυτοκινήτων-Πάνω από σαράντα χιλιάδες αποκτήθηκαν σε δέκα μήνες
Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκυρίακο-Έρχονται βροχές και καταιγίδες
Πολύπλευρο το πρόβλημα της υπογεννητικότητας-Αγκάθι το κόστος ζωής και οι χαμηλοί μισθοί
Μηνύματα κατά της μισαλλοδοξίας και του αντισημτισμού από την Ολομέλεια της Βουλής
Η πτώση της τιμής των πετρελαιοειδών μείωσε τον πληθωρισμό-Αυξήσεις σε ψωμί, πατάτες και λαχανικά
Πέρασε εν μέσω αντιδράσεων ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ΟΑΥ-Πώς θα κατανεμηθούν τα 94 εκατομμύρια
Ανησυχία στα κατεχόμενα για την επιδημία της «γαλάζιας γλώσσας»-Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση
Θέματα στρατηγικής συνεργασίας και περιβαλλοντικές προκλήσεις συζήτησαν Παναγιώτου-Σκυλακάκης
Βελτιωμένη η κατάσταση με τον «Ιππόδαμο»-Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΕΟΑ Λάρνακας