Απαντά στα όσα του καταλογίζονται για διαφθορά ο Αναστασιάδης-«Για ποιο έγκλημα να παραπεμφθώ σε δίκη;»

Η συνέχιση των πρωτοβουλιών για ανάδειξη του κυπριακού προβλήματος ως ευρωπαϊκού προβλήματος είναι προς την ορθή κατεύθυνση, δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο τέως Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία, με τις τριμερείς ή διμερείς συνόδους, και η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ δίδουν ισχυρή θωράκιση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανοίγει τα χαρτιά του και, μεταξύ άλλων, απαντά στους επικριτές του εντός και εκτός κόμματος και σε όσους τον θέλουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Επίσης μιλά για την πρωτοβουλία που θα αναλάβει για αναγέννηση του ΔΗΣΥ, ενώ κρίνει και Αβέρωφ Νεοφύτου και στελέχη για τις εκλογές, το αποτέλεσμα και όσα ακολούθησαν.

«Θεωρώ πως η συνέχιση των πρωτοβουλιών για ανάδειξη του Κυπριακού ως ευρωπαϊκού προβλήματος είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η αναβίωση του ενδιαφέροντος της Τουρκίας για βελτίωση σημαντικών, για την ίδια, συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε.

Σημείωσε επίσης ότι οι σχέσεις που αναπτύχθηκαν την τελευταία δεκαετία με τις τριμερείς ή διμερείς συνόδους, με το σύνολο των γειτονικών χωρών, και όχι μόνο, αλλά και η σημαντική βελτίωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ σε βαθμό που να χαρακτηρίζουν την Κύπρο στρατηγικό εταίρο, δίδουν μια ισχυρή θωράκιση στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Αν συνεπώς, είπε ο τέως Πρόεδρος, τα Ηνωμένη Έθνη με αποφασιστικότητα αναλάβουν επιτέλους μια νέα πρωτοβουλία, χωρίς εξάρτηση από τη βούληση της Τουρκίας και αξιοποιηθούν οι συγκυρίες, «πιστεύω πως θα έχουμε και το ενδιαφέρον και την εμπλοκή των ισχυρών παικτών που σήμερα απουσιάζουν».

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας 187 μέρες μετά την παράδοση της σκυτάλης στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αξιολογεί επίσης στην συνέντευξή του τις προεδρικές εκλογές, τα όσα έγιναν στον ΔΗΣΥ και όσα ακολούθησαν, απαντά σε όσους τον θεωρούν «προδότη» και τον στηλιτεύουν για τη λειτουργία πολιτικού γραφείου στη Λευκωσία.

Μιλά ακόμη για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, το μεγάλο στοίχημα που είναι μπροστά του, ειδικά το 2024, και συμβουλεύει Νίκο Χριστοδουλίδη και Αννίτα Δημητρίου να βρουν διαύλους επικοινωνίας.

Αποκαλύπτει επίσης ότι προτίθεται να αναλάβει, σε συνεργασία πάντα µε τη νέα ηγετική ομάδα στην Πινδάρου, «πρωτοβουλία που θα επιτρέψει την αναγέννηση της παράταξης και το αίσθημα ασφάλειας όχι µόνο στους οπαδούς αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα». Μια πρωτοβουλία, όπως αναφέρει, «επανασυγκόλλησης» μερών του Συναγερμού, που θα οδηγήσει, σε σύγχρονο πολιτικό λόγο και σύγχρονες πολιτικές θέσεις.

Ο τέως Πρόεδρος δεν κρύβει ότι τον θλίβει η επιλογή παλιών στελεχών να συγκροτήσουν δεξαμενές σκέψης, κάτι που κατά τον ίδιο παραπέμπει σε φυγόκεντρες τάσεις όπως έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Ελλάδα.

Μιλά επίσης για όσα του καταλογίζουν για διαφθορά και για όσους κάνουν διασύνδεση µε τις προεδρικές εκλογές και την επικράτηση Νίκου Χριστοδουλίδη και για παραπομπή του στη Δικαιοσύνη, με τον τέως Πρόεδρο να διερωτάται «για ποιο έγκλημα να παραπεμφθεί σε δίκη».

Επισημαίνει επίσης πως επικριτές του είναι εκείνοι που διαφήμιζαν πως στο Κραν Μοντανά η Τουρκία θα µας εξέπλησσε ευχάριστα στο θέμα των εγγυήσεων.

Ερωτηθείς για το πως αισθάνεται πλέον εκτός ενεργού πολιτικής, πολιτικός συνταξιούχος ή αόρατος ελέφαντας, ο τέως Πρόεδρος δηλώνει ότι «ούτε πολιτικός συνταξιούχος ή αόρατος ελέφαντας αισθάνομαι και βεβαίως ούτε και ‘ταύρος εν υαλοπωλείο’» προσθέτοντας ότι ο ρόλος ενός πολιτικού δεν εξαντλείται με την κατοχή πολιτειακών αξιωμάτων.

Δειτε Επισης

ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Κ. Κόμπος: Εξαιρετικά ανήσυχη για κατάσταση στη Γάζα η Κύπρος
«Στο δρόμο προς την Ευρώπη, η Τουρκία έχει και πάλι μπροστά της την Κύπρο»
Έδωσαν τα χέρια Κυβέρνηση και κοινωνικοί εταίροι για την απασχόληση αλλοδαπών
Υπ. Ενέργειας: Μετά τη λειτουργία του Great Sea Interconnector η όποια επιβάρυνση
Οι αντιδράσεις κομμάτων για την κρίση στο μέτωπο Ελεγκτή και Εισαγγελίας-Καλεί ΠτΔ να αναλάβει πρωτοβουλία το ΑΚΕΛ
Σύγκρουση συμφέροντος για λειτουργό της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου-Ζητά έρευνα από ΥΣ η Ελεγκτική
Με κατά βούληση πάει το ΔΗΚΟ για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου-Οι εκλεκτοί για δημαρχίες και αντιδημαρχίες