Υπό πίεση Αρχηγός και Υπουργός στη σκιά των επεισοδίων-Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Μπορεί η εκδήλωση του Σαββάτου στη Λεμεσό να έληξε χωρίς έκτροπα, σε αντίθεση με την κατάσταση της Παρασκευής που ήταν εκτός ελέγχου, η πίεση, ωστόσο, στις Αρχές παραμένει, ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και το αίσθημα ασφάλειας.

Η Αστυνομία έσφιξε τον κλοιό και έδρασε αποτελεσματικά. Αφενός προέβη σε συλλήψεις ατόμων που κουβαλούσαν επιθετικά όργανα πριν από την έναρξη της πορείας και αφετέρου φρόντισε να περικυκλώσει την πορεία από όλες τις πλευρές και να αποκόψει δρόμους, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα η κατάσταση να ξεφύγει. Είναι απορίας άξιον, βέβαια, γιατί δεν έπραξε τα ίδια και την Παρασκευή, αλλά φάνηκε πως -έστω καθυστερημένα- έχει τη δυνατότητα να διασφαλίσει τη δημόσια τάξη και να μην επιτρέπει σε ταραχοποιούς να παρεκτρέπονται.

Είχε προηγηθεί το κατηγορώ του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ουσιαστικά άφησε εκτεθειμένη την ηγεσία της Αστυνομίας, αναφέροντας μπροστά στους δημοσιογράφους πως φάνηκε πως δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες, τους τουρίστες και να διατηρήσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια και εκφράζοντας την ντροπή του για τα γεγονότα της Παρασκευής. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, αναγνωρίστηκαν τα σοβαρότατα επιχειρησιακά λάθη που έγιναν από πλευράς Αστυνομίας και στάλθηκε το μήνυμα, τόσο προς την Αστυνομία όσο και προς την Υπουργό Δικαιοσύνης, ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι στην εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου όλα θα κυλήσουν ομαλά και οι ενέργειες και διαδικασίες που θα ακολουθηθούν να είναι με γνώμονα την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Σε αντίθεση με τα ελαφρυντικά που έδινε στον εαυτό της τις προηγούμενες ημέρες η Αστυνομία, φαίνεται πως αυτή τη φορά τα μηνύματα ελήφθησαν και έκαναν τα πάντα για να λειτουργήσουν σωστά. Ακολουθούν, ωστόσο, κι άλλα τεστ για την Δύναμη, καθώς υπάρχουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις τη Δευτέρα στη Λεμεσό και την Τετάρτη στη Λευκωσία, ενώ απόψε πραγματοποιείται το πρώτο ντέρμπι αιωνίων της χρονιάς. Την ίδια στιγμή, υπό στενό κλοιό παραμένει και η Χλώρακα, προς αποτροπή οποιονδήποτε νέων, δυσάρεστων περιστατικών.

Αυτό που δεν υπήρξε, πάντως, μέχρι στιγμής, ήταν η ανάληψη της ευθύνης μέσω παραιτήσεων, παρά την ξεκάθαρη αποτυχία και το τρύπιο πλάνο που επέτρεψε τις εικόνες ντροπής και πολλαπλασίασε το αίσθημα ανασφάλειας. Είναι, ωστόσο, κατανοητό πως ενόσω η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, το πρόβλημα αντανακλάται στην ίδια την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον κόσμο να βράζει και να ζητά στις δημόσιες συζητήσεις απομάκρυνση τόσο της Άννας Προκοπίου όσο και του Στέλιου Παπαθεοδώρου, μετά τις απανωτές αποτυχίες διασφάλισης της δημόσιας τάξης αλλά και τα ρεζιλίκια, όπως την συνάντησή τους με καταζητούμενο και τη συμμετοχή κρατούμενου στα επεισόδια. Κάτι που δεν αποκλείεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες, εάν συνεχίσει να υπάρχει η ίδια πίεση στην Κυβέρνηση από τους πολίτες αλλά και από τις πολιτικές δυνάμεις, που απαιτούν ανάληψη ευθυνών.

Θα πρέπει, βεβαίως, να γίνουν ακόμα πολλά. Πρόσωπα που επέδειξαν βίαιη συμπεριφορά, τόσο στη Χλώρακα, όσο και στη Λεμεσό, παραμένουν ακόμη αναζητούμενα, ενώ θα πρέπει η Κυβέρνηση να αποφασίσει και πως θα χειριστεί το ζήτημα των κατεστραμμένων περιουσιών και κατά πόσον θα δοθούν οποιεσδήποτε αποζημιώσεις. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες που αφορούν την εκκένωση του συγκροτήματος διαμερισμάτων στη Χλώρακα, βάσει του διατάγματος που εκκρεμεί από το 2021.

Δειτε Επισης

Επικρίσεις ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση-«Ανύπαρκτος ο προγραμματισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών»
Οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ για τον Δήμο Νότιας Λευκωσίας και Ιδαλίου
Προκλήσεις ΕΕ και ο ρόλος των κοινοβουλίων σε συζήτηση για τα 20χρονα ένταξης
Aναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Ιδαλίου ζητεί ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανδρέας Ιωσήφ
To μήνυμα ΠτΒ για τα 20 χρόνια ένταξης Κύπρου στην ΕΕ-«Εμμένουμε στη διασύνδεση Κυπριακού με ευρωτουρκικά»
Πράσινο Υπουργικού για εκσυγχρονισμό των ΣΥΟΠ-Αναβαθμίζονται κλίμακες, διάρκεια και επιδόματα
Σ. Κυριακίδου: Η Κύπρος μπορεί να προβεί σε μεταρρυθμίσεις στην υγεία
Την αλληλεγγύη της ΕΕ στις προσπάθειες για το Κυπριακό επαναβεβαίωσε η Μέτσολα
K. Ευσταθίου: Η ΕΕ είναι ανήμπορη να επιβληθεί στην Τουρκία
Σ. Παπαδούρης: Η ΕΕ να εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό