Κατέγραψε σχεδόν 200 επικίνδυνες κατοικίες ο Δήμος Λευκωσίας-Πρόστιμα πέραν του μισού εκατομμυρίου

Σχεδόν διακόσιες είναι οι γερασμένες κατοικίες που παραμένουν επικίνδυνες στη Λευκωσία, με πέντε εξ αυτών να θεωρούνται ως ετοιμόρροπες, με τον Δήμο Λευκωσίας, να καταβάλλει ένα τεράστιο αγώνα τα τελευταία χρόνια, ώστε να επιδιορθωθούν ή να κατεδαφιστούν, προτού να είναι αργά και θρηνήσουμε θύματα, καθώς αρκετές κατοικίες από αυτές είναι πολλών δεκαετιών.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε ο REPORTER, μέσα σε πέντε χρόνια, έχουν κηρυχθεί επικίνδυνες 395 κατοικίες, από τις οποίες οι 201 επισκευάστηκαν, οπότε έχει αρθεί η επικινδυνότητά τους, ωστόσο, υπάρχουν άλλες 194 κατοικίες που θεωρούνται επικίνδυνες, ενώ πέντε από αυτές είναι ετοιμόρροπες. Μάλιστα, αυτοί οι αριθμοί, φαίνεται να μεταβάλλονται καθημερινά, αναλόγως της κατάστασης που βρίσκονται οι κατοικίες στην πρωτεύουσα.

Πάντως, επικίνδυνες οικοδομές, υπάρχουν σε όλη την επικράτεια του Δήμου Λευκωσίας κι αφορούν είτε παραδοσιακές (κυρίως στην παλιά πόλη και τους πυρήνες των ενοριών Καϊμακλίου, Αγίων Ομολογητών και Παλλουριώτισσας) είτε πετρόκτιστες ή και οικοδομές του 1960 - ’70, οι οποίες είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Αναφορικά με τη διαδικασία στην οποία ακολουθεί ο Δήμος Λευκωσίας για τις επικίνδυνες οικοδομές, μίλησε στον REPORTER, o Πολιτικός Μηχανικός και Λειτουργός της Τεχνικής Υπηρεσίας, Ντίνος Λογίδης, ο οποίος ανέφερε ότι, «η διαδικασία που ακολουθεί ο Δήμος Λευκωσίας σε ότι αφορά στον χειρισμό των επικίνδυνων οικοδομών έγινε πιο επιστάμενη τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα πάντοτε με τον Περί Ρυθμίσεως των Οδών και Οικοδομών Νόμο, Άρθρο 15 Α-Ε κυρίως, αλλά και τον Περί Δήμων Νόμο, Άρθρο 90. Την κήρυξη μιας επικίνδυνης οικοδομής ακολουθεί η πρώτη προειδοποίηση, η τελευταία και τέλος, το διοικητικό πρόστιμο».

Ο Δήμος, φαίνεται να ακολουθεί μια διαδικασία, ώστε να μπορεί να προλαμβάνει την επικινδυνότητα των κτηρίων κι ενημερώνει άμεσα τους δημότες. Συγκεκριμένα, η Τεχνική Υπηρεσία έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο μητρώο όπου καταχωρούνται όλες οι επικίνδυνες οικοδομές με όλο το ιστορικό και τα στοιχεία που αφορούν στην οικοδομή. «Το μητρώο ενημερώνεται καθημερινά, ώστε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε την κατάσταση και τους αριθμούς των επικίνδυνων οικοδομών. Είναι δύσκολος ο οπτικός έλεγχος των οικοδομών, διότι πολλές φορές οι τεχνικοί αντιμετωπίζουν σοβαρές και επικίνδυνες καταστάσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια η προσπάθεια μας ενισχύθηκε με τη χρήση των drones κι έτσι μπορούμε να εντοπίζουμε στέγες που καταρρέουν».

Η καμπάνα στους ιδιοκτήτες που δεν συμμορφώνονται

Την ευθύνη για τη συντήρηση των οικοδομών, έχουν αποκλειστικά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες. Αν μία οικοδομή κριθεί επικίνδυνη λαμβάνει σχετική ειδοποίηση από τον Δήμο, με συγκεκριμένη προθεσμία για την επιδιόρθωση και συντήρηση. Εάν οι ιδιοκτήτες δεν ανταποκριθούν και η επικινδυνότητα χρήζει άμεσης παρέμβασης, τότε βάσει νομοθεσίας, αναλαμβάνει ο Δήμος την άρση της επικινδυνότητας και χρεώνει τους ιδιοκτήτες.

Σε περίπτωση που αυτοί δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εξηγεί ο κ. Λογίδης, «ο Δήμος έχει το δικαίωμα, βάσει των διατάξεων του Νόμου, να κινηθεί δικαστικά και να διεκδικήσει τα οφειλόμενα ποσά. Επιπλέον, υπάρχει πρόνοια επιβολής διοικητικού προστίμου στον ιδιοκτήτη, μέχρι 20.000 ευρώ,, αλλά ταυτόχρονα του δίδεται η δυνατότητα προσφυγής μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτό, συχνά οδηγεί σε μακρόχρονες δικαστικές διαδικασίες και στο μεσοδιάστημα, τη ρευστότητα που απαιτεί η συντήρηση, ουσιαστικά την επιφορτίζεται ο φορολογούμενος πολίτης».

Σε ότι αφορά στο διοικητικό πρόστιμο, αυτό είναι μοχλός πίεσης για τους ιδιοκτήτες. «Σκοπός μας όμως, δεν είναι να εισπράττουμε πρόστιμα, αλλά να προστατεύουμε τους κατοίκους, γι’ αυτό ενημερώνουμε τους ιδιοκτήτες που αμελούν, να προχωρούν στις εργασίες για άρση της επικινδυνότητας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι σήμερα, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο σε 72 περιπτώσεις, με τα συνολικά πρόστιμα να είναι ύψους 503.000 ευρώ. Επίσης, σε 35 περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ανταποκρίθηκαν μόλις δέχτηκαν το πρόστιμο και προχώρησαν σε επισκευές και έτσι σ’ αυτές τις περιπτώσεις το πρόστιμο ακυρώθηκε. Σημειώνεται ότι συνολικά ακυρώθηκαν πρόστιμα ύψους 180.000 ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι το ύψος των πρόστιμων καθορίζεται ανάλογα με την κατηγοριοποίηση της επικινδυνότητας σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επιπρόσθετα, όπως υπέδειξε ο κ. Λογίδης, «η κατεδάφιση μιας επικίνδυνης οικοδομής είναι πάντοτε το τελευταίο μέτρο που ακολουθούμε. Στα σχεδόν πέντε χρόνια κατεδαφίσαμε μόνο δύο ετοιμόρροπες οικοδομές, με τον Δήμος να έχει επέμβει σε 66 περιπτώσεις με κόστος ύψους 682.000 ευρώ. Πρόσφατα, ο Δήμος εργοδότησε εργολάβο με συμβόλαιο 300.000 ευρώ, για να επεμβαίνει πιο άμεσα όπου είναι αναγκαίο».

Δειτε Επισης

Ισόβια στον δολοφόνο της 19χρονης στον Πειραιά-«Είχα πιει αλκοόλ και ναρκωτικά και την πυροβόλησα»
Προτεραιότητα για το Υπ. Γεωργίας η ολοκλήρωση διαταγμάτων για NATURA 2000
Βλέπει σκοπιμότητα πίσω από τον θάνατο της 77χρονης η Αστυνομία-Διερευνάται ανθρωποκτονία
Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση Λονδίνο-Σιγκαπούρη (pics)
Παρουσιάστηκε η ψηφιακή υπηρεσία έκδοσης πιστοποιητικού στρατολογικής κατάστασης
Από τις 25 Ιουνίου μέχρι τις 26 Ιουλίου θα λειτουργήσουν τα θερινά σχολεία του ΥΠΑΝ
Παρέμβαση ΠτΔ για αλλαγές κρεβατιού και αποχωρητήριων στο νοσοκομείο Τροόδους-«Ντρέπομαι που χρειάστηκε»
Επισκέψεις αρχηγών κρατών για στήριξη του σχέδιου Αμάλθεια ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Μονόωρη εκδήλωση διαμαρτυρίας νοσηλευτών ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΔΥ για υποστελέχωση
Η πληροφορία που οδήγησε στον οπλισμό σε τάφο και η... λίστα των τεκμηρίων-Όσα λέχθηκαν στο Δικαστήριο