Στο… περίμενε και σε δυσχερή θέση οι συνταξιούχοι-Προειδοποιούν για διαμαρτυρίες

Στο περίμενε συνεχίζουν να βρίσκονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι για ικανοποίησή στα αιτήματά τους από την Κυβέρνηση, αλλά και τη συμπερίληψη τους στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ την ίδια ώρα, οι συνταξιούχοι, προειδοποιούν ότι εάν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου δεν διαφοροποιηθεί κάτι και δεν ληφθούν δραστικές αποφάσεις, τότε θα κατέλθουν σε παγκύπρια διαμαρτυρία.

Μετά και την κατάργηση της επιδότησης στις συντάξεις, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι έδειξαν ότι κατανοούν και αφουγκράζονται τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει διαφοροποιηθεί κάτι, με τις συντάξεις να παραμένουν πολύ χαμηλές και να μην ικανοποιούν τις ανάγκες τους κάθε μήνα.

Kάτι, που επιβεβαίωσε στον REPORTER, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, Κώστας Σκαρπάρης, ο οποίος ανέφερε ότι «τα πράγματα δυστυχώς είναι στάσιμα και δεν βλέπουμε να έχουν θετικό αποτέλεσμα για τους συνταξιούχους. Μετά από την κατάργηση της επιδότησης και την αφαίρεση της μείωσης για τα εννέα σεντς στον φόρο κατανάλωσης, κάναμε διαβήματα και συζητήσεις μαζί με τους αρμόδιους, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έγινε οτιδήποτε».

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, οι χαμηλοσυνταξιούχοι αυτό που εκλαμβάνουν από πλευράς του Υπουργού Ενέργειας, είναι ότι πρόκειται να δρομολογήσει ενέργειες για τις συντάξεις. «Πρέπει να πούμε ότι με τις διαπιστώσεις του Υπουργού μέχρι στιγμής συμφωνούμε, με το γεγονός ότι ο κόσμος είναι τρομοκρατημένος και φοβάται να ανοίξει τους λογαριασμούς της Αρχής Ηλεκτρισμού και ότι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα, λόγω της ακρίβειας. Περιμένουμε όμως το αποτέλεσμα και να δούμε κατά πόσο μπορεί να επαναφέρει την επιδότηση για τους συνταξιούχους και τους υπόλοιπους πολίτες. Επίσης και τα καύσιμα έχουν ένα σημαντικό κόστος σήμερα, κάτι που φέρνει αλυσιδωτές εξελίξεις στους συνταξιούχους».

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους χαμηλοσυνταξιούχους, είναι ότι η Κυβέρνηση εξακολουθεί, να μην θεωρεί ακόμη τους χαμηλοσυνταξιούχους ανάμεσα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού για να λαμβάνουν την έκπτωση 20% στο ηλεκτρικό ρεύμα. «Είναι απίστευτα και απαράδεκτα πράγματα αυτά, ενώ την ίδια ώρα βλέπουμε την Κυβέρνηση να τηρεί αυτή τη στάση, κάτι που έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση, να μην θεωρεί δηλαδή τους χαμηλοσυνταξιούχους ως ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, που είναι ελεγμένα όλα τα εισοδήματά τους, ύστερα από χίλιες αιτήσεις που έχουν κάνει για να μπουν στο σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχων».

Καθημερινά τα παράπονα των χαμηλοσυνταξιούχων

Ιδιαίτερο προβληματισμό, προκαλεί επίσης το γεγονός ότι είναι καθημερινά τα παράπονα από τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι φαίνεται να μην τα βγάζουν πέρα. «Η πληρωμή των συντάξεων, γίνεται τέλος του μήνα, όμως από τις 20 του μήνα, αρχίζουν τα τηλεφωνήματα από χαμηλοσυνταξιούχους, με το τι γίνεται και πότε θα πληρωθούν, καθώς οι συντάξεις τους είναι τόσο χαμηλές και μέχρι το τέλος του μήνα, δεν έχουν χρήματα για να πάνε στην αγορά να πιάσουν τα απαραίτητα πράγματα για να ζήσουν».

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που απασχολεί τους χαμηλοσυνταξιούχους, είναι το κόστος κάποιων φαρμάκων, καθώς υπάρχουν ορισμένα που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ. «Είναι κάτι που θέσαμε και στην υφιστάμενη Κυβέρνηση, αλλά και στην προηγούμενη. Τα αναφέραμε τα προβλήματα, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν βλέπουμε να υπάρχουν λύσεις».

Έτσι, με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου, όπου είναι και η Παγκόσμια μέρα για τα άτομα της τρίτης ηλικίας, έχει αποφασίσει η Οργάνωση Συνταξιούχων, να πραγματοποιήσει πέντε επαρχιακά συνέδρια σε όλες τις πόλεις, ενώ μετά τα συνέδρια, πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. «Με αυτό τον τρόπο θα στείλουμε δια ζώσης μέσω των συνταξιούχων την αντίδρασή μας, διότι συναντήσεις είχαμε με τους Υπουργούς, αλλά αποτελέσματα ακόμη δεν είδαμε δυστυχώς».

Δειτε Επισης

Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου