Βλέπουν επίθεση με εθνικιστικά κίνητρα για τον ξυλοδαρμό 13χρονου στο Ακάκι στα κατεχόμενα

Το τελευταίο θύμα «φασιστικών επιθέσεων» στις ελεύθερες περιοχές, γράφει σήμερα η Κίπρις, είναι ένας μαθητής γυμνασίου που γεννήθηκε στην ε/κ πλευρά δεν ξέρει λέξη τουρκικά, άλλα δέχτηκε επίθεση με την αιτιολογία ότι ο πατέρας του είναι Τουρκοκύπριος.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι σε βίντεο που μεταδόθηκε στην εκπομπή του δημοσιογράφου Ρεσάτ Ακάρ, στο  Tv2020, ο Ακάρ μοιράστηκε πληροφορίες για την οικογένεια του παιδιού που δέχτηκε την επίθεση. «Ο πατέρας, ο οποίος δεν ήρθε ποτέ στην τδβκ, έζησε όλη του τη ζωή στη νότια Κύπρο. Εκεί παντρεύτηκε μια Ελληνοκύπρια. Άλλαξε το όνομά του. Μιλάει πολύ καλά ελληνικά. Όλα τα παιδιά του γεννήθηκαν στη νότια Κύπρο, δεν διέφεραν σε τίποτα από τα άλλα παιδιά Ελληνοκυπρίων. Οι φίλοι του 13χρονου, που πήγαν στο γυμνάσιο στο χωριό Ακάκι στον δρόμο του Τρόοδους, κατά κάποιο τρόπο έμαθαν ότι ο πατέρας του νμαθητή ήταν Τουρκοκύπριος».

Σύμφωνα με τον Ακάρ, μεγάλη ομάδα μαθητών ακολούθησε τον 13χρονο μετά το σχολείο και του φώναζε συνθήματα όπως:  ‘Ο καλύτερος Τούρκος είναι νεκρός Τούρκος, γουρούνι Τούρκε’ στα ελληνικά. «Ένα από τα παιδιά μετέτρεψε την οργή του σε σωματική βία και επιτέθηκε στον Σάββα. Στο μεταξύ, οι μαθητές στήριξαν το αγόρι που χτύπησε τον μαθητή λέγοντας ‘Χτύπα, χτύπα, χτύπα πιο δυνατά’».

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης πως άλλα παιδιά «που καμάρωναν για την φασιστική επίθεση που έκαναν», κατέγραψαν την επίθεση με τα κινητά τους τηλέφωνα. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπήρξε μεγάλη αντίδραση από Τουρκοκύπριους που παρακολούθησαν την εκπομπή.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο Εργκούν Ολγκούν, ειδικός αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, ανέφερε ότι υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση στην κοινωνία ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους δεν θα είναι μόνιμη. «Όσο κι αν ενεργούμε με καλή πίστη, οι Ελληνοκύπριοι έχουν κάποια συναισθηματική αιχμαλωσία».

Οι Τουρκοκύπριοι συγχωρούν, αλλά αυτό δεν ισχύει στο «νότο», είπε και αναφέρθηκε «στη διαστρέβλωση του εκπαιδευτικού συστήματος και στην ύπαρξη της εκκλησίας», κατά την έκφρασή του. «Ο λόγος ύπαρξης του εκπαιδευτικού συστήματος και της εκκλησίας είναι για να εμπεδωθεί αυτή η εχθρότητα», υποστήριξε.

Δίνοντας παραδείγματα από τα σχολικά βιβλία, ο κ. Ολγκούν ισχυρίστηκε ότι στο βιβλίο των μαθηματικών υπάρχουν ερωτήσεις όπως «τόσοι άνθρωποι ζουν σε αυτό το χωριό, πόσοι άνθρωποι θα μείνουν αν οι Τούρκοι σκοτώσουν τόσους από αυτούς. Δεν είναι δυνατόν να μεγαλώσουν αλλιώς τα παιδιά που τρέφονται με εχθρότητα προς τους Τούρκους με τέτοια παραδείγματα στα σχολικά βιβλία. Η εκκλησία επίσης το τροφοδοτεί αυτό. Δυστυχώς, υπάρχει μια εσωτερικευμένη και θεσμοθετημένη εχθρότητα».

Είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί αυτό, υποστήριξε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Τούρκοι της Κύπρου θέλουν κυριαρχική ισότητα. Οι Τούρκοι της Κύπρου θέλουν κυριαρχική ισότητα για να διασφαλιστούν πολιτικά και μια συμφωνία εγγυήσεων για να διασφαλιστούν φυσικά», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Προσωρινή διακοπή συγκεκριμένων σχολικών δρομολογίων με λεωφορεία
Επηρεάζονται 6.000 μαθητές μετά την καθήλωση των λεωφορείων-Στο τραπέζι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση
Συγκέντρωση και πορεία συντεχνίας Ισότητα για χαμηλόμισθους
Αραιή σκόνη και βροχές τις επόμενες ημέρες-Η πρόγνωση της Μετεωρολογικής
Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια που ίσως αποβούν μοιραία-Οι πέντε συστάσεις στους καταναλωτές
Στον πάγο η ζωντανή μετάδοση Επιτροπών της Βουλής-Yπέρ οι πολίτες, εφαρμόστηκε σε άλλες έντεκα χώρες
Το μέλλον των παιδιών πρέπει να είναι φάρος για συνεργασία και όχι πεδίο αντιπαράθεσης
Χτύπησαν κόκκινο τα ντεσιμπέλ σε Λεμεσό και Πάφο-Καταγγέλλουν τους Δήμους οι επιχειρήσεις
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν 600,000 ευρώ
Καθηλώνονται πάνω από 500 λεωφορεία-Επηρεάζονται μαθητικές διαδρομές σε όλη την Κύπρο