Με αναφορές στο Κυπριακό η διακήρυξη των MED9-Μήνυμα στην Τουρκία για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Κάλεσμα για γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων απευθύνουν οι εννέα ηγέτες των μεσογειακών χωρών στην κοινή διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής των MED9 που διεξάγεται στη Μάλτα. Στη διακήρυξη καταγράφονται σημαντικές αναφορές για το Κυπριακό, με τους ηγέτες να χαιρετίζουν μεταξύ άλλων την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωση να διαδραματίσει ενεργό ρόλο.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της διακήρυξης, οι εννέα ηγέτες αναφέρουν πως «παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι σε μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνη με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, καθώς και το κεκτημένο. Προς τον σκοπό αυτό, καλούμε για τη γρήγορη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τον διορισμό ενός απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών που θα παρέχει σημαντική στήριξη σε αυτή τη διαδικασία. Χαιρετίζουμε, επίσης, την ετοιμότητα της ΕΕ να διαδραματίσει ένα ενεργό ρόλο στηρίζοντας όλα τα στάδια της υπό την αιγίδα των ΗΕ διαδικασίας, με όλα τα μέσα στη διάθεση της, περιλαμβανομένου του έγκαιρου διορισμού ενός Εκπροσώπου της ΕΕ».

Στη συνέχεια, στη διακήρυξη γίνεται αναφορά στα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα και τονίζεται πως «υπό το φως των πιο πάνω, καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά ειρηνευτών των ΗΕ και την πρόκληση ζημιών σε οχήματα των ΗΕ, τον περασμένο μήνα στην Πύλα, όπως και άλλες παράνομες ενέργειες επί του εδάφους, περιλαμβανομένων στα Βαρώσια και καλούμε για την αναστροφή τους».

Απευθυνόμενοι στην Τουρκία, οι εννέα ηγέτες υπογραμμίζουν ότι «η απτή συμβολή της Τουρκίας στην επανέναρξη και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος εντός του πλαισίου των ΗΕ παραμένει εξαιρετικά σημαντική σε σχέση με αυτό. Πιστεύουμε πως η αποκλιμάκωση των εντάσεων, ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιώδη για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία».

Στο κείμενο της διακήρυξης προστίθεται πως «προσβλέπουμε στη συζήτηση των ευρωτουρκικών σχέσεων στη βάση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2023 και προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Οι λύσεις σε εκκρεμούντα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ειρηνικά μέσα και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ θα πρέπει να διατηρηθούν και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα να τυγχάνουν σεβασμού».

Δειτε Επισης

Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Στο τραπέζι ΤΟΜ και βουλευτές για την ανάκληση των αερόσακων Takata-Διαβουλεύσεις επί της πρότασης Νόμου
Αδυναμία στην πρόληψη για τους βανδαλισμούς σε μαθητικά λεωφορεία, εμπόδια στην τοποθέτηση καμερών
Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit