Δίνουν άλλη ερμηνεία στα γεγονότα τα κατεχόμενα-«Αλλάζει η αντίληψη της διεθνούς κοινότητας»

Άρχισε να αλλάζει η αντίληψη της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό ανέφερε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκιούν σε δηλώσεις στην τηλεόραση Kıbrıs TV μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη και τις επαφές που πραγματοποίησε εκεί.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η εφημερίδα Κίπρις γράφει σήμερα ότι ο κ. Ολγκούν υποστήριξε ότι παρατήρησαν πως η διεθνής κοινότητα άρχισε να προσεγγίζει το Κυπριακό με διαφορετικό τρόπο.

Μετά την έκκληση του Τούρκου Προέδρου για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση, αυτή τη φορά, βρέθηκαν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, υποστήριξε αναφέροντας ότι πραγματοποίησαν 9 χωριστές συναντήσεις και με μόνιμα μέλη του ΟΗΕ, εκτός της Κίνας.

«Διαπιστώσαμε ότι επικρατεί η άποψη ότι το Κυπριακό δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα της Ευρώπης και της δυτικής συμμαχίας ειδικότερα, και μάλιστα ότι είναι εις βάρος της»,.

Χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως καλό σημάδι, ο κ. Ολγκούν είπε ότι υπήρχε η αντίληψη ότι πολλές χώρες δεν ζημίωναν από το στάτους κβο όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού και ότι αυτό δεν απειλούσε τα συμφέροντά τους. «Βλέπουμε ότι αυτό έχει αλλάξει. Βέβαια, ειδικά ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να έχει αντίκτυπο σε αυτό. Η άνοδος της Κίνας μπορεί να είναι αποτελεσματική. Είναι η ζημιά που προκαλεί το Κυπριακό ειδικά στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας και Τουρκίας ΕΕ από την άποψη της ασφάλειας και των ενεργειακών αναγκών της ίδιας της Δύσης», ανέφερε.

Άρχισε, εκτίμησε, «να εμφανίζεται μια πιο ορατή εικόνα αναφορικά με το ότι μπορεί να πληγούν από αυτό τα συμφέροντα και οι ανάγκες της Δύσης σε σχέση με την Τουρκία. Κατά την άποψή μου, αυτό είναι θετικό, διότι η ανάγκη για λύση του Κυπριακού τείνει να αυξηθεί».

Μετά από αυτή την τάση, είπε, προκύπτει ένα άλλο ζήτημα, των συνθηκών υπό τις οποίες θα λυθεί το Κυπριακό. «Διαφαίνεται ότι θα μπορούσε να επιλυθεί στη βάση της ισότητας των δύο πλευρών», ανέφερε. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, υποστήριξε, «έχει την ευκαιρία να εξηγήσει αυτή την ισότητα. Νομίζω ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες στις οποίες τίποτα δεν θα μπορούσε να υπάρξει ενάντια στα εγγενή δικαιώματα των μερών και για να εξηγηθούν καλύτερα η απόσταση, η σχέση της Τουρκίας με την Κύπρο και οι συνθήκες που θα μπορούσε να διασφαλίσει η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφέροντας ότι συμμετείχαν σε δύο διαφορετικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, σε συναντήσεις με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας, τον Πολιτικό Διευθυντή της Γερμανίας, τον Ελβετό Πρέσβη και την Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, Di Carlo, ο κ. Ολγκιούν πρόσθεσε ότι εκτός από αυτές τις επαφές, συμμετείχε και στη συνάντηση του Τ/κ ηγέτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Η γενική άποψη που είδε, είπε, ήταν η διερεύνηση του τι μπορεί να γίνει με την αλλαγή της αντίληψης και υποστήριξε ότι «όλοι με τους οποίους μιλήσαμε έχουν σίγουρα την αντίληψη ότι μια συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί στη βάση των ίσων δικαιωμάτων των μερών».

Είπε ότι συζητήθηκαν οι απαιτήσεις της ισότητας και είδε ότι διαμορφώνεται μια πολύ διαφορετική αντίληψη απ' ό,τι πριν, πως, όπως υποστήριξε, «η λύση στην Κύπρο πρέπει να βασίζεται στα ίσα δικαιώματα και το ίσο καθεστώς των μερών. Η συμφωνία ότι αυτό είναι μια αναγκαιότητα έχει αρχίσει να εγκαθίσταται στη διεθνή κοινότητα. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη. Βιώνουμε μια διαδικασία μετασχηματισμού αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να υλοποιηθεί μια λύση στην Κύπρο. Αυτή είναι επίσης μια σημαντική εξέλιξη».

Προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η δομή του 1960 στην Κύπρο, η οποία αποτελούνταν από δύο κοινότητες, μετατράπηκε σε δομή δύο κρατών το 1964 μετά την «κατοχή του κράτους το 1963», κατά την έκφρασή του, ανέφερε ότι «υπάρχουν κοινότητες και στις δύο πλευρές, αλλά υπάρχουν δύο κράτη. Η ισότητα έχει περάσει από τις κοινότητες στο κράτος. Βιώνουμε τον πόνο που προκαλεί η αντίληψη ότι μια μελλοντική συμφωνία μπορεί να είναι δυνατή στη βάση της ισότητας των δύο κρατών και της νομιμότητας των δύο κρατών. Πρόκειται για μια διαδικασία. Προσωπικά, βλέπω και πιστεύω ότι αυτή η αναγκαιότητα μπορεί να γίνει κατανοητή το επόμενο διάστημα».

Προσωπικός απεσταλμένος

Τα ΗΕ, συνέχισε, μπορούν να διορίσουν προσωπικό απεσταλμένο. «Δεν πρόκειται για ειδικό απεσταλμένο, μπορεί να διοριστεί προσωπικός απεσταλμένος. Είμαστε κατά του διορισμού ειδικού απεσταλμένου από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά είχε ήδη αποδεχθεί το 2020 τον διορισμό ενός προσωπικού απεσταλμένου, ο οποίος δεν θα υπόκειται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Αναφέροντας ότι ο προσωπικός απεσταλμένος μπορεί να είναι κάποιος που μπορεί να δει αν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των μερών, ο κ. Ολγκιούν δήλωσε: ότι έκαναν μια πρόταση στον ΓΓ στη Νέα Υόρκη. «Στο πλαίσιο των εργασιών των τεχνικών Επιτροπών με την ελληνοκυπριακή πλευρά, υπάρχει μια συμφωνία στην οποία καταλήξαμε με τον πρώην διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη», ανέφερε.

Η συμφωνία αυτή, πρόσθεσε, «ήταν ότι τα σχέδια μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα αναπτυχθούν μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να στηρίζονται σε 4 αρχές. Οι 4 αρχές αφορούν ότι η ισότητα των μερών θα πρέπει να γίνεται σεβαστή, οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται με συναίνεση, τα έργα θα πρέπει να είναι με τρόπο που θα ωφελήσουν και τις δύο πλευρές και η εξουσία του ενός μέρους δεν θα πρέπει να αντανακλάται στην άλλη πλευρά».

«Προτείναμε στον ΓΓ ότι, σύμφωνα με αυτές τις 4 αρχές, τέτοια έργα που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο δεν θα πρέπει να επισκιάζονται από τις πολιτικές θέσεις των δύο πλευρών, δηλαδή θα πρέπει να κάνουμε αυτό το έργο χωρίς να είμαστε αιχμάλωτοι τους», είπε.

Οι πλευρές, εξήγησε, θα έχουν τις θέσεις τους, αλλά αν υπάρχει κάτι που πρέπει να γίνει επειγόντως και είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, να αφήσουν κατά μέρος τις πολιτικές τους θέσεις και να το κάνουν. «Κάτι σαν τη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Έχουμε πει στον Γενικό Γραμματέα ότι ο πρόεδρος (ΣΣ: εννοεί τον Ερσίν Τατάρ) είναι έτοιμος να συζητήσει θέματα συνεργασίας με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη κ. Χριστοδουλίδη υπό την προεδρία του. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σύμφωνα με αυτές τις 5 αρχές».

Υπενθύμισε την πρόταση 6 σημείων για συνεργασία που υπέβαλλε πέρυσι η τ/κ πλευρά για θέματα παράτυπης μετανάστευσης, υδρογονανθράκων, ηλεκτρικής διασύνδεσης, του νερού, της αποναρκοθέτησης και της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στα πράσινα καύσιμα. «Αυτά μπορούν να έρθουν στο τραπέζι. Αυτός ο προσωπικός απεσταλμένος, μπορεί να εξετάσει αυτά τα ζητήματα. Προς το παρόν, οι μελέτες αυτές συνεχίζονται», κατέληξε ο κ. Ολγκούν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Όλα δείχνουν ομόφωνη απόφαση για ανανέωση εντολής στην UNFICYP-Στηρίζει τις άτυπες συνομιλίες το Σ.Α.
Θέματα που αφορούν την Κύπρο στις προτεραιότητες του ΕΛΚ με πρωτοβουλία ΠτΔ
Επιμένει με το ίδιο τροπάριο ο Τατάρ για άνοιγμα του οδοφράγματος στη Μια Μηλιά
Κυρίως πολιτική η αξία της προεδρικής απόφασης των ΗΠΑ για πρόσβαση της Κύπρου στα αμυντικά προγράμματα
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας της Κύπρου με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ-«Αβάσιμες οι ανησυχίες της Τουρκίας»
Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για συνέδριο του ΕΛΚ
Η ικανοποίηση στην Κυβέρνηση, ο εκνευρισμός των Τούρκων και ο πολλαπλασιασμός δυνατοτήτων
Συνάντηση υπό τον Ερσίν Τατάρ στα κατεχόμενα για θέματα ασφάλειας
Ενημέρωσε τα μέλη του ΣΑ ο Στιούαρτ ενόψει υιοθέτησης ψηφίσματος ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Έξαλλοι οι Τούρκοι με τις ΗΠΑ-Ζητούν από τη νέα Κυβέρνηση να ανατρέψει τις αποφάσεις για την Κύπρο