Κυπριακή αγκαλιά για τους πρόσφυγες του Αρτσάχ-Επαφές Καρογιάν στην Αρμενία

Σε επαφές με υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Κυβέρνησης της Αρμενίας προβαίνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μάριος Καρογιάν, όπως πληροφορείται ο REPORTER, με στόχο να προσφέρει κυπριακή βοήθεια μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Αρτσάχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών στην Αρμενία τη Δευτέρα, αλλά ο κ. Καρογιάν αποφάσισε να πάει νωρίτερα, ώστε να έχει κάποιες επαφές που αφορούν τη δημιουργία δυνατοτήτων για απορρόφηση μέρους του προσφυγικού κύματος από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Των επαφών αυτών προηγήθηκε συνεννόηση με την Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τη μέρα που εξαπέλυσε τη νέα επίθεση το Αζερμπαϊτζάν την περασμένη εβδομάδα, περίπου ο μισός αρμενικός πληθυσμός της περιοχής έχει διαφύγει, ενώ εκτιμάται πως οι αφίξεις στην Αρμενία μπορεί να αγγίξουν τις 120,000. Παρά το γεγονός πως κανενός δεν είναι στόχος η εξαφάνιση του αρμένικου στοιχείου από τη γη των προγόνων τους, ο φόβος που δημιουργεί η απόφαση για αυτοδιάλυση ωθεί τον κόσμο σε διαφυγή σε πιο ασφαλή μέρη.

Δεδομένου ότι στην Κύπρο υπάρχει ήδη αρμενική κοινότητα, μέλος της οποίας είναι και ο κ. Καρογιάν, θα μπορούσαν να παραχωρηθούν κάποιες διευκολύνσεις, με τη δημιουργία εύκολων διαδικασιών για παραχώρηση βίζας και άδειας εργασίας, ώστε να μπορεί να γίνει μετεγκατάσταση Αρμένιων προσφύγων με τρόπο που να θεωρείται ωφέλιμος και για τις δύο πλευρές.

Σημειώνεται ότι τη θέση αυτή δεν υιοθετεί μόνο η ΔΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη, κι άλλες πολιτικές δυνάμεις τάχθηκαν υπέρ της παροχής βοήθειας από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης κάλεσε την Κυβέρνηση να στηρίξει με όλους τους τρόπους τους Αρμενίους, ενώ ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες από το Αρτσάχ και ζήτησε να γίνουν σχετικές ενέργειες. Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ανέφερε πως οι νεκροί στο Αρτσάχ είναι και δικοί μας νεκροί και οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι στην Κύπρο. Η βουλεύτρια των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, κάλεσε την Κυβέρνηση να στηρίξει τους πρόσφυγες του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και αν είναι δυνατόν να ανοίξει τις πόρτες για να έρθουν στην Κύπρο.

Όλα τα κόμματα ζήτησαν από την Κυβέρνηση να προβεί σε ενέργειες προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, κάτι που αντανακλάται και στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε.

Έμπρακτη στήριξη

Στο μεταξύ, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, με ανακοίνωσή του, εκφράζει τον αποτροπιασμό και την αγανάκτηση του για την επιχείρηση εθνοκάθαρσης που συντελείται αυτή την ώρα στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) από το Αζερμπαιζάν, υπό τα αδιάφορα μάτια της διεθνούς κοινότητας. «Εμείς, διαχρονικά στηρίζουμε τον αγώνα του μαρτυρικού λαού της Αρμενίας και καλούμε την Κυβέρνηση να στηρίξει έμπρακτα τους Αρμένιους πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν αυτή τη στιγμή τα σπίτια τους», τόνισε.

Εισηγήθηκε ξανά όπως το κράτος ανοίξει τις πόρτες του ιστορικού ορφανοτροφείου Μελκονιάν στην Αγλαντζιά για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ ή να προχωρήσει στην παραχώρηση του καθεστώτος πολιτικής προστασίας αυτόματα σε όλους τους Αρμενίους όπως έγινε και στην περίπτωση των Ουκρανών Προσφύγων.

«Παράλληλα, καλούμε όλα τα μέλη και φίλους του Κινήματος και όλους τους φίλους και συναγωνιστές του Αρμένικου λαού, να συμμετάσχουν στη πορεία διαμαρτυρίας για το Αρτσάχ που πραγματοποιείται την Κυριακή 01 Οκτωβρίου στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσίας στις 16.30. Οι σκέψεις μας αυτές τις δύσκολες ώρες είναι με τον φίλο λαό της Αρμενίας», κατέληξε η ανακοίνωση.

«Τεράστια πλήθη τρομαγμένων ανθρώπων»

Αν και το Αζερμπαϊτζάν κάλεσε τους Αρμένιους να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, η ροή φαίνεται να είναι συνεχής, με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας να καταγγέλλει «εθνική αποκάθαρση» και να εκτιμά πως σύντομα δεν θα υπάρχουν πλέον Αρμένιοι στον θύλακα. Η Μόσχα απέστειλε ειρηνευτές στην περιοχή του Καραμπάχ, οι οποίοι, ωστόσο, δεν φαίνεται να περιορίζουν τον φόβο που αισθάνονται.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Καβίτα Μπελάνι, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) στην Αρμενία, τεράστια πλήθη καταπονημένων και τρομαγμένων ανθρώπων συγκεντρώνονται στα κέντρα καταγραφής. «Αυτή είναι μία κατάσταση όπου έζησαν εννέα μήνες υπό αποκλεισμό», είπε. «Και όταν έρχονται, είναι όλο αγωνία, είναι τρομαγμένοι, είναι φοβισμένοι και θέλουν απαντήσεις».

«Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε έως 120.000 ανθρώπους. Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε πόσοι θα έρθουν σε αυτή τη συγκυρία», πρόσθεσε απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των προσφύγων.

Περίπου το ένα τρίτο των προσφύγων είναι παιδιά, δήλωσε άλλη αξιωματούχος της UNHCR στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Η κύρια ανησυχία για εμάς είναι πως πολλά από αυτά έχουν χωριστεί από την οικογένειά τους», δήλωσε η Ρεγκίνα Ντε Ντομινίσις, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF. Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, Χίσαμ Ντίαμπ, δήλωσε πως υπάρχει μαζική ανάγκη για υποστήριξη της ψυχικής υγείας των προσφύγων.

Δειτε Επισης

Η ψήφος της συμπολίτευσης για τις τράπεζες και το αιώνιο πρόβλημα με το κενό επικοινωνίας
Ανησυχίες και προτάσεις στης Επιτροπής Οικονομικών για τον προϋπολογισμό-«Ανάγκη αναπροσαρμογής παροχών»
Επιμένει ο Τατάρ-«Θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως κράτος»
Τις επόμενες ώρες φεύγει ο «Προμηθέας» από Σαγκάη-«Το έργο του Great Sea Interconnector προχωρά κανονικά»
Υπογράμμισε στον Κόστα την ανάγκη η ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην επόμενη μέρα της Συρίας ο Πρόεδρος
Επιστολή Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων σε Λαμί για συνδρομή ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό
Σύριοι αποσύρουν συνεχώς τις αιτήσεις προστασίας-Ενημέρωσε την Ε.Ε. για μέτρα διευκόλυνσης ο Ιωαννίδης
Στις Βρυξέλλες ο Αρχηγός της Ε.Φ.-Έγινε ανασκόπηση των εξελίξεων σε παγκόσμια κλιμακα
Βάλλει κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας το ψευδοκράτος-Καταγγέλλει παραποίηση της αλήθειας για Κυπριακό
Η δύσκολη μεταβατική περίοδος στη Συρία και το διακύβευμα για Κύπρο, Ισραήλ και ΕΕ