Μειωμένες κατά 50% οι αφίξεις μεταναστών-«Για πρώτη φορά στην ιστορία έφυγαν περισσότεροι από όσοι ήρθαν»

Στην ολότητά του αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ο Υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας πως το θέμα αφορά ολόκληρη την Κύπρο και  όχι μόνο την επαρχία Πάφου, αλλά και πως η επαρχία Πάφου έχει τα ιδιαίτερα της προβλήματα. Ανακοίνωσε επίσης πως για πρώτη φορά στην ιστορία μεταναστευτικού στην Κύπρο, τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν φύγει περισσότερα άτομα από όσα έχουν έρθει.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στη Μεσόγη, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως έχει επανειλημμένα τους τελευταίους έξι μήνες ανακοινώσει απτά αποτελέσματα όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, «έχουν μειωθεί κατά 50% οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών από 12.000 πέρσι, την ίδια περίοδο φέτος έχουν έρθει λιγότερο από 6.000», σημειώνοντας πως αυτό οφείλεται σε ενέργειες που έχουν κάνει αλλά και σε εξωγενείς παράγοντες.

Είμαστε, είπε ο κ. Ιωάννου, «συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί με το μεταναστευτικό οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει για εξωγενείς παράγοντες ανά πάσα στιγμή» χαρακτηρίζοντας και πολύ σημαντικό τις επιστροφές.

Ενδεικτικά, σημείωσε, «έχουμε αυξήσει κατά 50% τις επιστροφές από 3.200 σε 4.800. Για πρώτη φορά στην ιστορία μεταναστευτικού στην Κύπρο, τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν φύγει περισσότερα άτομα από όσα έχουν έρθει».

Ακολούθως αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων με την ανακαίνιση στο Πουρνάρα. Επεσήμανε επίσης πως το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι η έλλειψη κρατητηρίων που υπάρχει χωρητικότητα μόνο για 126 άτομα.

Άρχισε η ανέγερση του νέου κέντρου χωρητικότητας 800 ατόμων που θα βοηθήσει πάρα πολύ, είπε, σημειώνοντας πως λαμβάνονται συνεχώς μέτρα.

Επιπρόσθετα είπε, έχουν επισπεύσει τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου από εννέα και πλέον μήνες σε τρεις μήνες, καθιστώντας την Κύπρο μη ελκυστικό προορισμό, ενώ προχωρούν σε μια σειρά ενεργειών, ελπίζοντας, όπως είπε,  ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση που ήδη βλέπουμε τα αποτελέσματα.

Όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου, για το Υπουργείο Εσωτερικών μεγάλο θέμα αυτή την στιγμή είναι οι αφίξεις από την Συρία, επαναλαμβάνοντας ότι η Συρία θεωρείται μη ασφαλής χώρα ως εκ τούτου καμία χώρα στον κόσμο δεν απέλασε Σύριους.

Υπάρχει παρατήρησε, αυτή η αυξημένη ροή από βάρκες τονίζοντας πως βρίσκονται ως Υπουργείο Εσωτερικών  σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τον Λίβανο.

Πρόσθεσε πως «κάποιες βάρκες  έρχονται απευθείας από την Συρία για αυτό θα θέσουμε το αίτημα στην ΕΕ όπως ξεκινήσει μια συζήτηση επανεξέτασης του καθεστώς της Συρίας».

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, υπάρχουν περιοχές που θεωρούνται από την Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου ήδη ασφαλείς περιοχές, άρα ως Κύπρος θεωρούν ότι πρέπει να επανεξεταστεί, με στόχο αυτές οι περιοχές επίσημα πλέον να αναγνωριστούν ως ασφαλείς, ώστε «να μπορούμε εκεί και όπου επιτρέπεται να προχωρούμε σε επιστροφές Σύρων πίσω στη χώρα τους».

«Το έργο ανέγερσης προσιτών κατοικιών από τον ΚΟΑΓ θα γίνει»

Το έργο ανέγερσης προσιτών κατοικιών από τον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) στον Δήμο Λεμεσού θα γίνει, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου. Ο κ. Ιωάννου είπε ότι υπήρχε μια κακή εκτίμηση των γεγονότων το καλοκαίρι, οπότε και υποβλήθηκε από τον ΚΟΑΓ πρόταση για την ανέγερση των κατοικιών με κόστος 20 εκ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, συνέχισε, ζητήθηκε από τον ΚΟΑΓ να υποβάλει ολοκληρωμένο σχέδιο για όλες τις ενέργειες που δρομολογούνται και όχι αποσπασματικά για την περίπτωση της Λεμεσού. Επεσήμανε επίσης «πως για τα λεφτά του φορολογουμένου πρέπει να δίνουμε λογαριασμό».

Στο ολοκληρωμένο σχέδιο που υπέβαλε ο ΚΟΑΓ με μια σειρά δράσεων, περιλαμβάνεται και το συγκεκριμένο για την ανέγερση των πολυκατοικιών στην Λεμεσό, το οποίο συμπεριλήφθηκε και αποτελεί βασικό πυλώνα της στεγαστικής πολιτικής που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, είπε καταληκτικά ο κ. Ιωάννου.

Δειτε Επισης

Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Εκατοστάρι για άλλη μια χρονιά στην πρώτη Ανάσταση από τον Πάτερ Ηράκλη στο Παραλίμνι
Τα Πασχαλινά έθιμα της Κύπρου-«Το κάψιμο του Ιούδα από τα σημαντικότερα»
ΒΙΝΤΕΟ: «Ανάστα ο Θεός»-Σείστηκαν οι εκκλησίες στο άκουσμα της Πρώτης Αναστάσεως
Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Καταγγελία για νέο εργοστάσιο στο Δάλι παρά το διάταγμα για αναστολή εργασιών-Φωνάζουν οι κάτοικοι
Πτώση στους εργαζόμενους στον Τύπο και συναφή επαγγέλματα στην Κύπρο-Tα στοιχεία της Eurostat
Έπεσε στο 6% η ανεργία τον Μάρτιο στην Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat