Ξεκολλούν αλλά προς τα πάνω οι τιμές των καυσίμων-Άρχισε να σκέφτεται μείωση φόρου ο ΥΠΟΙΚ

Με σπασμένα φρένα συνεχίζεται η ανοδική πορεία στις τιμές τιμών των καυσίμων το τελευταίο διάστημα, κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων αναμένεται να συνεχιστεί, με τους πρατηριούχους από τη μια να βλέπουν με ιδιαίτερη ανησυχία μείωση των τζίρων τους και από την άλλη τους καταναλωτές να μετρούν τα… κουκιά τους, για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση για πρώτη φορά αφήνει ανοίγει παραθυράκι για μείωση του φόρου κατανάλωσης, ενόψει και των επικείμενων αυξήσεων.

Με τις πληθωριστικές τάσεις να σκαρφαλώνουν και τα διεθνή δεδομένα στην αγορά του αργού πετρελαίου να είναι δυσοίωνα, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, που θα σταματήσει το νέο ράλι αυξήσεων. Την ίδια ώρα, ζημιωμένοι δεν είναι μόνο οι καταναλωτές, αλλά και οι ίδιοι οι πρατηριούχοι, αφού πλέον οι οδηγοί σκέφτονται δυο και τρεις φορές τις μετακινήσεις τους και περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες.

Μετά και την πρόσφατη αύξηση των έξι σεντς, οι πρατηριούχοι τελούν σε στάση αναμονής για την επόμενη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ανέμεναν ότι οι νέες αυξήσεις θα ενσωματώνονταν στις τιμές των καυσίμων τις προηγούμενες ημέρες, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έγινε. «Αναμενόταν ότι θα έρθουν κι άλλες αυξήσεις αυτές τις μέρες, αλλά δεν ήρθαν ακόμη, χωρίς να γνωρίζουμε τον λόγο. Είτε δεν ήρθαν ακόμη τα νέα φορτία, είτε δεν μπήκαν ακόμη οι αυξήσεις. Αλλά ακόμη και τώρα οι τιμές βρίσκονται στα ύψη μετά και τις νέες αυξήσεις των έξι σεντς», ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου. Σημειώνεται πως παραμένει άγνωστο και το ύψος των επόμενων αυξήσεων, ωστόσο θεωρούνται δεδομένες, λόγω της αύξησης του αργού πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Πάντως, η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, παραμένει δύσκολη και για τους πρατηριούχους, οι οποίοι βλέπουν την κίνηση στα βενζινάδικα, αλλά και τις ανάγκες των πελατών τους, να είναι σε ύφεση. «Ο κόσμος περιορίζει τις μετακινήσεις του, κάνει οικονομία και έτσι αφού μειώνονται τα λίτρα που προμηθεύονται, χάνουμε από την προμήθειά μας», εξήγησε ο εκπρόσωπος των πρατηριούχων.

Την ίδια ώρα οι πρατηριούχοι, όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδούλου, αναγκάζονται να πληρώσουν σοβαρά ποσά από τη τσέπη τους, κάθε φορά που έρχονται αυξήσεις. «Κάθε φορά που υπάρχει αύξηση, οι πρατηριούχοι αναγκάζονται να βάλουν κεφάλαιο από τη τσέπη τους, αφού κάθε ένα σεντ είναι και χίλια ευρώ κεφάλαιο», πρόσθεσε.

Επιμένουν για μείωση, το συζητά ο Κεραυνός

Σε αυτό το πλαίσιο ακόμα και τώρα, οι ιδιοκτήτες πρατηρίων, επιμένουν στη θέση τους για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. «Είναι κάτι που έχουμε πει πάρα πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο σαν πρατηριούχοι, όσο και οι ίδιοι οι καταναλωτές, αλλά τίποτα δυστυχώς δεν αλλάζει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει μείωση, καθώς μέχρι το τέλος του χρόνου η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, ανακοίνωσαν μείωση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια η μια και τρακόσιες χιλιάδες η άλλη στην παραγωγή. Αυτά είναι δεδομένα πλέον και έτσι αναμένεται ότι οι τιμές σίγουρα θα συνεχίσουν να σκαρφαλώνουν προς τα επάνω και δεν θα δούμε μείωση», εξήγησε ο κ. Χριστοδούλου.

Πάντως χθες για πρώτη φορά μετά από αρκετές αρνητικές απαντήσεις που είχε δώσει στο παρελθόν, ο υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοικτό παραθυράκι για μείσωση του φόρου κατανάλωσης. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο κ. Κεραυνός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανέλθει η επιδότηση του φόρου καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παρέπεμψε σε νέα μέτρα για αντιμετώπισης της ακρίβειας, μετά την έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού του 2024.

Τα φθηνότερα πρατήρια

Πάντως, μέσα και από τους πίνακες που ακολουθούν με τα φθηνότερα πρατήρια Παγκύπρια, από αυτά που έχουν τις χαμηλότερες τιμές, τα πλείστα βρίσκονται στη Λευκωσία, με τον κυριότερο λόγο να οφείλεται στον ανταγωνισμό που υπάρχει με τις τιμές των καυσίμων στα κατεχόμενα, καθώς όπως είναι ευρέως γνωστό πλέον, μια μεγάλη μερίδα πολιτών, μεταβαίνει στα κατεχόμενα για να προμηθευτεί καύσιμα. Στον αντίποδα, τα ακριβότερα πρατήρια βρίσκονται στην Πάφο και έπειτα ακολουθεί η Λεμεσός και η Λάρνακα.

Αμόλυβδη 95

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,616
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,549
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,679
95

Αμόλυβδη 98

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,675
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,579
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,759
98

Πετρέλαιο Κίνησης

  • Μέση Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,717
  • Φθηνότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,639
  • Ακριβότερη Τιμή σε € (Παγκύπρια)1,779
petrelaio

Δειτε Επισης

Απεβίωσε ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Κυριάκος Νικολέττης
Αναβιώνουν τα έθιμα την Κυριακή της ελιάς στα χωριά της Πάφου
Crash test για το ΥΠΑΝ οι τελικές εξετάσεις-Κρίνεται το νέο σύστημα αξιολόγησης των μαθητών
Σταθεροποιήθηκαν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων-Χωρίς «παρενέργειες» οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
Αναχώρησε από Κύπρο πλοίο του Βρετανικού Ναυτικού-Συνδράμει στην παροχή βοήθειας στη Γάζα
Παραμένει η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Στους 32 βαθμούς η θερμοκρασία
Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο