Διορίστηκε η Επιτροπή για την εκδίκαση των πειθαρχικών αδικημάτων του Κατσουνωτού

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα, ωστόσο αρχίζει τελικά η εκδίκαση των πειθαρχικών παραπτωμάτων του τέως διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτου, τον οποίο είχε καταγγείλει τον Ιούνιο του 2022, η τέως Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους για διαφθορά, αφού προέκυψαν στοιχεία με παράνομες συνομιλίες του με βαρυποινίτη που καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών, από τον οποίο ζητούσε υλικό ώστε να πλήξει τόσο το έργο της Διεύθυνσης, όσο και την ίδια προσωπικά, καλώντας του μάλιστα να βιαστεί, καθώς «φημολογείται ότι θα φύγει σύντομα η Άννα για άλλη θέση», λέγοντας του «στείλε μου τα όσα πιο σύντομα γίνεται» και «θα μιλήσουμε διότι θέλω να κάνω κάποια πράγματα πριν να φύγουν τα κορίτσια από τις φυλακές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δικαιώνεται για δεύτερη φορά η Αριστοτέλους, παραπέμπεται στο Πειθαρχικό ο Κατσουνωτός-Κλειδί τα αδικήματα

Υπενθυμίζεται πως το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, δικαίωσε την πλευρά της Αριστοτέλους ως προς το βάσιμο των καταγγελιών της, αφού υπέδειξε ποινικά αδικήματα που αφορούν συνωμοσία και κατάχρηση εξουσίας, ενώ από την άλλη κατέρριψε τους ισχυρισμούς περί επαγγελματικών κινήτρων που προέβαλε ο Μιχάλης Κατσουνωτός. Μεταξύ άλλων, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, στα συμπεράσματα του ανέφερε πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε βίντεο, «ούτε καν ενδείξεις» πως εκβιαζόταν η Διεύθυνση των Φυλακών, αντιθέτως πως ένα τέτοιο βίντεο έψαχνε ο Μιχάλης Κατσουνωτός, με σκοπό να καταστρέψει την Άννα Αριστοτέλους, ενώ υπέδειξε πως επρόκειτο για «προσωπικό μένος» από πλευράς Κατσουνωτού και μπορεί οι ενέργειες του να μην επέφεραν οικονομικό όφελος, αλλά θα είχε «προσωπική δόξα, ανέλιξη και επιτυχία». Μάλιστα, υπέδειξε, πως οι υπηρεσιακές διαφωνίες επιλύονται με διαφορετικούς τρόπους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται σε οποιοδήποτε να ενεργεί με αυτούς τους τρόπους», προσθέτοντας πως «ενεργούσε ως ράμπο», ενώ σημείωσε πως έλαβε πληροφορίες για έμπορο ναρκωτικών, χωρίς να κάνει οποιεσδήποτε ενέργειες, δείχνοντας πως το κίνητρό του ήταν το προσωπικό μένος και πως οι ενέργειές του θα του επέφεραν δόξα και ανέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο

Μετά από ένα χρόνο και τρεις μήνες από την ημέρα υποβολής της καταγγελίας και αφού προηγήθηκε άλλη έρευνα για πειθαρχικά αδικήματα που διεξήχθη από τον βοηθό Αρχηγό Αστυνομίας, Γιαννάκη Γεωργίου, διορίστηκε η Επιτροπή, ενώπιον της οποίας θα βρεθεί ως κατηγορούμενος ο Μιχάλης Κατσουνωτός.

Σημειώνεται, πως στα πλαίσια της νέας έρευνας για τα πειθαρχικά παραπτώματα που έγιναν, δεν δόθηκε το πόρισμα Αιμιλιανίδη στην Αστυνομία και δεν κλήθηκαν να καταθέσουν όλοι οι μάρτυρες που κατέθεσαν ενώπιον του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από την έρευνα «αφαιρέθηκε» πρόσωπο που είχε δώσει μαρτυρία ότι είχε προσεγγιστεί μήνες προηγουμένως από το Μιχάλη Κατσουνωτό, ώστε να εφοδιαστεί με κινητό και να δίνει πληροφόρηση στον τέως διοικητή της ΥΚΑΝ, με αντάλλαγμα να επωφεληθεί στην ποινική υπόθεση που αντιμετώπιζε. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν κλήθηκαν για κατάθεση πρόσωπα που είχαν μιλήσει για άλλες ενέργειες του Μιχάλη Κατσουνωτού, που ήταν αλληλένδετες με τις καταγγελίες Αριστοτέλους.

Η απόφαση για πειθαρχική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού, λήφθηκε περί αρχές του περασμένου Αυγούστου, ενώ ακολούθως θα έπρεπε να διοριστεί Επιτροπή για έναρξη της δίκης.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, τις προηγούμενες μέρες ορίστηκαν τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία είναι ένα μέλος της Νομικής Υπηρεσίας, ένα μέλος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ένα μέλος από την Αστυνομία που έχει μεγαλύτερο βαθμό από τον Μιχάλη Κατσουνωτό. Επίσης, διορίστηκε και ένα μέλος από τη Νομική Υπηρεσία, το οποίο θα δικάσει την υπόθεση, όπως εξήγησε η ίδια πηγή. Ωστόσο, σε ότι αφορά τα μέλη που της Νομικής Υπηρεσίας εγέρθηκαν ερωτήματα, αφού πρόκειται για μέλη που προέρχονται από την υπηρεσία, της οποίας οι προϊστάμενοι της αποφάσισαν να μην ασκήσουν ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού για λόγους δημόσιου συμφέροντος που δεν επεξηγήθηκαν.

Ερωτηθείσα η αρμόδια πηγή για το πότε αρχίζει η εκδίκαση της δίκης για τα πειθαρχικά παραπτώματα που Μιχάλη Κατσουνωτού, ανέφερε πως από την στιγμή που έχει διοριστεί θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, ωστόσο σημειώνεται πως δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας για το πότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται πως υπάρχουν πειθαρχικές εναντίον μελών της Αστυνομίας που εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια.

Σε ότι αφορά τα αδικήματα που αντιμετωπίζει ο Μιχάλης Κατσουνωτός, αυτά δεν έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής, ωστόσο κρίνονται καθοριστικής σημασίας, αφού σε περίπτωση που αποφασίστηκαν άλλα αδικήματα από αυτά που εντόπισε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, αυτό συνεπάγεται με διαφορετική ποινή σε περίπτωση που κριθεί ένοχος. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τον Περί Αστυνομίας Νόμος του 2004 (73(I)/2004), η κατάχρηση εξουσίας, όπως υπέδειξε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, προβλέπει ποινή απόλυσης. Ωστόσο, είναι κάτι που θα διαφανεί στην πορεία.

Σημειώνεται πως ο τελικός λόγος για τα αδικήματα που θα αντιμετωπίσει ο Μιχάλης Κατσουνωτός, εάν συμφωνήσει με τον Βοηθό Αρχηγό ο Αρχηγός της Δύναμης και δεν ανατρέψει τις εισηγήσεις του, είναι της υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία έχει το δικαίωμα να διαφωνήσει, στη βάση του μαρτυρικού υλικού, και να δώσει διαφορετικές οδηγίες. Δηλαδή, είτε τα αδικήματα να είναι αυστηρότερα, είτε λιγότερο σοβαρά. Κάτι που προνοεί ο Περί Αστυνομίας Νόμος, ο οποίος αναφέρει:

40.­(1) Ο Υπουργός μπορεί οποτεδήποτε και προτού ο Αρχηγός ενεργήσει σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού 37 να του ζητήσει όπως του υποβάλει το πόρισμα της έρευνας μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα που σχετίζονται με πειθαρχική δίωξη εναντίον Ανώτερου Αξιωματικού για μελέτη.

(2) Ο Υπουργός, αφού μελετήσει το πόρισμα και τα έγγραφα, αν έχει τη γνώμη ότι:

(α) Δε διαπράχθηκε πειθαρχικό αδίκημα, δίνει εντολή να μην ασκηθεί οποιαδήποτε πειθαρχική δίωξη εναντίον του υπό καταγγελία Ανώτερου Αξιωματικού·

(β) διαπράχθηκε μεν αδίκημα, αλλά τούτο μπορεί να εκδικαστεί ικανοποιητικά σύμφωνα με τις πρόνοιες του Κανονισμού 38, δίνει εντολή να επιστραφεί η υπόθεση στον Αρχηγό για να κατηγορήσει τον Ανώτερο Αξιωματικό σύμφωνα με τον Κανονισμό 37 και να εκδικάσει την υπόθεση σύμφωνα με τον Κανονισμό 38.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα αδικήματα στρέφεται η ουσία της πειθαρχικής κατά Κατσουνωτού-Crash test για Προκοπίου

Υπενθυμίζεται πως μετά την απόφαση της Εισαγγελίας να μην ασκήσει ποινική δίωξη, η πλευρά της Αριστοτέλους προχώρησε με την καταχώρηση ιδιωτικών διώξεων, τις οποίες ωστόσο μπλόκαρε η Νομική Υπηρεσία. Στα κατηγορητήρια που είχαν κατατεθεί και δημοσιεύτηκαν, πέραν των αδικημάτων της συνομωσίας και της κατάχρησης εξουσίας, περιλάμβαναν και το αδίκημα της καταστροφής τεκμηρίων.

Μετά το μπλόκο στις ιδιωτικές, είχε προαναγγελθεί προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ στα σκαριά βρίσκονται και αγωγές, στα πλαίσια των οποίων ενδεχομένως να αποκαλυφθεί μαρτυρικό υλικό και μαρτυρίες που συλλέγηκε τόσο πριν όσο και μετά τις καταγγελίες και το οποίο δεν είδε το φως της δημοσιότητας και δεν κατατέθηκε στα πλαίσια των ερευνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μπλόκαρε την ιδιωτική δίωξη Κατσουνωτού η Εισαγγελία δύο μέρες πριν βρεθεί στο εδώλιο-Αυτά ήταν τα κατηγορητήρια

Δειτε Επισης

Νεκρή η πεζή που παρασύρθηκε από όχημα στην Κοκκινοτριμιθιά-Παραδόθηκε ο οδηγός
Με την συνδρομή Europol και Interpol οι έρευνες για τα απειλητικά email σε σχολεία
Πυρκαγιά σε χώρο στάθμευσης εταιρείας-Στο Νοσοκομείο ένα πρόσωπο
Στις 23 Μάϊου το πρώτο τετ α τετ ενώπιον Δικαστηρίου για Γενικό και Βοηθό Εισαγγελέα vs Ελεγκτή
Έκτακτη σύσκεψη Υπουργείου Παιδείας με Αστυνομία για τα απειλητικά email στα σχολεία
Έριξαν μπάλες με ναρκωτικά και κινητά εντός των Κεντρικών Φυλακών-Εντοπίστηκαν από δεσμοφύλακες
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Κουκουλοφόροι τα έκαναν γυαλιά καρφιά στα κλειστά γήπεδα Απόλλωνα και ΑΕΛ
Αναστάτωση σε σχολεία της Λεμεσού-Στάλθηκαν απειλητικά email
Στο Νοσοκομείο πέντε πρόσωπα έπειτα από τροχαίο στην Πάφο