Επιβάλλει αλλαγή τακτικής η εμπειρία των συνομιλιών-Κάκισε τις υποχωρήσεις ο Σιζόπουλος

Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τα 47 χρόνια συνομιλιών επιβάλλει αλλαγή τακτικής για αποτελεσματική αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδιασμών και ανάληψη πρωτοβουλιών που θα φέρουν την Τουρκία σε δύσκολη θέση πολιτική και οικονομική, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, μιλώντας την Πέμπτη το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΕΔΕΚ στη Λευκωσία με τίτλο «Κυπριακό πρόβλημα - Διεθνής διάσταση και προοπτικές», τιμώντας την επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Σιζόπουλος, είπε μεταξύ άλλων, πως «σε μια περίοδο ασύμμετρων απειλών για την πατρίδα μας στο πλαίσιο της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, αποκορύφωμα της οποία ήταν και η πρόσφατη ομιλία του Τούρκου Προέδρου στη ΓΣ του ΟΗΕ, καθώς και η προσπάθεια καθορισμού ενός νέου πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού, καθαρά που εξυπηρετεί τους τουρκικούς επεκτατισμούς και στόχους, επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη επανακαθορισμού της τακτικής της δικής μας πλευράς».

Πρόσθεσε  πως «το αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα συνομιλιών επιβεβαίωσε την αποτυχία μιας  διαδικασίας, η οποία ακολουθήθηκε για περισσότερο από τέσσερεις  δεκαετίες και η οποία είχε ως επίκεντρο δύο χαρακτηριστικά στοιχεία».

Το πρώτο, ανέφερε, είναι η υποβάθμιση του Κυπριακού από ένα διεθνές πρόβλημα εισβολής, κατοχής και εθνοκάθαρσης, σε θέμα διακοινοτικής διευθέτησης, σημειώνοντας πως προσπάθεια της τουρκικής πλευράς είναι να το μετατρέψει και σε ενεργειακό πρόβλημα.

Το δεύτερο είναι ότι οι συνεχείς υποχωρήσεις που έκανε η δική μας πλευρά δεν οδήγησαν σε αντίστοιχες από την τουρκική πλευρά, σημείωσε.

Αντίθετα, αναβάθμισαν τις διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς και έχουν αποτρέψει την οποιαδήποτε προσπάθεια για την εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης. Επέτρεψαν στην Τουρκία και στο κατοχικό καθεστώς να κεφαλαιοποιήσουν δικαιώματα, και πολιτικό κεκτημένο,  χωρίς να προβούν σε οποιεσδήποτε υποχωρήσεις, επεσήμανε.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η επίτευξη λύσης δεν εξαρτάται από την πλευρά μας. Η Τουρκία με την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί, στοχεύει στην παράταση του χρόνου, με στόχο την εδραίωση δεδομένων που θα τη βοηθήσουν στην υλοποίηση του τελικού της στόχου, της πλήρους ενσωμάτωσης της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια», σημείωσε ο κ. Σιζόπουλος.

Είπε πως η Τουρκία χρησιμοποιεί τους Τ/κ για την επίτευξη αυτού του στόχου ενώ παραβιάζει παράφορα και τα δικαιώματά τους, προσπαθώντας να τους εξαφανίσει μέσω του εποικισμού.

Ανέφερε πως «είναι γεγονός ότι η στασιμότητα είναι αρνητική εξέλιξη. Η κινητικότητα δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη και θετική εξέλιξη. Εάν κινηθεί προς λανθασμένη κατεύθυνση θα είναι ακόμα πιο αρνητική, ίσως και καταστροφική. Η όποια κινητικότητα πρέπει να προσπαθήσουμε να κινηθεί προς θετική κατεύθυνση», επεσήμανε.

«Η κυβέρνηση με προσεκτικές δράσεις - και πρέπει να πούμε ότι γίνονται προσεκτικές δράσεις- πρέπει να αξιοποιήσει την προσπάθεια του Γ.Γ. του ΟΗΕ για διορισμό εκπροσώπου και να θέσει στο επίκεντρο της συζήτησης τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, όπως προνοεί σχετική απόφαση της ΓΣ για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς  πτυχής του προβλήματος, δηλαδή του τερματισμού της κατοχής, της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και της κατάργησης των συνθηκών εγγύησης και συμμαχίας», ανέφερε.

«Η όποια λύση για να είναι λειτουργική και βιώσιμη, πρέπει να διασφαλίζει ένα κράτος, ένα λαό, με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από εθνοτική ή θρησκευτική προέλευση», είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ακολούθησε ομιλία από τον Ομότιμο Καθηγητή Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέα, Ιωάννη Μάζη,  για τις γεωπολιτικές δυνάμεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλάμβανε επίσης απονομή του Βραβείου Δώρου Λοΐζου στον Δρ. Τάκη Γεωργίου.

Δειτε Επισης

Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια