Αναμένεται σύντομα συμφωνία της ΕΕ για διαχείριση μεταναστευτικών κρίσεων

Αισιόδοξοι για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την κοινή θέση των κρατών μελών για τον προτεινόμενο κανονισμό για την διαχείριση των κρίσεων στη μετανάστευση δήλωσαν μετά το τέλος της συνόδου του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες τόσο ο Ισπανός Υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Μαρλάσκα, εκ μέρους της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου, όσο και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιοχάνσον.

Η πρόοδος επιτεύχθηκε μετά από τη μετακίνηση της Γερμανίας, η οποία υποχώρησε σε ορισμένα ζητήματα για τα οποία έθετε αντιρρήσεις και την είχαν οδηγήσει να τηρήσει αποχή σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων τον Ιούλιο, τα οποία είχαν να κάνουν με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων παιδιών και οικογενειών κατά τους ελέγχους σε περίπτωση κρίσεων. Η μετακίνηση επιτεύχθηκε σε διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης, και ανακοινώθηκε δημόσια από την Γερμανίδα Υπουργό Εσωτερικών σε παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση που ακολούθησε.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλία φέρεται να φέρνει αντιρρήσεις σε σχέση με ορισμένες από τις αλλαγές στο προσχέδιο της κοινής θέσης που πέτυχε η Ισπανική Προεδρία μετά τις διαβουλεύσεις, ειδικότερα όσον αφορά τον ρόλο των ανθρωπιστικών αποστολών που διασώζουν μετανάστες και αιτητές ασύλου από πνιγμό στη Μεσόγειο. Διπλωματικές πηγές πάντως θεωρούν πως πρόκειται για διαδικαστικό θέμα το οποίο μπορεί να λυθεί.

Οι δύο αξιωματούχοι απέφυγαν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών να απαντήσουν λεπτομερώς για το πού υπήρξε μετακίνηση των κρατών μελών, ωστόσο ο κ. Μαρλάσκα έκανε λόγο για «ευρεία πλειοψηφία» και για ορισμένα σημεία στα οποία πρέπει να υπάρξουν κάποιες τελικές διευθετήσεις, προσθέτοντας πως εκτιμά ότι σε ορισμένες ώρες ή μέρες μπορεί να υπάρξει κοινή γραμμή.

Από την πλευρά της η κ. Γιόχανσον επεσήμανε πως η συζήτηση για το μεταναστευτικό πριν τέσσερα χρόνια ήταν πολύ πιο έντονη, και πως σήμερα βλέπει μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των κρατών μελών, και για αυτό θεωρεί πως η συμβιβαστική πρόταση της Ισπανικής Προεδρίας έλαβε μεγάλη στήριξη και δήλωσε αισιόδοξη πως θα υπάρξει συμφωνία.

Υπενθυμίζεται πως η κατάληξη των 27 σε κοινή θέση για τον κανονισμό για τις καταστάσεις κρίσεων στη μετανάστευση (ώστε να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις Συμβουλίου - Κοινοβουλίου), έχει τεθεί ως όρος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις για άλλους κρίσιμους κανονισμούς που αποτελούν μέρος του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και τις οποίες οι ευρωβουλευτές έχουν παγώσει.

Τα 27 κράτη μέλη αναμένονταν να συνεχίσουν τη συζήτηση για τον κανονισμό για τις περιπτώσεις κρίσης σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, όπου μπορεί και να επικυρωθεί η όποια συμφωνία.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο