Ψήφισμα Βουλής υπέρ των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ
20:26 - 28 Σεπτεμβρίου 2023
Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν κατά του πληθυσμού του Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Παράλληλα βουλευτές κάλεσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει για το θέμα προς την ΕΕ αλλά και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία θα επισκεφθεί την Κύπρο την 1η Οκτωβρίου.
Στο ψήφισμα η Βουλή καταδικάζει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και την στοχοποίηση του αρμενικού λαού του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και καλεί σε αποκλιμάκωση και διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας για τις 120.000 Αρμενίους που ζουν στη περιοχή. Καλεί επίσης το Αζερμπαϊτζάν να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις του και να επανέλθει σε διάλογο στο πλαίσιο μιας διεθνούς ειρηνευτικής διαδικασίας για εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης στο ζήτημα του Ναγκόρνο – Καραμπάχ, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές της τελικής πράξης του Ελσίνκι.
Υπογραμμίζει ότι η διεθνής κοινότητα έχει βαρύνουσα ευθύνη να δράσει κατά τρόπο ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια όσων έχουν παραδοθεί στις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κι ολόκληρου του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ. Απευθύνει επίσης επείγουσα έκκληση στον ΟΗΕ και σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να ενεργήσει άμεσα για την προστασία της ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
Καλεί ειδικότερα τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει την προστασία των μελών της ηγεσία των Αρμενίων του Ναγκόρνο – Καραμπάχ καθώς εκφράζονται φόβοι για τη ζωή τους και τη μεταχείριση της οποίας θα τύχουν.
Καλεί επίσης την ΕΕ να ασκήσει την επιρροή της και να δράσει αποφασιστικά αξιοποιώντας εργαλεία που έχει στη διάθεσή της και να περιορίσει αντί να διευρύνει τις ενεργειακές της σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν και γενικότερα να επιδεικνύει στάση συνέπειας αποφεύγοντας τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.
Χαιρετίζει την κατεπείγουσα σύγκληση ειδικής Συνόδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία ξεκάθαρης καταδίκης της επιθετικότητας του Αζερμπαϊτζάν από τη διεθνή κοινότητα.
Καταδικάζει τη συνδρομή της Τουρκίας στην απροκάλυπτη επιθετικότητα και στις παράνομες ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν οι οποίες συνιστούν κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εγκλήματα πολέμου.
Εκφράζει αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς το δοκιμαζόμενο αρμενικό πληθυσμό του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και τον φίλο αρμενικό λαό.
Το δύο σχέδια ψηφίσματος είχαν κατατεθεί από τον ΔΗΣΥ και το ΕΛΑΜ και ύστερα από συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών ενοποιήθηκαν.
Βουλευτές καλούν την Κυβέρνηση να παρέμβει
Η βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου ανέφερε ότι την 1η Ιανουαρίου του 2024 τελειώνει το Ναγκόρνο – Καραμπάχ και 120 χιλιάδες Αρμένιοι θα γίνουν πρόσφυγες. Ένας λαός, όπως είπε, που ξεκληρίστηκε πολλές φορές στη σύγχρονη ιστορία, ενώ ανέφερε ότι οι Κύπριοι συμπάσχουν με τους Αρμενίους.
Εξέφρασε την ελπίδα η ΕΕ να αυξήσει την βοήθεια προς την ΕΕ και κάλεσε την Κυβέρνηση να στηρίξει τους πρόσφυγες του Ναγκόρνο – Καραμπάχ και αν είναι δυνατό να ανοίξει τις πόρτες για να έρθουν στην Κύπρο κάποιοι Αρμένιοι πρόσφυγες.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς μίλησε για «φαρισαϊσμό της διεθνούς κοινότητας» που δεν αντιδρά στην εθνοκάθαρση που γίνεται στην περιοχή, όπως είπε, ενώ ανέφερε ότι η ΕΕ σκέφτεται ότι οι Αζέροι θα παρέχουν φυσικό αέριο από τους αγωγούς της περιοχής. Έκανε λόγο και για υποκριτική συμπεριφορά της Ρωσίας που άφησε τους Αρμένιους στα χέρια των αιμοσταγών Αζέρων. Είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις, γιατί στην συγκεκριμένη περίπτωση στην Ουκρανία έχει ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος και έχουν στοχοποιηθεί και φτωχοποιηθεί λαοί, ενώ στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως και στην Κύπρο και στη Συρία δεν υπάρχει η αντίδραση που θα έπρεπε.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου έκανε λόγο για έναν αρμενικό λαό λαό που ξεριζώνεται και πεθαίνει αβοήθητος με τη διεθνή κοινότητα να κοιτάζει από μακριά. Ανέφερε ότι σε αυτή τη σφαγή συμμετέχει και η Τουρκία, έτοιμη να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν με εγκλήματα πολέμου. Οι νεκροί στο Αρτσάχ είναι και δικοί μας νεκροί, ανέφερε και οι πρόσφυγες καλοδεχούμενοι στην Κύπρο.
Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου είπε ότι το δράμα στο Αρτσάχ αποτελεί το τέλος των ψευδαισθήσεων, ότι αν υποθηκεύσουμε το μέλλον μας σε μια λύση που δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να παρέμβει, θα έρθουν να μας σώσουν αυτοί που τάσσουν προστασία στους λαούς.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι η ΚΔ μπορεί να φιλοξενήσει του πρόσφυγες από το Αρτσάχ και κάλεσε την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο να πράξει σχετικά. Ανέφερε ακόμα ότι όλα όσα έγιναν στην περιοχή από το 2020 μέχρι σήμερα είναι μια τρανή απόδειξη ότι όπου υπάρχουν σε εκκρεμότητα ζητήματα δεν επικρατεί το στάτους κβο, αλλά έρχεται μια ώρα που ανατρέπεται.
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης έκανε λόγο για έγκλημα που αφήνει ως απλό θεατή την ΕΕ και πλήττει τις αξίες και τις αρχές της ΕΕ. Πρέπει όπως είπε, η Κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κάλεσε τον Πρόεδρο να θέσει το θέμα στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία θα έρθει την 1η Οκτωβρίου στην Κύπρο.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ζήτησε να προστεθεί στο ψήφισμα άλλη μια παράγραφος που να καλεί την ΕΕ να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη γη των προγόνων τους και παράλληλα την Κυβέρνηση να στηρίξει με όλους τους τρόπους τους Αρμενίους.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, είπε ότι η αλληλεγγύη με τον αρμενικό λαό είναι δεδομένη και δεδηλωμένη «όπως και η αναλγησία της διεθνούς κοινότητας». Απηύθυνε έκκληση στην εκτελεστική εξουσία να θέσει το ζήτημα στην Ρομπέρτα Μέτσολα γιατί, όπως είπε, παραβιάζονται αρχές και αξίες που θέλει να πρεσβεύει η ΕΕ.
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι όταν πριν έξι μήνες ξεκίνησε η συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης μετά τον αποκλεισμό της λωρίδα του Λατσίν, τότε κάποιοι θεωρούν την αντίδραση εκ μέρους των Αρμενίων υπερβολική. Ωστόσο όπως είπε, αποδείχτηκε η αρχή ενός καλοστημένου σχεδίου. Είπε ότι αυτό που έγινε πρέπει να γίνει μάθημα για τον στόχο που έχουν καθεστώτα όπως αυτό το Αλίγιεφ.
Πηγή: ΚΥΠΕ