Υπέρ της αποϊδρυματοποίησης τάσσεται η ΚΥΣΟΑ μετά τις εξαγγελίες δομών για ΑμεΑ

Τη διαφωνία της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την αγορά πέντε κτηρίων που θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες ενήλικων ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ), διατύπωσε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χριστάκης Νικολαΐδης, σημειώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με μια από τις βασικότερες διεκδικήσεις του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες, αυτήν που αφορά την αποϊδρυματοποίηση.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι η ΚΥΣΟΑ διεκδικεί τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας επαρκώς χρηματοδοτούμενης στρατηγικής αποϊδρυματοποίησης για σκοπούς διασφάλισης του ίσου δικαιώματος των πολιτών να ζουν στην κοινότητα, με επιλογές ίσες με άλλους, και τη λήψη αποτελεσματικών και κατάλληλων μέτρων διευκόλυνσης της πλήρους ενσωμάτωσης και συμμετοχής τους στην κοινότητα.

Εξέφρασε, επίσης, τη διαφωνία του κινήματος των ατόμων με αναπηρίες με τις πολιτικές ιδρυματοποίησης που υλοποιούνται στην Κύπρο, τη σύσταση ή ακόμα και την επιβολή στα άτομα με αναπηρίες εγκλεισμού σε διάφορα ιδρύματα όπως είναι για παράδειγμα οι κλειστές δομές 24ωρης φροντίδας ατόμων με αναπηρίες.

Σημείωσε ότι η ΚΥΣΟΑ θεωρεί ότι μόνο με τη στενή και εποικοδομητική συνεργασία με το κίνημα των ατόμων με αναπηρίες και τη θεσμοθέτηση και υλοποίηση στρατηγικής και πολιτικών μετάβασης από την ιδρυματική φροντίδα, στη φροντίδα μέσα στην κοινότητα με ταυτόχρονη παραχώρηση σε αυτούς επαρκούς στέγης και κοινωνικοοικονομικής υποστήριξης, θα καταστεί δυνατό να προετοιμάζονται κατάλληλα για να ζουν ανεξάρτητοι και να πραγματώνεται η ενσωμάτωσή τους μέσα στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη ο περιορισμός τους σε τέτοιου είδους διαχωριστικές κλειστές δομές, αφήνει τους πολίτες με αναπηρίες εκτεθειμένους σε «κάθε είδους κίνδυνο, όπως κοινωνική απομόνωση, εξευτελισμούς, φτώχεια, αποκλεισμό και περιθωριοποίηση, ακόμη και θάνατο».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η ΚΥΣΟΑ απαιτεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτές εδράζονται στις διεθνείς συμβάσεις που επικύρωσε και μεταξύ άλλων διαλαμβάνουν «σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου και τη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Πρόσθεσε πως οι πολίτες που ζουν απομονωμένοι από την ευρύτερη κοινότητα, αναγκάζονται να ζουν μαζί με άλλους ενάντια στη θέλησή τους, στερούνται του δικαιώματος ελέγχου της ζωής τους και των αποφάσεων που τους αφορούν. Πρόκειται, όπως είπε, για πολίτες που ανήκουν στις πιο περιθωριοποιημένες και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στους οποίους περιλαμβάνονται τα άτομα με αναπηρίες, τα άτομα με ψυχικά προβλήματα, τα παιδιά, οι άστεγοι και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που υποχρεώνονται να ζουν απομονωμένοι σε στέγες αναπήρων ή κλειστές δομές και ιδρύματα.

Δειτε Επισης

Περηφάνια, τιμή, ανακούφιση-Οι πρώτοι των πρώτων των Παγκυπρίων Εξετάσεων στον REPORTER
Απογοήτευση Οργάνωσης Κωφών για την αντιμετώπιση από το ΡΙΚ
Ζήτησαν από Δαμιανό στήριξη οικογενειών των παιδιών που λαμβάνουν θεραπεία στο εξωτερικό οι «Μικροί Ήρωες»
Η ανακοίνωση της οικογένειας του Πολωνού καθηγητή-«Εγκέφαλος της δολοφονίας η πρώην σύζυγός του»
Η Κύπρος συνυπέγραψε τη βρετανική πρωτοβουλία για Γάζα-«Μήνυμα για ανθρωπιστική βοήθεια μέσω θαλάσσιου διαδρόμου»
Νέοι ισχυρισμοί για τις πέντε «συλλήψεις» Ε/κ στα κατεχόμενα-Τους συνδέουν με αγωγές κατά της Τουρκίας για το περιουσιακό
Για «νέο μοντέλο διεθνούς συνεργασίας» κάνει λόγο το Ίδρυμα Ελπίδα μετά την υπογραφή μνημονίου με ΥΠΕΞ
Αρνείται τα πάντα η 43χρονη για τη δολοφονία του καθηγητή, πώς εξήγησε τη φωτογραφία στο κινητό της
Αυτοί είναι οι πρώτοι των πρώτων στις Παγκύπριες Εξετάσεις-Εξασφάλισαν το απόλυτο 20
Αγωνία τέλος-Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Παγκυπρίων Εξετάσεων