Πρέπει να φύγει ο Τατάρ για να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, εκτιμά ο Ταλάτ

«Σίγουρα ποτέ δεν είχαμε υπάρξει σε τόσο κακή κατάσταση. Υπάρχει και μια κακή διοίκηση», δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι λόγω της θέσης στο Κυπριακό του Ερσίν Τατάρ κανείς δεν συναντιέται μαζί του. «Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταγράφηκε επισήμως ότι η λύση δεν θα μπορούσε να είναι στη βάση δύο κρατών. Παρ’ ταύτα, αν ο Τατάρ ακόμα υποστηρίζει την αντίληψη λύσης στη βάση δύο κρατών, κανείς δεν συναντιέται μαζί του». 

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Κίπρις Ποστασί, ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι σχεδόν δεν υπάρχουν διεθνώς οι Τουρκοκύπριοι. «Σίγουρα θα περιμένουμε την ολοκλήρωση της θητείας του προέδρου Τατάρ για να υπάρξει μια νέα εξέλιξη στο κυπριακό πρόβλημα».

Ο κ. Ταλάτ είπε επίσης ότι δεν αναμένεται να κάνει κάποιον ελιγμό η Τουρκία στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση η Τουρκία θα εισέλθει σε σοβαρό στρίμωγμα», αναφέροντας ότι δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί η οικονομία της Τουρκίας σε περίπτωση που δεν εξασφαλίσει ξένες επενδύσεις.

«Για την οικονομική ανάπτυξη χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, δημοκρατία, κράτος δικαίου και λύση του Κυπριακού που είναι μια από τις πληγές της Τουρκίας που αιμορραγούν. Αυτή η πληγή είχε επουλωθεί για μακρό χρονικό διάστημα. Η Τουρκία είχε αθωωθεί στον κόσμο στο Κυπριακό από την περίοδο του Σχεδίου Ανάν μέχρι τις συνομιλίες του Κραν Μοντάνα».

Αναφέροντας ότι στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού πήγαμε πιο πίσω ακόμα και από την περίοδο του Ραούφ Ντενκτάς, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σημείωσε: «Ο Ντενκτάς συνομιλούσε. Δεν έλεγε ‘δεν συνομιλώ, αν δεν αναγνωρίσετε τα δύο κράτη’. Ουδέποτε έφυγε από το τραπέζι».   

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ
Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»