Αναμένει το νομοσχέδιο για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας κτηρίων η Βουλή

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών συνέχισε την Πέμπτη τη συζήτηση αναφορικά με την πρόταση νόμου της ΔΗΠΑ για εισαγωγή ρυθμίσεων αναφορικά με τον έλεγχο της στατικής επάρκειας και πολεοδομικής καταλληλότητας οικοδομών.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση, ανέφερε ότι αναμένουν να υποβληθεί στην Επιτροπή σχετικό Κυβερνητικό νομοσχέδιο και ότι είναι από τις λίγες φορές που όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν με το περιεχόμενο της πρότασης και του νομοσχεδίου που θα έρθει.

«Φαίνεται ότι η πρότασή μας για στατική επάρκεια και πολεοδομική επάρκεια των οικοδόμων βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο», είπε. Υπενθύμισε ότι αυτή η πρόταση είχε υποβληθεί από τη ΔΗΠΑ, πέρσι τον Μάιο και συζητήθηκε μια-δύο φορές στην Επιτροπή Εσωτερικών αλλά δεν προωθήθηκε διότι αναμενόταν το κυβερνητικό νομοσχέδιο. Σημείωσε ότι η προηγουμένη Κυβέρνηση τους είχε διαβεβαιώσει ότι μέχρι τον Δεκέμβριο που πέρασε θα ερχόταν το νομοσχέδιο, αλλά έγινε αλλαγή της κυβέρνησης, και, μέχρι στιγμής δεν έχουν φέρει οτιδήποτε όμως δεσμεύτηκαν ότι μέχρι το Δεκέμβριο, «θα έρθει το πολυπόθητο νομοσχέδιο».

Είπε ότι η ΔΗΠΑ, με την πρότασή τους, ζητούν όπως γίνονται περιοδικοί έλεγχοι στις οικίες, έτσι ώστε ο κάθε ένας που ζει σε κάποιο οικοδόμημα, ή περνά έξω από κάποιο οικοδόμημα, να νιώθει ασφαλής ότι δεν θα πέσει πάνω του σοβάς ή οτιδήποτε άλλο, κάτι που, όπως είπε,  έχει συμβεί στο παρελθόν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, «ευτυχώς μέχρι στιγμής χωρίς θύματα».

«Η πρότασή μας προϋπήρχε του νομοσχεδίου, όμως επειδή μας ενδιαφέρει το κοινό καλό και όχι το δικό μας όφελος ως κόμμα, θα αναμένουμε το κυβερνητικό νομοσχέδιο μέχρι το Δεκέμβρη για να κατατεθεί και να συζητηθεί», είπε.

Σημείωσε ότι η πρότασή της ΔΗΠΑ, η οποία στην ουσία έχει τα στοιχεία που θα έχει μέσα το νομοθέτημα,  αναφέρεται στο ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους που θα είναι μελετητές εγκεκριμένοι από το ΕΤΕΚ, πότε θα γίνονται αυτοί οι  έλεγχοι, «κάτι το οποίον εμείς έχουμε 10 χρόνια αλλά είναι θέμα συζήτησης, το αν θα μειωθεί ή όχι, τι θα στοιχίζει αυτός ο έλεγχος και ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών». Αυτά τα στοιχεία, εμπλουτισμένα και από στοιχεία που έχει κάνει μελέτη το ΕΤΕΚ, θα μπορούσαν άμεσα να πάνε προς υλοποίηση, είπε.

Ο κ. Μουσιούττας τόνισε τη σημασία συντήρησης των κτηρίων σημειώνοντας πως με τη γήρανση τους θα δημιουργούνται προβλήματα, «άρα εφόσον υπάρχει καλή διάθεση από όλους τους εμπλεκόμενους και είναι από τις λίγες φορές που όλοι οι εμπλεκόμενοι συμφώνησαν με το περιεχόμενο της πρότασης και του νομοσχεδίου που θα έρθει, αναμένουμε λοιπόν το νομοσχέδιο ούτως ώστε η πρότασή μας να γίνει η πράξη για να βοηθηθεί όλος ο κόσμος». Θα στοιχίσει κάτι μεν, όμως αυτό που θα σώσει είναι πολύ περισσότερο, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»