Με υπεύθυνη δήλωση στα εκλογικά κέντρα θα ψηφίζουν οι Τ/κ στις Ευρωεκλογές-Φωνάζει το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ «κακίζει» την απόφαση για επαναφορά μιας πρόνοιας στη νομοθεσία, μετά από «ισχυρές πιέσεις» από ΕΛΑΜ και ΔΗΣΥ, με την οποία οι Τουρκοκύπριοι, πέραν των νενομισμένων διαδικασιών για εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, κατά την ώρα προσέλευσης τους στα εκλογικά κέντρα υποχρεούνταν να συμπληρώσουν μία επιπρόσθετη υπεύθυνη δήλωση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές και πολλοί να φεύγουν χωρίς να ψηφίσουν, είπε την Πέμπτη ο Βουλευτής Άριστος Δαμιανού.

Το ζήτημα συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών στο πλαίσιο του περί της Εκλογής των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τροποποιητικού Νόμου του 2020.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Δαμιανού εκ μέρους του ΑΚΕΛ, είπε ότι θέλουν να καταγγείλουν «μία μεθοδευμένη προσπάθεια, η οποία, λυπούμαι να παρατηρήσω σήμερα συνάντησε τη συναίνεση του Υπουργείου Εσωτερικών, να δυσκολέψουμε ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στην εκλογική διαδικασία».

Σημείωσε ότι, εδώ και χρόνια υπήρχε «μία απηρχαιωμένη πρόνοια» στη νομοθεσία η οποία δεν εφαρμοζόταν, που υποχρέωνε τους Τουρκοκύπριους, πέραν των νενομισμένων διαδικασιών για εγγραφή στον ειδικό εκλογικό κατάλογο, κατά την ώρα προσέλευσης τους στα εκλογικά κέντρα να υποχρεούνταν να συμπληρώσουν μία επιπρόσθετη υπεύθυνη δήλωση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ουρές στα εκλογικά κέντρα. Ως αποτέλεσμα, στο παρελθόν εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι που ήθελαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά στις Ευρωεκλογές, εγκατέλειπαν τα εκλογικά κέντρα, πρόσθεσε.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη επί Υπουργίας του Νίκου Νουρή κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων ένα νομοσχέδιο το οποίο έχει αρκετές εναρμονιστικές πρόνοιες και αρκετές εκσυγχρονιστικές πρόνοιες της κείμενης εκλογικής νομοθεσίας. «Μεσολάβησαν οι προεδρικές εκλογές, η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και ο νυν Υπουργός Εσωτερικών υιοθέτησαν εκείνο το νομοσχέδιο, οδηγήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής προς υπερψήφιση, και κάτω από τις πολύ ισχυρές πιέσεις συμπολιτευόμενων κομμάτων, του ΕΛΑΜ και του ΔΗΣΥ, σήμερα ενημερωθήκαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν επιμένει, διαγράφει την πρόνοια και επαναφέρεται η υποχρέωση όπως οι Τουρκοκύπριοι, κατά την προσέλευση τους στα εκλογικά κέντρα, επιπρόσθετα από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις με τις οποίες υποχρεούνται να συμμορφωθούν να πρέπει να συμπληρώνουν και υπεύθυνη δήλωση», είπε ο κ. Δαμιανού. Σημείωσε ότι αυτή η δήλωση δεν μπορεί να ελεγχθεί αναφορικά με την ορθότητα ή όχι της διεύθυνσης και είναι και ένας από τους λόγους που είναι ανενεργή αυτή η πρόνοια.

«Επομένως κακίζουμε αυτή την εξέλιξη, πολύ φοβούμαστε ότι η αυτονόητη συνέπεια είναι να έχουμε προβλήματα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι οι Ευρωεκλογές δεν είναι μόνο κυπριακή υπόθεση διότι και το κεκτημένο προνοεί για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών και το δικαίωμα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος πέραν αντιλαμβάνεστε του πολύ κακού μηνύματος που ως κοινότητα στέλνουμε στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα», πρόσθεσε. Ο κ. Δαμιανού είπε ακόμη ότι, σε μία περίοδο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, «ορθά μιλάει για θετική ατζέντα, η Κυβέρνησή του στο συγκεκριμένο ζήτημα μας έχει πάει πολύ πίσω», σημειώνοντας πως θα πρέπει να είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τις συνέπειες αυτής της λανθασμένης απόφασης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
Χριστοδουλίδης: Η στήριξη της υπαίθρου πρωταρχικός στόχος για την Κυβέρνηση
Αλλαγές στην νομοθεσία για τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών ενέκρινε η Βουλή
Μεγαλύτερος σε αριθμό εκλογέων ο Δ. Πάφου ακολουθεί ο Δήμος Ανατολικής Πάφου
Η Βουλή ενέκρινε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης
Η Βουλή εξέφρασε αλληλεγγύη με Σλοβακία μετά την απόπειρα κατά του Πρωθυπουργού