Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Καζακστάν και σε επίπεδο Βουλής ζήτησε ο Α. Νεοφύτου

Τις δυνατότητες που προσφέρονται για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου - Καζακστάν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σημείωσε ο Προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη συνάντηση της Επιτροπής με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, Roman Vassilenko, την Πέμπτη.

Σε έκτακτη συνεδρία της η Επιτροπή, στην οποία συμμετείχε ο Προεδρεύων, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδη, συνάντησε τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, τον οποίο συνόδευαν ο Πρέσβης του Καζακστάν στην Κύπρο με έδρα το Τελ Αβίβ, Satybaldy Burshakov και ο Πρόξενος, Daniyar Baibekov.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Κύπρου και του Καζακστάν, αφότου εγκαθιδρύθηκαν οι διπλωματικές τους σχέσεις πριν από 31 χρόνια και σημείωσε τις δυνατότητες που προσφέρονται για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Επισήμανε, επίσης, την προσήλωση της Κύπρου στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή του για τη σταθερή στάση αρχών του Καζακστάν όσον αφορά το Κυπριακό.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν επαναβεβαίωσε τις θέσεις αρχής της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας  την προσήλωση στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και στην αρχή «μία χώρα-μία φωνή». Ο κ. Vassilenko αναφέρθηκε επίσης στις τρέχουσες εξελίξεις στο Καζακστάν και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για περαιτέρω προάσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών και καταπολέμηση της διαφθοράς, τονίζοντας παράλληλα τις ευοίωνες προοπτικές και ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας του Καζακστάν με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η κοινή βούληση για ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Καζακστάν, ιδιαίτερα στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτοί των επενδύσεων, της ενέργειας, της πράσινης ανάπτυξης και των μεταφορών. Επισημάνθηκαν επίσης οι δυνατότητες που προσφέρονται για ενδυνάμωση της συνεργασίας μέσα από τη συμμετοχή των δύο χωρών σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Υπογραμμίστηκε δε ότι στα πλαίσια της Συμφωνίας Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ και της Δημοκρατίας του Καζακστάν, προωθείται η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο μερών στον τομέα των σπάνιων πρώτων υλών και της πράσινης ενέργειας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: H τεχνολογία δείχνει πώς τη γλίτωσε ο Τραμπ για ένα εκατοστό
Οι καταθέσεις και τα χρέη των πολιτικών αρχηγών-Όσα καταγράφουν στο Πόθεν Έσχες τους
Εν αναμονή εισηγήσεων η Κυβέρνηση για την υλοποίηση αναβάθμισης της ναυτικής βάσης στο Μαρί
Εγκρίθηκαν από το Υπουργικό οι προϋπολογισμοί των ΕΟΑ-Πράσινο και για δημιουργία ανώτατων θέσεων
Εξήγγειλε επιπλέον χορηγία 350 χιλιάδων ευρώ για τους Κύπριους αθλητές ο Πρόεδρος
Εξετάζει βιντεοσκοπημένο υλικό για την υπόθεση της Metamax-Eξακλουθεί να νοσηλεύεται ο 63χρονος
Ελαφρά βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του 17χρονου εθνοφρουρού που μεταφέρθηκε στο Παρίσι
Παραπέμφθηκε σε δίκη ο 50χρονος για τον φόνο του κουνιάδου του στην Πάφο
Απαντά στην Άγκυρα η Αθήνα-«Λυπούμαστε που ο Δένδιας παρέλειψε να… ευχαριστήσει τις τουρκικές δυνάμεις»
Διεύρυνση στρατηγικής ανάπτυξης ορεινών κοινοτήτων ενώπιον Υπουργικού-Αναβαθμίζεται το νοσοκομείο Τροόδους