Ιδιωτικές σχολές, κρυμμένες κάτω από τον μανδύα αθλητικών σωματείων-Τζίροι άνω 80 εκατομμυρίων

Στο μικροσκόπιο της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, μπαίνει για ακόμη μια φορά σήμερα, το ζήτημα της λειτουργίας των αθλητικών σωματείων και το ενδεχόμενο να υπάρχει ανάγκη για να τροποποιηθεί εκ νέου η Νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία τους. Κι αυτό διότι όπως προκύπτει από τα δεδομένα του αρμόδιου Υπουργείου, σε μεγάλο βαθμό, δεν υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος σε σχέση με τη διαχείρηση των Οικονομικών.

Στον απόηχο της προηγούμενης συζήτησης που έγινε στην επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής, τον περασμένο Ιούνιο, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενημέρωσε τη Βουλή για τα όσα προκύπτουν μέσα από τα στοιχεία που Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, από τα στατιστικά που τηρούνται στο μητρώο, προκύπτει ότι υπάρχουν εγγεγραμμένα σε παγκύπρια βάση 780 περίπου σωματεία με αθλητικούς σκοπούς, δηλαδή αθλητικά σωματεία εκ των οποίων για τα 590 περίπου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πρόκειται για ιδιωτικές αθλητικές σχολές κρυμμένες κάτω από τον μανδύα του σωματείου.

Όπως εξηγεί στην επιστολή του ο κ. Ιωάννου, «για να εκδώσει ο ΚΟΑ άδεια ιδιωτικής αθλητικής σχολής ελέγχει ότι υπάρχει κατάλληλο υποστατικό που έχει πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, πληροί συγκεκριμένες απαιτήσεις ασφάλειας και οι εκπαιδευτές έχουν συγκεκριμένη κατάρτιση».

Αντίθετα η λειτουργία σχολής που «βαφτίζεται» σωματείο δεν προϋποθέτει κανένα από τα πιο πάνω μέτρα ασφαλείας, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως τα 590 από τα 780 σωματεία που λειτουργούν, καλύπτουν αυτές τις ιδιωτικές σχολές, που λειτουργούν ουσιαστικά παράνομα.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο υπουργός, «από τις μέχρι σήμερα περιπτώσεις που έχουμε ελεγχθεί, υπολογίζεται πως με βάση τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν στις συγκεκριμένες σχολές («σωματεία») και τα δίδακτρα που ανακοινώνονται, ότι το μέσο έσοδο (τζίρος) είναι της τάξης των €150.000, επομένως στο σύνολο του αριθμού των 590 σχολών-σωματείων, υπολογίζεται ένας τζίρος της τάξης των 88.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, υπενθυμίζει στους βουλευτές, πως, «με βάση τον περί ΚΟΑ Νόμο, η λειτουργία των ιδιωτικών αθλητικών σχολών ανήκει στην αρμοδιότητα του ΚΟΑ και πως η λειτουργία ιδιωτικής αθλητικής σχολής χωρίς άδεια από τον ΚΟΑ συνιστά ποινικό αδίκημα». Μάλιστα υποδεικνύει πως ο ΚΟΑ, έχει την δυνατότητα εισόδου και εποπτείας στο υποστατικό, κάτι που δεν παρέχεται ως δυνατότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μάλιστα το Υπουργείο προχωρά και ένα βήμα παρακάτω, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τα αθλήματα στα οποία ιδιωτικές σχολές, κρύβονται πίσω από αθλητικά σωματεία. Όπως σημειώνεται στην επιστολή, σήμερα στους καταλόγους που έχει ο ΚΟΑ δημοσιευμένους στην ιστοσελίδα του για τις αδειούχες ιδιωτικές σχολές, οι μόνες εγκεκριμένες αθλητικές ιδιωτικές σχολές που υπάρχουν εκτός από μια-δυό εξαιρέσεις, αφορούν στα αθλήματα γυμναστικής και κολύμβησης, δηλαδή που αφορούν τα γυμναστήρια και τα κολυμβητήρια.

Αντίθετα για τα αθλήματα «Ρυθμική αγωνιστική γυμναστική», «Πυγμαχία», «Σκουώς», «Ενόργανη Γυμναστική», «Τζούντο», «τάεκβοντο», «καράτε», «πάλη», «άρση βαρών», «επιτραπέζια αντισφαίριση», «αντισφαίριση», «χιονοδρομίες», «ιππασία», «ξιφασκία» που ανήκουν στα 17 αθλήματα για τα οποία γίνεται ρητή αναφορά στον Κανονισμό, δεν υπάρχουν εγγεγραμμένες σχολές. «Αυτό», τονίζει ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, «είναι μία επιβεβαίωση των ευρημάτων του Υπουργείο Εσωτερικών ότι πλέον όλες οι ιδιωτικές αθλητικές σχολές έχουν κρυβεί κάτω από τα σωματεία, κατά παράβαση της Νομοθεσίας».

Στο ερώτημα που τέθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, την τελευταία φορά που το θέμα απασχόλησε την επιτροπή, για τις διαγραφές σωματείων, ο κ. Ιωάννου σημειώνει πως, «μέχρι σήμερα έχουν διαγραφεί 100 περίπου σχολές από όλες τις Επαρχιακές Διοικήσεις και δεν έχει υποβληθεί καμία ιεραρχική προσφυγή παρά την παρέλευση του χρόνου που παρέχεται για την εξάσκηση του δικαιώματος. Ωστόσο έχουν υποβληθεί μόνο τρεις προσφυγές στο δικαστήριο, με την μία να έχει ολοκληρωθεί, υπέρ του Υπουργείου Εσωτερικών».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο υπουργός Εσωτερικών, υπενθυμίζει στους βουλευτές, ότι ο τομέας των ΜΚΟ αποτελεί ένα κριτήριο εκ των 40 που ελέγχονται από την Moneyval. «Το Υπουργείο», αναφέρει, «με βάση τις συστάσεις της Moneyval, οφείλει να αξιολογεί τον συμφυή κίνδυνο, για τα ενδεχόμενα αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, περιλαμβανομένης της φοροδιαφυγής και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και στη συνέχεια να προχωρεί σε περαιτέρω εις βάθος διερεύνηση και όπου χρειάζεται να εφαρμόζει κυρώσεις».

«Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στη διαδικασία εκσυγχρονισμού της Νομοθεσίας, ώστε να παραχωρηθούν περαιτέρω εργαλεία ελέγχου στο Υπουργείο που θα καταστίσουν τους ελέγχους πιο αποτελεσματικούς αλλά και θα μειώσουν το διοικητικό φόρτο διερεύνησης», καταλήγει στην επιστολή του ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Δειτε Επισης

Μυστήριο με άγνωστη φυλή που ζει στον Αμαζόνιο-Φωτογραφίες φέρνουν στο φως στοιχεία για τη ζωή τους
Κηδεύτηκε η εγκλωβισμένη «Κουλλού» της Αγίας Τριάδας-«Ένα πρόσωπο φωτεινό, γεμάτο αγάπη»
Σε διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός που φρουρούσε τον 49χρονο δραπέτη
Στο νοσοκομείο τέσσερα πρόσωπα μετά από τροχαίο στον Άγιο Συλά
Απέδρασε κρατούμενος που νοσηλευόταν υπό αστυνομική φρούρηση σε ιδιωτική κλινική
Φιντάν σε Αλ Τζολάνι: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως θέση για το PKK στη Συρία»
ΒΙΝΤΕΟ: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από συντριβή μικρού αεροπλάνου στο κέντρο τουριστικής πόλης της Βραζιλίας
Ερωτηματικά για τους χειρισμούς των υπηρεσιών που διέθεταν πληροφορίες για τον 50χρονο δράστη στο Μαγδεμβούργο
Πυκνή τροχαία κίνηση στον Καλοπαναγιώτη λόγω του Χριστουγεννιάτικου Χωριού-Οι διευθετήσεις της Αστυνομίας
Deal Κυβέρνησης με Hermes για τα αεροδρόμια απογειώνει ως διεθνή ταξιδιωτικό κόμβο την Κύπρο-Η συμφωνία που επιτεύχθηκε