Χριστοδουλίδης: Λαμπρή προσωπικότητα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής ο Κωστής Κολώτας

Λαμπρή προσωπικότητα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης, της Κύπρου, αλλά και του ελληνισμού γενικότερα  υπήρξε ο Κωστής Κολώτας, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης το βράδυ της Τετάρτης τελώντας στο πολυθεματικό πάρκο του Μώλου στη Λεμεσό τα αποκαλυπτήρια της προτομής του επιφανούς «Δασκάλου» Κωστή Κολώτα.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε πως ο Κωστής Κολώτας είχε απόλυτη επίγνωση της ευθύνης που έχει ένας εκπαιδευτικός για ανάπλαση της νεολαίας, μεταλαμπάδευση της γνώσης στους νέους, ηθική διαπαιδαγώγηση των μαθητών, ευθύνη στην οποία αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του, υπηρετώντας πιστά το λειτούργημα του εκπαιδευτικού.

Πρόσθεσε πως ο Κωστής Κολώτας δεν περιορίστηκε ποτέ στα στενά όρια της εκπαιδευτικής ύλης, αλλά γνωρίζοντας την ανάγκη της κοινωνίας, και κυρίως της νεολαίας μας, για ολοκληρωμένη παιδεία, παρότρυνε τους μαθητές του να εντρυφήσουν στο θέατρο, στην ποίηση, στη μουσική, ανοίγοντάς τους νέες λεωφόρους μόρφωσης και διαμόρφωσης του χαρακτήρα τους.

Γιατί «Δάσκαλος», όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δε γίνεσαι απλώς με την παράδοση της ακαδημαϊκής ύλης, «Δάσκαλος» γίνεσαι όταν έχεις την έγνοια για τον μαθητή, για τον άνθρωπο, για την πνευματική πρόοδό του, τη σφαιρική μόρφωσή του, για την ολοκλήρωσή του ως κοινωνικό ον, που θα είναι ωφέλιμο για την κοινωνία και τον συνάνθρωπο. Αυτή, σημείωσε, ήταν η έγνοια του Κωστή Κολώτα, και σ ’αυτό το ταξίδι βρήκε συνοδοιπόρους τον Όμηρο, το Θουκυδίδη, τον Πλάτωνα, την αρχαία ελληνική γραμματεία και φιλοσοφία, μέσω της οποίας κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τις αρετές, το ήθος και τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν τον άνθρωπο, έτσι ώστε να μπορεί παραγωγικά να ολοκληρώσει το ταξίδι της ζωής του.

«Γιατί ‘Δάσκαλος’ γίνεσαι όταν εγκαταλείπεις την έδρα και τη μετωπική διδασκαλία και με αγάπη παίρνεις τη θέση δίπλα στον μαθητή σου, όταν κάθεσαι μαζί του για να αφουγκραστείς τα προβλήματά του, τις ανησυχίες του και έμπρακτα τους δείχνεις τον δρόμο και τις επιλογές που του δίνει το σχολείο, η εκπαίδευση, η παιδεία» συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως νοιώθει βαθύτατη συγκίνηση και πραγματική τιμή, για το προνόμιο, όπως είπε, να τελέσει τα αποκαλυπτήρια της προτομής που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπανής προς τιμή του αείμνηστου Δασκάλου, Κωστή Κολώτα, ενώ συνεχάρη, τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμο Λεμεσού για την πρωτοβουλία αυτή. Γιατί, όπως σημείωσε, ο Κωστής Κολώτας πέρα από εκπαιδευτικός υπήρξε μια λαμπρή προσωπικότητα της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της πόλης, της Κύπρου, αλλά και του Ελληνισμού γενικότερα.

«Ριζοσπάστης και καινοτόμος, τολμηρός μεταρρυθμιστής των εκπαιδευτικών πρακτικών και ζωηρός οραματιστής, πρακτικός εφαρμοστής του πνευματικού γίγνεσθαι, ο αείμνηστος Κωστής Κολώτας άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην κοινωνία της Λεμεσού, της πόλης που λάτρεψε και υπηρέτησε με αγάπη και μεγάλη αφοσίωση» ανέφερε ο ΠτΔ, υποδεικνύοντας ότι «τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν αρκετά γλαφυρά τον άνθρωπο, τον εκπαιδευτικό, τον ερευνητή, τον ενεργό πολίτη Κώστα Κολώτα».

«Αγαπητέ Κωστή, η ζωή και το έργο σου, η έγνοια σου για τον μαθητή, η αγάπη σου για τον άνθρωπο θα αποτελεί για πάντα τον λυχνοστάτη που θα φωτίζει από τα μικρά μονοπάτια, από το μικρό, αλλά περήφανο χωριό σου το Άρσος, μέχρι τις λεωφόρους της αγαπημένης σου Λεμεσού», σημείωσε καταλήγοντας.

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Ανωμαλία και λάθος ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα για την ΤΑ
Επισκόπηση οδικού δικτύου στον Ακάμα και αποκατάσταση οικοτόπων ανακοίνωσε ο Πρόεδρος
Στην υπηρεσία των πολιτών ο Κόμβος Αστικής Αειφορίας NOUS
Χριστοδουλίδης: Στις πρωταρχικές μας έγνοιες η ανάπτυξη της υπαίθρου
Συμφωνία για την πρώτη νομοθεσία στον κόσμο για την τεχνητή νοημοσύνη στην ΕΕ
Χαραλαμπίδου: Σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία η διαφθορά
Πρώτα ανακοινώσεις και μετά η κάθοδος της Ανγκέλα στην Κύπρο-Ετοιμότητα ΠτΔ για επανέναρξη συνομιλιών
Καλεί σε συνεργασία τα κόμματα ο Πρόεδρος-«Να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις»
Επανήλθε και καταγγέλλει πρωτοφανής υπόσκαψη από Κυβέρνηση ο Ελεγκτής-Πώς απαντά ο Πρόεδρος
Συμμετοχή Υφυπουργού Πολιτισμού σε Υπουργικό Διάλογο στο Ντουμπάι