Θέτουν ξανά θέμα αποκλεισμού τα Κέντρα Αποκατάστασης-«Απαράδεκτο οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση»

Εκ νέου έκκληση προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας όπως άρει τον «άδικο αποκλεισμό» των μελών του από τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης και αποθεραπείας μέσω του ΓεΣΥ, απευθύνει ο Σύνδεσμος Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας (ΣYΚΕΑΑ).

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο ΣΥΚΕΑΑ καλεί τον ΟΑΥ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), να εξεύρουν άμεσα τρόπους, για αγορά υπηρεσιών και από τον Σύνδεσμο, διασφαλίζοντας τα ελάχιστα ποιοτικά κριτήρια, τα οποία είναι κοινά για όλους όσοι παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες.

Ο ΣYΚΕΑΑ κάνει λόγο για «κατάφορη αδικία» εις βάρος του, μετά την απόφαση του ΟΑΥ να υπογράψει συμβάσεις με συγκεκριμένα νοσηλευτήρια, «χωρίς καμία αιτιολόγηση και μάλιστα πριν ψηφιστεί η σχετική νομοθεσία από τη Βουλή».

Τη θέση του ΣYΚΕΑΑ ότι «ο αποκλεισμός των μελών του από τη δυνατότητα να συμβληθούν με τον ΟΑΥ, επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα και την ευημερία των ίδιων των ασθενών, οι οποίοι πλέον έχουν περιορισμένες επιλογές πρόσβασης σε υπηρεσίες αποκατάστασης και αποθεραπείας, μέσω του ΓεΣΥ», φαίνεται να συμμερίζεται και ο ΟΣΑΚ, ο οποίος με επιστολή του καλεί τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να αναθεωρήσει άμεσα την απόφαση του.

«Είναι απαράδεκτο οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση σε κέντρα αποκατάστασης με τα οποία ακόμα και το Υπουργείο Υγείας είχε στο παρελθόν συνεργασία και να περιορίζει τις επιλογές τους σε κέντρα που δημιουργήθηκαν πολύ πρόσφατα, αποκλείοντας καταξιωμένα κέντρα αποκατάστασης στον τομέα τους, τα οποία λειτουργούν εδώ και πολλά χρόνια», αναφέρει στην επιστολή του ο ΟΣΑΚ.

Το θέμα των «ισότιμων και δίκαιων όρων πρόσβασης των μελών του ΣYΚΕΑΑ στο ΓεΣΥ», συζήτησε ο Σύνδεσμος σε πρόσφατη συνάντηση του με την Υπουργό Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη, υποδεικνύοντας πως η «παράταση της αδικίας» οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη δημιουργία ολιγοπωλιακού και αναξιοκρατικού καθεστώτος, αλλά και αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Η άμεση άρση της αδικίας αυτής», τονίζει ο ΣYΚΕΑΑ, «θα συμβάλει στην ενίσχυση των κινήτρων για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς όφελος των ασθενών, στη μεγιστοποίηση των επιλογών και τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασφαλιζομένων/ασθενών, στη μείωση τους κόστους των εν λόγω υπηρεσιών, στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του καθώς και στην προαγωγή του δημοσίου συμφέροντος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καλεί σε μαζική συμμετοχή στη διαμαρτυρία η Ισότητα-«Η ανοχή μας στη δουλοπρέπεια πρέπει να σταματήσει»
Επαφές Δημάρχου Αμμοχώστου σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη
Στην Εσθονία η Υπουργός Υγείας για συναντήσεις που διοργανώνει ο ΠΟΥ
Το καλοκαίρι του 2024 τίθεται σε εφαρμογή το e-kalathi-Ποια προϊόντα θα επιλεγούν
Παραμένει συννεφιασμένο το σκηνικό του καιρού-Αναμένονται χιόνια στο Τρόοδος
Με το σταγονόμετρο οι μειώσεις στις τιμές του κρέατος-Οι διακυμάνσεις στις τιμές
Κάθε σπίτι και ένας άρρωστος-Αυξημένα τα περιστατικά λοιμώξεων
Έξι αναφορές στον ΟΣΑΚ κατά ιατρικού προσωπικού σε ένα μήνα-Οργή για τον ασθενή που άφησαν σε αποθήκη
Κανονικά όλες οι σχολικές διαδρομές στη Λευκωσία τη Δευτέρα
Διαβεβαιώσεις αξιωματούχων για δράσεις που βελτιώνουν ποιότητα ζωής ηλικιωμένων