Τη θέση αρχών της Σερβίας στο Κυπριακό εξέφρασαν Σέρβοι αξιωματούχοι

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Σερβίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ύστερα από σχετική πρόσκληση της Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Σερβίας-Κύπρου στη Σερβική Εθνοσυνέλευση Biljana Pantić Pilja. Σέρβοι αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν τη θέση αρχών της Σερβίας υπέρ της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ανακοίνωση από τη Βουλή αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Σερβίας Χάρη Γεωργιάδη (επικεφαλής) και τα Μέλη της Επιτροπής Μάριο Μαυρίδη (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργο Λουκαΐδη, Γιώργο Κουκουμά και Χρίστο Ορφανίδη. Την αντιπροσωπεία συνοδεύει στις συναντήσεις ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βελιγράδι Ανδρέας Φωτίου.

Η αντιπροσωπεία έγινε την Τετάρτη δεκτή από τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας δρα Vladimir Orlić και είχε χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Σερβίας-Κύπρου Pantić Pilja και Μέλη της Ομάδας Φιλίας, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Borko Stefanović και την Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Dubravka Filipovski και Μέλη των δύο Επιτροπών. 

Σε όλες τις συναντήσεις, υπογραμμίστηκαν οι αδελφικές σχέσεις Κύπρου-Σερβίας και των λαών τους, στη βάση των μακρόχρονων ιστορικών δεσμών των δύο χωρών και στην αμοιβαία μεταξύ τους στήριξη σε ζητήματα μείζονος σημασίας για την κάθε χώρα.

Οι Κύπριοι βουλευτές επαναβεβαίωσαν τη σταθερή στήριξη της Κύπρου προς τη Σερβία, στη βάση αρχών, τόσο στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου όσο και στην ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυπριακή αντιπροσωπεία εξέφρασε την εκτίμησή της για την αμετάβλητη και διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Σερβία στο κυπριακό πρόβλημα και υπογράμμισε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών προς επίτευξη λύσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.

Οι Σέρβοι αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν τη θέση αρχών της Σερβίας υπέρ της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογράμμισαν επίσης ότι η ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί στρατηγικό στόχο.

Στο πλαίσιο δε της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, τονίστηκε η αμοιβαία βούληση για εντατικοποίηση των επαφών και ανταλλαγών μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και εκφράστηκε από κοινού ετοιμότητα για περαιτέρω ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων, ειδικότερα στους τομείς των επενδύσεων, του τουρισμού, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Δειτε Επισης

Φύλλο και φτερό η περιοχή όπου βασανίστηκε ο Όλιβερ-Η μαρτυρία κατοίκου στην Αράχωβα
Νετανιάχου: Ο δίκαιος πόλεμος του Ισραήλ για την εξάλειψη της Χαμάς θα συνεχιστεί
Πώς η Καϊλή γνώρισε τον Φραντσέσκο-Το χρυσό ζευγάρι στην καρδιά του σκανδάλου Qatargate
Πέντε νεκροί στρατιώτες στη Γάζα-Ανάμεσά τους και ο ανιψιός υπουργού της κυβέρνησης Νετανιάχου
Τουλάχιστον 17.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας
Νέες απειλές από τους Χούτι: Θα στοχεύσουμε οποιοδήποτε πλοίο κινείται με κατεύθυνση το Ισραήλ
Η κυνική ομολογία του 71χρονου δολοφόνου στην Ελλάδα-«Ένας λιγότερος άνθρωπος στη γη»
Χριστοδουλίδης: Ανωμαλία και λάθος ο διαχωρισμός των κοινοτήτων του Ακάμα για την ΤΑ
Αγοράζει πυρομαχικά για τανκς από τις ΗΠΑ για τον πόλεμο με τη Χαμάς το Ισραήλ
Ένταση και προσαγωγές στα Πατήσια-Δακρυγόνα και προσαγωγές μετά από επιχείρηση «ανακατάληψης»