Οι όροι που θέτει για απεσταλμένο και Τριμερή ο Τατάρ

«Θα μπορούσε, υπό ορισμένους όρους, να υπάρξει ένας προσωπικός απεσταλμένος, ο οποίος θα εργάζεται απευθείας με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Άλλωστε, αυτή είναι η θέση μας εδώ και δύο χρόνια», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ απαντώντας εν πτήση, κατά την επιστροφή του χθες από τη Νέα Υόρκη, στον Τ/κ δημοσιογράφο, Χασάν Χάστουρερ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο άρθρο του στην Κίπρις σήμερα ο Χάστουρερ γράφει ότι ρώτησε τον Τ/κ ηγέτη αν αληθεύει ότι συμφώνησε με τον ΓΓ στο θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου, κι αυτός απάντησε ότι αυτό «είναι ευαίσθητο θέμα».

Ερωτηθείς τι θα μπορούσε να αναφέρει για το παρασκήνιο των επαφών του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Τατάρ είπε ότι επανέλαβε ξεκάθαρα στον κ. Γκουτέρες πως η νέα πολιτική του συνεχίζεται. «Αναφέραμε ότι η άλλη πλευρά προσπαθεί να μας λυγίσει με την απομόνωση κι αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεχτό. Υπογραμμίσαμε ότι καταπατούνται ανηλεώς τα κερδισμένα και εγγενή μας δικαιώματα. Είπα ότι κανείς δεν θα μπορέσει να μας αναγκάσει σε μια συγκεκριμένη λύση, αφού η βασική αρχή των κανόνων των ΗΕ είναι [λύση] «freely negotiable, mutually acceptable» (μέσω ελεύθερης διαπραγμάτευσης και αμοιβαία αποδεχτή). Όταν εξήγησα ότι στο παρελθόν φάνηκε η καλή μας θέληση στο Σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά το απέρριψε αυτό, όμως επιβραβεύθηκε η πλευρά που είπε όχι στο Σχέδιο Ανάν και έγινε μέλος της ΕΕ, παρατήρησα ότι ο ΓΓ δεν αντέδρασε προς εμάς».

Στην ερώτηση τι προτάσεις υπέβαλε στον ΓΓ, ο κ. Τατάρ είπε ότι πρότεινε όπως «υπό τον όρο της έγκρισης των δύο πλευρών και εφόσον η εξουσία και η αρχή της μίας δεν εξαπλώνεται πάνω στην άλλη, αφού δεν θα μπορέσουν να αρχίσουν επίσημες διαπραγματεύσεις μέχρι να εξευρεθεί κοινό έδαφος, μπορώ να συναντηθώ με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα για συζήτηση κεφαλαίων που θα είναι προς όφελος των δύο λαών πάνω σε αυτή τη βάση».   

Ερωτηθείς αν τα θέματα που θα συζητηθούν είναι γνωστά για την τ/κ πλευρά, ο κ. Τατάρ απάντησε θετικά, αναφέροντας ότι αυτά είναι η άτυπη μετανάστευση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, ο ηλεκτρισμός, ο διαμοιρασμός και η διαχείριση του νερού, η αποναρκοθέτηση και ο διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων. «Επιπλέον, ανέφερα και το άνοιγμα οδοφράγματος στη Μια Μηλιά για εμπορικά οχήματα. Ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι βλέπει θετικά κάτι τέτοιο».   

Ερωτηθείς «πόσο κοντά ή πόσο μακριά είναι ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ από τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς», ο Ερσίν Τατάρ  απάντησε: «Ο ΓΓ είπε ότι μας καταλαβαίνει πολύ καλά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ασύλληπτη τραγωδία στο Τέξας-Νεκρή εννιάχρονη που ήταν στην κατασκήνωση, αγνοούνται άλλα 19 παιδιά
Ζητά διερεύνηση για την πυρκαγιά σε βαν με εθνοφρουρούς ο Δίπλαρος-«Μετέφερε περισσότερους από το όριο»
Εξελίξεις τις επόμενες ημέρες για την έφεση Τυχικού-Αρχίζει η διαδικασία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα-«Η συνέχιση του πολέμου εξυπηρετεί τόσο το Ισραήλ όσο και τη Χαμάς»
Μαραθώνια δικαστική διαδικασία για βαρυποινίτη και επιχειρηματία-Εκτός κάδρου τα ναρκωτικά, «δεν επιβεβαιώθηκε η παροχή προστασίας»
Κόλαση πυρός στην Εύβοια-Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά (vids&pics)
Κυνηγούν τον... κανένα για να κερδίσουν τους πολίτες τα κόμματα-Πλήρης η απογοήτευση της κοινωνίας
Οι προεκτάσεις από το χαστούκι του ΕΔΑΔ, το ζήτημα του ανέλεγκτου του Εισαγγελέα και η πολιτική ευθύνη
Με ίσες αποστάσεις και αόριστες συστάσεις τα προσχέδια των εκθέσεων του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο
Υπό πίεση η Δικαιοσύνη... Παρενέργειες λόγω Βαρωσιώτου και ΕΔΑΔ, νομικά σφάλματα με διαφορετικό απόηχο