Προκαλεί ο Ουστέλ-«Δεν θα ξανακαθίσουν στο τραπέζι για λύση ομοσπονδίας»

Την θέση ότι δεν πρόκειται να παρακαθίσουν ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών για μια ομοσπονδιακή λύση, δήλωσε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ μιλώντας στον τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ουστέλ υποστήριξε ότι εδώ και 50 χρόνια η «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, βρίσκεται στο τραπέζι για προτάσεις λύσης με επίκεντρο την ομοσπονδία. «Είπαμε ότι στο εξής, δεν θα πέσουμε στο παιχνίδι των Ελληνοκυπρίων και δεν θα καθίσουμε ξανά στο τραπέζι της ομοσπονδίας. Αρχίζουμε πλέον να κάνουμε την φωνή μας να ακούγεται στον κόσμο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των πολιτών μας».

Αναφερόμενος στην έκθεση για την Τουρκία του ΕΚ, είπε ότι «γράφτηκε με μεροληπτική στάση» το μέρος που αφορά στην Κύπρο. «Προσπαθούν να σύρουν την Τουρκική Δημοκρατία σε διαφορετικά μέρη με άδικες και αβάσιμες κατηγορίες. Εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό και βλέπουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη το κάνει αυτό, βλέπουμε ότι συνεχίζει με τον ίδιο τρόπο, στην ίδια γραμμή και στις προηγούμενες εκθέσεις της», ανέφερε.

Κατηγορώντας την ΕΕ ότι προσπαθεί να παρουσιάσει στον κόσμο ως «κατοχή» την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, ανέφερε ότι απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτή την ρητορική και υποστήριξε ότι η παρουσία του τουρκικού στρατού, έχει επιφέρει την ειρήνη όχι μόνο στους Τουρκοκύπριους αλλά και στους Ελληνοκύπριους που ζουν στο νησί και είναι πλέον η ώρα, όπως υποστήριξε, ο κόσμος να δει τις πραγματικότητες στο θέμα αυτό.

Υποστηρίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι για την «τδβκ» η «2η αδελφή χώρα», ο Ουνάλ Ουστέλ ανέφερε ότι η δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεβ ότι η «σημαία της τδβκ» θα κυματίζει σε εκδηλώσεις που γίνονται στην χώρα του, είναι μια δήλωση που προκάλεσε μεγάλη χαρά στην «κυβέρνηση» και το «λαό της τδβκ».

Επισημαίνοντας ότι επιθυμούν να έρθουν ακόμη πιο κοντά οι δυο κοινωνίες στον τουρισμό, την εκπαίδευση, την οικονομία και τις πολιτιστικές δραστηριότητες, είπε ότι «τα βήματα που θα γίνουν από το Αζερμπαϊτζάν για αναγνώριση του ψευδοκράτους είναι σημαντικά για να πάρει η «χώρα» του τη θέση της στον κόσμο.

Μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Καραμπάχ, ο κ. Ουστέλ δήλωσε: «Ο πόνος των Αζέρων αδελφών μας είναι ο πόνος που μοιραζόμαστε πάντα. […]. Αλλά είμαστε πάντα στο πλευρό των Αζέρων αδελφών μας και θα σταθούμε δίπλα στους Αζέρους αδελφούς μας και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα τους, καθώς το Αζερμπαϊτζάν διακηρύσσει για άλλη μια φορά τη δίκαιη θέση του στο Καραμπάχ στον κόσμο».

Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι «προκάλεσε ενθουσιασμό» η έκκληση του Έρντογαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εξήγησε στη διεθνή κοινότητα τις πραγματικότητες και υπό το φως αυτών «ζητούμε πλέον τον τερματισμό των εμπάργκο και της απομόνωσης που βιώνουν οι άνθρωποί μας στην τδβκ, τόσο στις μεταφορές, όσο και στην παιδεία, τον αθλητισμό, δηλαδή στο να ζουν ανθρώπινα».

Σχολιάζοντας την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τον κάλεσε να «αναγνωρίσει την τδβκ και τον τουρκοκυπριακό λαό», κατά την έκφρασή του.

Εκφράζοντας παράπονο για το γεγονός ότι ο ΠτΔ αναγνωρίζει μόνο την Τουρκία ως συνομιλητή χωρίς να τους υπολογίζει καθόλου, ο κ. Ουστέλ είπε: «Διαμαρτυρόμαστε για το γεγονός ότι μας αγνοεί και κάνει δηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση».

Σχολιάζοντας την έκκληση του ΠτΔ για διαπραγματεύσεις εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, είπε ότι στο παρελθόν όταν βρέθηκε με τον ίδιο τρόπο στο τραπέζι το Σχέδιο Ανάν, απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά, παρ’ όλα αυτά όμως, η «νότια Κύπρος» - κατά την έκφρασή του - ανταμείφθηκε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διπλή αναβάθμιση από Moody's και σε επενδυτική βαθμίδα Α μετά από 13 χρόνια η Κύπρος
«Κόλλησαν» οι διαδικασίες στην ΔΗΠΑ-Γίνονται δράσεις αλλά δεν ορίστηκε το συνέδριο
Στο στάδιο προεργασίας το Κυπριακό-Η μεταβατική περίοδος και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις
Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί