Τρύπιο το νομοσχέδιο για το e-kalathi-Άφησαν εκτός από τη σύγκριση τιμών τα αρτοποιεία
15:04 - 26 Σεπτεμβρίου 2023
Με αγκάθια φαίνεται ότι είναι στρωμένος ο δρόμος για το νομοσχέδιο για το e-kalathi, αφού από την αρχή της κατ’ άρθρον συζήτησης έχουν φανεί προβλήματα και ασάφειες, που προκάλεσαν τον εκνευρισμό των μελών της Επιτροπής Εμπορίου, αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων.
Κατά τη συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός στον ορισμό για τις υπεραγορές και ζήτησε να υπάρχει μία διαφορετική διατύπωση, αφού ενδεχομένως να υπάρχει μία διαστρέβλωση της νομοθεσίας και ότι πρέπει να περιλαμβάνονται καταστήματα που πωλούν τρόφιμα και άλλα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.
Στη συνέχεια, οι βουλευτές της Επιτροπής έθεσαν ένα βασικό ερώτημα κατά πόσο πρόθεση είναι να συγκρίνονται προϊόντα ή οντότητες, με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, Κωνσταντίνο Καραγιώργη, να απαντά πως βασικός στόχος είναι να συγκρίνονται οι τιμές των τροφίμων και άλλων προϊόντων, που υπάρχει τακτική ζήτηση από πλευράς καταναλωτών. Όσον αφορά στους φούρνους και τα περίπτερα, ο κ. Καραγιώργης επεσήμανε πως δεν συμπεριλήφθηκαν, επειδή είναι διαφορετικά τα δεδομένα τους και δεν ήταν κάτι συγκρίσιμο. «Θέλουμε όμοιες επιχειρήσεις, που πουλούν τον όγκο των προϊόντων που ζητούν οι καταναλωτές. Αυτός είναι ο στόχος μας και θέλουμε να παρέχουμε διαφάνεια».
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών, αφού υπήρξε η άποψη ότι οι φούρνοι και τα περίπτερα είναι επιχειρήσεις που πωλούν τα ίδια προϊόντα με τις υπεραγορές. Οι βουλευτές σημείωσαν πως οι φούρνοι είναι ο τριπλάσιος αριθμός επιχειρήσεων στην αγορά και θα έπρεπε να υπάρχει καταγραφή των τιμών.
Εκτός αυτού, ακούστηκε η άποψη ένας φούρνος έχει τα αλλαντικά και το γάλα πιο ακριβά από ό,τι μία υπεραγορά και θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι τιμές, καθώς ενδεχομένως να λειτουργήσει ως κίνητρο να χαμηλώσουν οι τιμές.
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λούκας Αριστοδήμου, σημείωσε πως ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τις τιμές που επικρατούν στους φούρνους, καθώς ενδεχομένως να είναι πιο φτηνές, από ό,τι στις υπεραγορές και έθεσε το ερώτημα κατά πόσο είναι απαγορευτικό να ενταχθεί στο θέμα.
Η άποψη της ΕΠΑ
Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού ανέφερε πως είναι πιο λογικό να γίνεται σύγκριση ομοειδών οντοτήτων, επειδή όπως ενημερώθηκαν είναι ένας μεγάλος κατάλογος προϊόντων και ο καταναλωτής θα μπορεί να συγκρίνει αν μπορεί να πάρει τα προϊόντα από άλλη υπεραγορά ή επιχείρηση, από εκείνη που ψωνίζει.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης, πάντως, ζήτησε όπως η ΕΠΑ καταθέσει ενώπιον τους ένα υπόμνημα με τη θέση της, κάτι που ζήτησε και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Παίρνοντας το λόγο ξανά ο κ. Καραγιώργης υπέδειξε πως ως Υπηρεσία συγκρίνουν προϊόντα, μέσω ομοειδών οντοτήτων και αν υπάρχει πρόταση να επεκταθεί ο κατάλογος, δεν υπάρχει πρόβλημα να γίνει επέκταση.
Από πλευράς του, ο κ. Χατζηγιάννης υπέδειξε πως αυτό που ζητούν είναι όπως οι ταμίες στις υπεραγορές έχουν μπροστά τους ένα κατάλογο προϊόντων και τις τιμές, αυτό πρέπει να έχουν και οι καταναλωτές στα τηλέφωνά τους, για να ξέρουν που μπορούν να ψωνίσουν φτηνά, τα προϊόντα που θέλουν. «Αν συμφωνήσουμε σε αυτό, εμείς θα το κλειδώσουμε τώρα αυτό».
Η θέση του Συνδέσμου Υπεραγορών
Από πλευράς του ο εκτελεστικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέας Χατζηαδάμου, επεσήμανε πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και με τη συγκεκριμένη εφαρμογή θα υπάρχει πλήρης διαφάνεια σε πραγματικό χρόνο. Υπέδειξε, ωστόσο, πως οι διαφορές που υπάρχουν κατά τη συζήτηση, αναδεικνύουν το πρόβλημα που υπήρχε από την αρχή και τις διαφωνίες τους, αφού λόγω της πολυπλοκότητας και της σύνθεσης της αγοράς, δεν μπορεί να γίνει σωστή ενημέρωση του κοινού, αν οντότητες όπως φούρνοι, που πωλούν προϊόντα που είναι βασικά για το καλάθι του νοικοκυριού, να μην μπορεί να τα συγκρίνει ο καταναλωτής.
Κατά το τέλος της συζήτησης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, σημείωσε πως αν η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να μείνει το e-kalathi μόνο στις υπεραγορές τότε θα προχωρήσει η συζήτηση, όμως τι θα γίνει από πλευράς Βουλής είναι διαφορετικό. «Καλό θα είναι να γίνουν σωστές διαβουλεύσεις, πριν έρθουμε εδώ. Να κατατεθούν όλες οι απόψεις, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε».
Οι δηλώσεις των βουλευτών
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση «θέλει να εθελοτυφλεί» ότι αν περάσει ένα e-καλάθι, θα πει στον λαό και στα άτομα με χαμηλό εισόδημα ότι θα τους λύσει το πρόβλημά τους.
Σημείωσε ότι, η Κυβέρνηση «εξακολουθεί να τα επιρρίπτει όλα ως πρόβλημα αισχροκέρδειας και όχι ως πρόβλημα αύξησης των τιμών ή πολιτικής κατά του πληθωρισμού», προσθέτοντας, πως ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, και ότι «χρειαζόμαστε πολιτικές» και όχι «μια Κυβέρνηση θεατή και εξ αποστάσεως άσκηση των υποχρεώσεών της».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, σε δηλώσεις του, είπε ότι, ως κόμμα, στηρίζουν την οποιαδήποτε προσπάθεια προάγει τα συμφέροντα των καταναλωτών και τη διαφάνεια. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τον καταναλωτή να έχει επιλογή, με τέτοιον τρόπο όμως έτσι ώστε να μην πληγούν κυρίως οι πολύ μικρές επιχειρήσεις», είπε, σημειώνοντας πως, «με ικανοποίηση» άκουσαν στη συζήτηση τον εκπρόσωπο της ΕΠΑ (Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού) ότι έχουν ετοιμάσει σχετικό υπόμνημα το οποίο έχουν καταθέσει στην Επιτροπή.
«Σήμερα που ο κόσμος αντιμετωπίζει τα σοβαρά προβλήματα με την ακρίβεια σε ρεύμα, καύσιμα, ρύπους, βασικά είδη πρώτης ανάγκης, θα πρέπει η Πολιτεία να βρει τον τρόπο με τη συνεργασία όλων μας να βοηθήσουμε έτσι ώστε να κτυπήσουμε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια», είπε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, από την άλλη, είπε ότι στηρίζουν το e-καλάθι, και ότι επιμένουν στον αρχικό στόχο που είναι, όπως ανέφερε, υγιής ανταγωνισμός, και πάταξη της ακρίβειας προς όφελος των καταναλωτών.