«Παράνομα υποστατικά λειτουργούν ως υπεραγορές»-Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες, που ασχολούνται με τον τομέα του λιανικού εμπορίου και συγκεκριμένα με τις υπεραγορές, αφού όπως καταγγέλλουν, εδώ και είκοσι χρόνια αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα, καθώς αρκετοί αποφασίζουν να ξεκινήσουν τη λειτουργία υπεραγορών, σε παράνομα υποστατικά, χωρίς να γίνονται και οι απαραίτητοι έλεγχοι, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Όπως ακούστηκε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, διά στόματος του εκτελεστικού γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέα Χατζηαδάμου, υπάρχουν προβλήματα, που προσπαθούν να τα επιλύσουν εδώ και μία εικοσαετία. Σημείωσε πως δεν έμεινε πέτρα που δεν σήκωσαν, ως Σύνδεσμος, για να αντιμετωπίσουν το θέμα, αφού όπως εξήγησε, πριν είκοσι χρόνια, άρχισε να παρατηρείται το φαινόμενο να λειτουργούν ως υπεραγορές, παράνομα υποστατικά, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες από τις υπηρεσίες του κράτους και την Πολεοδομία.

«Εν μία νυχτί αναπτύσσονταν χώροι πωλήσεων σε εγκαταλελειμμένα υποστατικά και σε μία εβδομάδα να μπαίνουν ράφια και να λειτουργούν ως υπεραγορές, χωρίς να παρέμβει καμία υπηρεσία του κράτους. Πριν 20 χρόνια δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να τρέχουμε πίσω από αυτά τα υποστατικά, που ακόμη λειτουργούν και σήμερα. Είχαμε μιλήσει και στο παρελθόν και είπαμε ότι ήταν καταλήστευση των ανθρώπων που ενεργούν και επιχειρούν στον κλάδο μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες».

Ο κ. Χατζηαδάμου επεσήμανε πως όταν έπρεπε να παρέμβει η νομοθεσία, για να επιλυθεί το θέμα, κανείς δεν έπραξε το οτιδήποτε, ενώ όταν λειτούργησαν για αρκετό καιρό τα καταστήματα, ήταν αργά να παρθούν μέτρα, αφού τα καταστήματα είχαν εδραιωθεί και απασχόλησαν αρκετό προσωπικό. «Μακάρι, έστω και την υστάτη να γίνει κάτι, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Έπρεπε να γίνουν πάρα πολλά αλλά δεν έγιναν και έχουν ευθύνη όλες οι υπηρεσίες του κράτους. Η νομοθεσία υπάρχει και καθορίζει ότι όταν ένα κατάστημα λειτουργεί ως υπεραγορά χωρίς άδεια, πρέπει να κλείσει, αλλά δεν έγινε τίποτε. Δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εισήγηση αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση της νομοθεσίας. Δεν μπορεί ένα παράνομο υποστατικό να λαμβάνει άδεια από το υγειονομείο για να ανοίξει κρεοπωλείο, δεν μπορεί να έχει ρεύμα από την ΑΗΚ».

«Ο έλεγχος είναι κατά το δοκούν»

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Προμηθευτών επεσήμανε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, που πρέπει να λυθούν και να αντιμετωπιστούν, για να προχωρήσουν και σημείωσε πως πολλοί προμηθευτές δεν είναι εγγεγραμμένοι στην Green Dot, όπως προνοεί η νομοθεσία. Εξήγησε πως πολλές εταιρείες είναι υποχρεωμένες δια νόμου, ενώ άλλες εταιρείες που ασχολούνται με το παζάρι, κανένας δεν ασχολείται μαζί του.

Αναφορικά με τους ελέγχους, υπέδειξε πως ως Σύνδεσμος γνωρίζουν ότι δεν γίνεται σωστός υγειονομικός έλεγχος σε όλες τις εταιρείες και είναι κατά το δοκούν. «Όπου μπορεί κάποιος να κάνει αρπακτή, την κάνει».

Πρόβλημα οι μεσάζοντες για τους καταναλωτές

Από πλευράς τους, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λούκας Αριστοδήμου, σημείωσε πως, χωρίς να παραγκωνίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα, εντούτοις ο σύνδεσμος των υπεραγορών είναι σε πολύ καλή θέση και έχουν όλες τις δυνατότητες να απευθυνθούν στους φορείς του κράτους για να τα επιλύσουν. Το πρόβλημα, όπως εξήγησε, για τους καταναλωτές, αλλά και τους Κύπριους παραγωγούς, αφορά στους μεσάζοντες. «Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις εδώ και χρόνια, τίποτε δεν λειτούργησε και μένουμε εκεί. Οι ζημιωμένοι είναι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές υπερπληρώνουν τα προϊόντα».

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτή, Μάριος Δρουσιώτης, δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος, ωστόσο έθεσε ένα ερώτημα προς τους αρμόδιους των υπεραγορών, ποιες είναι οι συνέπειες των παράνομων υπεραγορών για τους καταναλωτές.

Στον κ. Δρουσιώτη απάντησε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, ο οποίος υπέδειξε πως όλα τα παράνομα υποστατικά, δεν περνούν από τους απαραίτητους ελέγχους από τις υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες του κράτους, με αποτέλεσμα να εισάγουν αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, τα οποία είναι επιβλαβή για τους καταναλωτές. Επεσήμανε, δε, ότι όλες οι υπόλοιπες νόμιμες υπεραγορές υποβάλλονται σε έλεγχο και έχουν σημάνσεις στα προϊόντα τους, με τα συστατικά.

Στις τοπικές αρχές η ευθύνη για έλεγχο

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας σημείωσε πως η επιβολή της νομοθεσίας, αναφορικά με τα παράνομα υποστατικά, εναπόκειται στις τοπικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις, καθώς η Πολεοδομία δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό για να ανταπεξέλθει.

Δειτε Επισης

Ανέτοιμη η Κύπρος για την ανεξάρτητη διαβίωση για ΑμεΑ-«Ο δρόμος είναι γεμάτος με θεσμικά εμπόδια»
ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα καιρικά φαινόμενα και διακοπές ρεύματος σε Λευκωσία και Λεμεσό
Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας προς το κοινό λόγω της κακοκαιρίας
Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση-Η πρόγνωση του καιρού μέχρι και την Τετάρτη
Ζωντανεύουν τα ορεινά χωριά-Αναβιώνουν τα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από εκδηλώσεις
Ένας στους πέντε ηλικιωμένους περνά μόνος τις γιορτές-Στο τραπέζι η υπηρεσία εθελοντή στις γειτονιές
«Το πρώτο Πάσχα στον καταυλισμό»-Πώς γιόρτασε η Κύπρος την Ανάσταση το 1975
Συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων
Έγινε η κλήρωση του Τζόκερ για το 1.100.000 ευρώ-Οι αριθμοί που κληρώθηκαν
Έφθασε στην Κύπρο το Άγιο Φώς-Τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Λάρνακας (pics)