«Παράνομα υποστατικά λειτουργούν ως υπεραγορές»-Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες, που ασχολούνται με τον τομέα του λιανικού εμπορίου και συγκεκριμένα με τις υπεραγορές, αφού όπως καταγγέλλουν, εδώ και είκοσι χρόνια αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα, καθώς αρκετοί αποφασίζουν να ξεκινήσουν τη λειτουργία υπεραγορών, σε παράνομα υποστατικά, χωρίς να γίνονται και οι απαραίτητοι έλεγχοι, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.

Όπως ακούστηκε ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, διά στόματος του εκτελεστικού γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Υπεραγορών, Ανδρέα Χατζηαδάμου, υπάρχουν προβλήματα, που προσπαθούν να τα επιλύσουν εδώ και μία εικοσαετία. Σημείωσε πως δεν έμεινε πέτρα που δεν σήκωσαν, ως Σύνδεσμος, για να αντιμετωπίσουν το θέμα, αφού όπως εξήγησε, πριν είκοσι χρόνια, άρχισε να παρατηρείται το φαινόμενο να λειτουργούν ως υπεραγορές, παράνομα υποστατικά, χωρίς τις απαιτούμενες άδειες από τις υπηρεσίες του κράτους και την Πολεοδομία.

«Εν μία νυχτί αναπτύσσονταν χώροι πωλήσεων σε εγκαταλελειμμένα υποστατικά και σε μία εβδομάδα να μπαίνουν ράφια και να λειτουργούν ως υπεραγορές, χωρίς να παρέμβει καμία υπηρεσία του κράτους. Πριν 20 χρόνια δεν κάναμε τίποτε άλλο από το να τρέχουμε πίσω από αυτά τα υποστατικά, που ακόμη λειτουργούν και σήμερα. Είχαμε μιλήσει και στο παρελθόν και είπαμε ότι ήταν καταλήστευση των ανθρώπων που ενεργούν και επιχειρούν στον κλάδο μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες».

Ο κ. Χατζηαδάμου επεσήμανε πως όταν έπρεπε να παρέμβει η νομοθεσία, για να επιλυθεί το θέμα, κανείς δεν έπραξε το οτιδήποτε, ενώ όταν λειτούργησαν για αρκετό καιρό τα καταστήματα, ήταν αργά να παρθούν μέτρα, αφού τα καταστήματα είχαν εδραιωθεί και απασχόλησαν αρκετό προσωπικό. «Μακάρι, έστω και την υστάτη να γίνει κάτι, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Έπρεπε να γίνουν πάρα πολλά αλλά δεν έγιναν και έχουν ευθύνη όλες οι υπηρεσίες του κράτους. Η νομοθεσία υπάρχει και καθορίζει ότι όταν ένα κατάστημα λειτουργεί ως υπεραγορά χωρίς άδεια, πρέπει να κλείσει, αλλά δεν έγινε τίποτε. Δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εισήγηση αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση της νομοθεσίας. Δεν μπορεί ένα παράνομο υποστατικό να λαμβάνει άδεια από το υγειονομείο για να ανοίξει κρεοπωλείο, δεν μπορεί να έχει ρεύμα από την ΑΗΚ».

«Ο έλεγχος είναι κατά το δοκούν»

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Προμηθευτών επεσήμανε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, που πρέπει να λυθούν και να αντιμετωπιστούν, για να προχωρήσουν και σημείωσε πως πολλοί προμηθευτές δεν είναι εγγεγραμμένοι στην Green Dot, όπως προνοεί η νομοθεσία. Εξήγησε πως πολλές εταιρείες είναι υποχρεωμένες δια νόμου, ενώ άλλες εταιρείες που ασχολούνται με το παζάρι, κανένας δεν ασχολείται μαζί του.

Αναφορικά με τους ελέγχους, υπέδειξε πως ως Σύνδεσμος γνωρίζουν ότι δεν γίνεται σωστός υγειονομικός έλεγχος σε όλες τις εταιρείες και είναι κατά το δοκούν. «Όπου μπορεί κάποιος να κάνει αρπακτή, την κάνει».

Πρόβλημα οι μεσάζοντες για τους καταναλωτές

Από πλευράς τους, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Λούκας Αριστοδήμου, σημείωσε πως, χωρίς να παραγκωνίζουν ότι υπάρχουν προβλήματα, εντούτοις ο σύνδεσμος των υπεραγορών είναι σε πολύ καλή θέση και έχουν όλες τις δυνατότητες να απευθυνθούν στους φορείς του κράτους για να τα επιλύσουν. Το πρόβλημα, όπως εξήγησε, για τους καταναλωτές, αλλά και τους Κύπριους παραγωγούς, αφορά στους μεσάζοντες. «Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις εδώ και χρόνια, τίποτε δεν λειτούργησε και μένουμε εκεί. Οι ζημιωμένοι είναι οι παραγωγοί και οι καταναλωτές υπερπληρώνουν τα προϊόντα».

Στη δική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτή, Μάριος Δρουσιώτης, δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του θέματος, ωστόσο έθεσε ένα ερώτημα προς τους αρμόδιους των υπεραγορών, ποιες είναι οι συνέπειες των παράνομων υπεραγορών για τους καταναλωτές.

Στον κ. Δρουσιώτη απάντησε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, ο οποίος υπέδειξε πως όλα τα παράνομα υποστατικά, δεν περνούν από τους απαραίτητους ελέγχους από τις υγειονομικές και κτηνιατρικές υπηρεσίες του κράτους, με αποτέλεσμα να εισάγουν αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, τα οποία είναι επιβλαβή για τους καταναλωτές. Επεσήμανε, δε, ότι όλες οι υπόλοιπες νόμιμες υπεραγορές υποβάλλονται σε έλεγχο και έχουν σημάνσεις στα προϊόντα τους, με τα συστατικά.

Στις τοπικές αρχές η ευθύνη για έλεγχο

Από πλευράς του, ο εκπρόσωπος του Τμήματος Πολεοδομίας σημείωσε πως η επιβολή της νομοθεσίας, αναφορικά με τα παράνομα υποστατικά, εναπόκειται στις τοπικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις, καθώς η Πολεοδομία δεν έχει το ανθρώπινο δυναμικό για να ανταπεξέλθει.

Δειτε Επισης

Η Άσσια πλήρωσε βαρύ τίμημα της εισβολής με 84 αγνοούμενους-«Πότισαν με το αίμα τους τη λατρεμένη γη»
Δωρεά της Γερμανίας ύψους €160.000 στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους
Καλπάζει ο τουρισμός στην Κύπρο-Ιστορικό ρεκόρ εσόδων τον Αύγουστο
Πρόταση για όριο €10.000 στη χρήση μετρητών για αγορές-Πάνω των120 εκ. ευρώ πέρασαν μέσω του αεροδρομίου
Βελτιώνεται η υγεία των βρεφών στα κατεχόμενα-Παράπονο στην «αστυνομία» εναντίον του «υπουργού υγείας»
Άγγιξαν το 80% οι πληρότητες των ξενοδοχείων τον Οκτώβρη
Γιατί να καθαρίζω εγώ τα σκουπίδια των άλλων; 5+1 ερωτοαπαντήσεις με τον Πάρη Κοσμά, Impact Manager του Let’s Do It! Cyprus 2024
Νέα παράταση στις φορολογικές δηλώσεις αποφάσισε το Υπουργικό
Νομικά καλυμμένοι ιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς στην πραγματοποίηση ευθανασίας-Ποια θα είναι η διαδικασία
Γκρίζα σημεία στο νομοσχέδιο για τη βία και παρενόχληση στην εργασία-Νομικά ακάλυπτοι οι... παράνομοι