Στους νέους και τις γυναίκες επικεντρώθηκε η συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων
12:27 - 26 Σεπτεμβρίου 2023
Σε εννιά ενέργειες δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν οι ηγέτες ή εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλλας, που συναντήθηκαν χθες, και συζήτησαν το θέμα που πρότεινε το φιλοξενών κόμμα ΔΗΣΥ, υπό τον τίτλο «Πρωτοβουλίες που μπορούν να αναλάβουν τα πολιτικά κόμματα για να ενθαρρύνουν την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των νέων και των γυναικών μέσω της ενεργού συμμετοχής τους σε ειρηνευτικές δραστηριότητες και στις διαπραγματευτικές συνομιλίες (UNSCR 1325)».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σλοβακικής Πρεσβείας, υπό την αιγίδα της οποίας γίνονται αυτές οι συναντήσεις στο Λήδρα Πάλλας, συζητήθηκε το ψήφισμα (S/RES/1325) του ΣΑ για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια της 31ης Οκτωβρίου 2000, που επιβεβαιώνει τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στην πρόληψη και επίλυση συγκρούσεων, τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, την οικοδόμηση της ειρήνης, τη διατήρηση της ειρήνης, την ανθρωπιστική ανασυγκρότηση μετά τη σύγκρουση. Τονίζει επίσης τη σημασία της ισότιμης συμμετοχής και της πλήρους συμμετοχής τους σε όλες τις προσπάθειες διατήρησης και προώθησης της ειρήνης και της ασφάλειας.
«Η χωρίς αποκλεισμούς και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και των νέων δεν είναι μια απλή φιλοδοξία. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βασικός πυλώνας κάθε δίκαιης και διαρκούς ειρηνευτικής διαδικασίας» αναφέρεται.
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των συμμετεχόντων κομμάτων συμφώνησαν να τονίσουν τον κεντρικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γυναίκες και οι νέοι στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συμφιλίωσης στην Κύπρο. Αναγνώρισαν ότι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων και της ανεκτίμητης συνεισφοράς των γυναικών σε καταστάσεις σύγκρουσης δεν είναι μόνο θέμα αρχής, αλλά και στρατηγική επιταγή για την πορεία της χώρας προς μια βιώσιμη ειρήνη. Θεωρούν ζωτικής σημασίας να αναγνωριστούν οι μοναδικές προοπτικές, εμπειρίες και δεξιότητες που φέρνουν στο τραπέζι των συνομιλιών οι γυναίκες και οι νέοι. «Οι φωνές τους έχουν τη δύναμη να αναδιαμορφώνουν τις αφηγήσεις, να γεφυρώνουν τις διαφορές και να σφυρηλατούν συνδέσεις μεταξύ κοινοτήτων που έχουν αποξενωθεί εδώ και καιρό» προστίθεται.
Οι ενέργειες στις οποίες συμφώνησαν είναι:
- Περιεκτική εκπροσώπηση: Τα κόμματα δεσμεύονται να υπερασπιστούν την εκπροσώπηση των γυναικών και των νέων σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, από επίσημες διαπραγματεύσεις έως πρωτοβουλίες βάσης.
- Υποστήριξη για πρωτοβουλίες υπό την ηγεσία των γυναικών: Όπως αναφέρεται, θα διαθέσουν πόρους και υποστήριξη σε οργανώσεις και δίκτυα υπό την ηγεσία των γυναικών και των νέων που εργάζονται ακούραστα για την ειρήνη και τη συμφιλίωση.
- Συνηγορία για τα δικαιώματα των γυναικών: Θα υποστηρίξουν, συνεχίζουν, σθεναρά την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών ως αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας συμφιλίωσης.
- Πολιτικές που ανταποκρίνονται στο φύλο: Ακόμη αναφέρουν ότι θα υποστηρίξουν πολιτικές που αντιμετωπίζουν τις συγκεκριμένες ανάγκες και ανησυχίες των γυναικών σε περιβάλλοντα μετά τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, την εκπαίδευση και τις οικονομικές ευκαιρίες.
- Προώθηση του δικοινοτικού διαλόγου: Τα ε/κ και τ/κ κόμματα λένε ότι θα διευκολύνουν τις ευκαιρίες για γυναίκες και νέους από διαφορετικές κοινότητες να συναντηθούν, να μοιραστούν εμπειρίες και να συνεργαστούν σε κοινά έργα.
- Μέσα και Επικοινωνία: Θα εργαστούμε, συνεχίζουν, για να διασφαλίσουμε ότι τα μέσα ενημέρωσης απεικονίζουν τους κρίσιμους ρόλους που διαδραματίζουν οι γυναίκες και οι νέοι στις προσπάθειες συμφιλίωσης, προβάλλοντας τη συμβολή τους.
- Παρακολούθηση και αξιολόγηση: Δεσμεύονται να θεσπίσουν ισχυρούς μηχανισμούς για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της συμμετοχής και του αντίκτυπου των γυναικών και των νέων στις προσπάθειες συμφιλίωσης, με δέσμευση να προσαρμόσουν και να βελτιώσουν τις στρατηγικές όπως απαιτείται.
- Προγράμματα πολιτιστικών ανταλλαγών: Συμφωνούν περαιτέρω να οργανωθούν εκδηλώσεις, φεστιβάλ και εκθέσεις που προβάλλουν τον πολιτιστικό πλούτο και των δύο κοινοτήτων, προβάλλοντας την κοινή κληρονομιά.
- Δέσμευση και ενδυνάμωση των νέων: Αναφέρονται τέλος στην ανάγκη να δημιουργηθούν προγράμματα εστιασμένα στη νεολαία που παρέχουν ευκαιρίες σε νέους και από τις δύο κοινότητες να εργαστούν από κοινού για κοινούς στόχους, όπως έργα κοινωφελών υπηρεσιών, αθλητικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές ανταλλαγές και ευαισθητοποίηση για την οδική ασφάλεια και ιδιαίτερα συζητήσεις για τη λύση του Κυπριακού.
Οι συμμετέχοντες αρχηγοί και εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ κομμάτων εξέφρασαν την πεποίθηση ότι μέσω της ενεργού συμμετοχής των γυναικών, «η Κύπρος μπορεί να επιτύχει μια πιο ολοκληρωμένη, περιεκτική και διαρκή ειρήνη. Ας προχωρήσουμε μαζί, με ενιαία δέσμευση για την ενδυνάμωση και τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα πρόσωπα του ταξιδιού συμφιλίωσης της χώρας μας».
Ξενοφών Καλλής
Στο κοινό ανακοινωθέν σημειώνεται επίσης ότι εξέφρασαν από κοινού ευγνωμοσύνη στον αείμνηστο Ξενοφώντα Καλλή για την πολύτιμη συμβολή του στην έρευνα και την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου. «Το έργο του ήταν καταλυτικό για την ανθρωπιστική προσέγγιση στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου» αναφέρουν και εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια.
Αναφέρεται τέλος ότι η επόμενη συνάντηση των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλλας θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου και θα φιλοξενηθεί από την Πρεσβεία της Σλοβακικής Δημοκρατίας στη Λευκωσία, στην παρουσία του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ ως επίτιμου καλεσμένου.
Πηγή: ΚΥΠΕ