Άλλη μια καταγγελία-Άφησαν χωρίς σύνοδο δεκαεξάχρονο ΑμεΑ (pics)

Άλλο ένα περιστατικό με την έλλειψη συνοδών για παιδιά ΑμεΑ, βλέπει το φως τη δημοσιότητας, αποτυπώνοντας για άλλη μια φορά το σοβαρό πρόβλημα.

Σύμφωνα με ανάρτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πασιουρτίδη, ο Μάριος που φοιτά στην Α' Τάξη στο Λύκειο Αραδίππου και πάσχει από εγκεφαλική παράλυση τύπου σπαστική διπληγία, έχει ανάγκη από σχολικό συνοδό.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Πασιουρτίδης ενημέρωσε προσωπικά το γραφείο της υπουργού Παιδείας και όπως είπε, «ελπίζω να επιλυθεί άμεσα, λαμβανομένου υπόψη ότι, πριν λίγες μέρες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόσληψη 90 σχολικών συνοδών για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης παγκύπρια».

Αυτούσια η ανάρτηση

Αυτός είναι ο Μάριος. Ο Μάριος πάσχει, μεταξύ άλλων, από εγκεφαλική παράλυση τύπου σπαστική διπληγία. Ο Μάριος φέτος πηγαίνει στην Α' Τάξη στο Λύκειο Αραδίππου. Έχει ανάγκη από σχολικό συνοδό, τόσο για τις μετακινήσεις του κατά τις σχολικές ώρες (τη δεδομένη στιγμή εξυπηρετείται από μία από τις δύο σχολικές συνοδούς που υπηρετούν στην μονάδα ειδικής εκπαίδευσης του Λυκείου, κάτι το οποίο δημιουργεί πρακτικά προβλήματα που επηρεάζουν και τα υπόλοιπα παιδιά της εν λόγω μονάδας), όσο και για την παρακολούθηση των μαθημάτων στην τάξη, αφού το πρόβλημά του δεν του επιτρέπει να μπορεί να παρακολουθεί, με την αναγκαία ταχύτητα, τη ροή του μαθήματος (δεν προλαβαίνει, για παράδειγμα, να αντιγράφει τον πίνακα με την ταχύτητα που το κάνουν οι υπόλοιποι συμμαθητές του).

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι προσπάθειες για εξασφάλιση σχολικού συνοδού, οι οποίες ξεκίνησαν από την οικογένεια του Μάριου, πολύ πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, απέβησαν άκαρπες λόγω ανεπαρκούς κονδυλίου, με βάση τα όσα μεταφέρθηκαν στην οικογένεια από το αρμόδιο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας στη Λάρνακα. Στο σημείο αυτό οφείλω να αναγνωρίσω ότι οι λειτουργοί του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας στη Λάρνακα, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά όπως προκύπτει, η αδυναμία εξασφάλισης συνοδού για τον Μάριο οφείλεται στην έλλειψη κονδυλίου.

Έχω ενημερώσει προσωπικά το γραφείο της Υπουργού Παιδείας, αναφορικά με το θέμα και ελπίζω και εύχομαι ότι θα επιλυθεί άμεσα, λαμβανομένου υπόψη ότι, πριν λίγες μέρες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόσληψη 90 σχολικών συνοδών για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης παγκύπρια.

Δεν αποτελεί αυτοσκοπό η δημοσιοποίηση τέτοιων ζητημάτων, αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη βδομάδα από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και κάθε μέρα που περνά αποβαίνει εις βάρος της μάθησης και της σχολικής προόδου του Μάριου.

(Σημείωση: τόσο οι φωτογραφίες, όσο και η δημοσιοποίηση του όλου ζητήματος γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του Μάριου και της οικογένειας του)

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε το Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα στην Κύπρο-Όσα κατέδειξε έρευνα
Διαβεβαίωσε την ετοιμότητα της ΕΦ για να ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση ασφάλειας ο ΥΠΑΜ (vid)
Στο τραπέζι η παροχή ΕΕΕ σε άτομα με αναπηρία ασχέτως με εισόδημα συζύγου-Τι αλλάζει με πρόταση νόμου
Υφ. Πολιτισμού: Το «ΘΥΜΕΛΗ» θα διαμορφωθεί εκ νέου εάν παραστεί ανάγκη
Παρέμβαση Επ. Ισότητας για τις εικόνες στο γυναικείο πρωτάθλημα-«Αποτελούν ντροπή για τον αθλητισμό»
Γιωργάλλας: Αναβαθμίζουμε την Ε.Φ. υλοποιώντας το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα
Ανακοίνωσε επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο ο Υπουργός Γεωργίας
Η δημιουργία βιομηχανικού λιμανιού ενώπιον της Επ. Εμπορίου-Βράζουν οι κοινότητες, προειδοποιούν με μέτρα
Πρόσω ολοταχώς για ψήφιση το νομοσχέδιο για την ορθοστασία εργαζομένων-Τι προνοεί
Μέχρι 8 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΙΙ»