Κοινή θέση για πρότυπα εκπομπών για οχήματα συμφώνησαν οι 27 εν μέσω επικρίσεων

Σε κοινή θέση των κρατών μελών για την πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο κανονισμό για τις εκπομπές αερίων των οχημάτων κατέληξαν τη Δευτέρα οι αρμόδιοι Υπουργοί (κυρίως Εμπορίου και Βιομηχανίας) της ΕΕ κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες, εν μέσω επικρίσεων.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί ενέκριναν τη γενική θέση του Συμβουλίου όσον αφορά την πρόταση κανονισμού (γνωστού ως Euro 7) για τα πρότυπα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για τις μηχανές οχημάτων, συστημάτων και εξαρτημάτων, που καλύπτει για πρώτη φορά όλα τα είδη οχημάτων (αυτοκίνητα, βαν, λεωφορεία και φορτηγά).

Εφόσον ο κανονισμός που αποτελεί πρόταση της Επιτροπής εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, θα αντικαταστήσει τους κανονισμούς Euro 6 (για αυτοκίνητα, ημιφορτηγά και ελαφρά οχήματα) και Euro VI (για φορτηγά και βαρέα επαγγελματικά οχήματα). Στον κανονισμό προστίθενται και νέα πρότυπα για τα φρένα και τα λάστιχα των οχημάτων με στόχο των περιορισμό των εκπομπών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου, η γενική θέση των 27 εξισορροπεί την ανάγκη για καθορισμό αυστηρών περιβαλλοντικών κριτηρίων, καθώς και για επιπρόσθετες επενδύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία εν μέσω της μετάβασης στην παραγωγή οχημάτων με μηδενικές εκπομπές.

Εν τω μεταξύ οργανισμοί όπως η ΜΚΟ «Transport & Environment» επικρίνουν την προσέγγιση των κρατών μελών, κάνοντας λόγο για αποδυναμωμένες προτάσεις οι οποίες δεν θα συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεταξύ άλλων και του πρακτορείου Reuters, την περασμένη Παρασκευή, σημαντικά κράτη μέλη όπως η Γαλλία και η Ιταλία ζήτησαν χαλάρωση των προτύπων που πρότεινε η Επιτροπή ώστε να μην πληγούν οι επενδύσεις σ ηλεκτρικά οχήματα.

Από την άλλη, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, παρά το γεγονός πως το κόστος για τις εταιρίες παραμένει υψηλό, ενώ κάλεσε για έναν κανονισμό που να συμβάλει στην καταπολέμηση της ρύπανσης του αέρα και της κλιματικής αλλαγής, διατηρώντας όμως παράλληλα τα οχήματα οικονομικά προσβάσιμα για τους καταναλωτές και την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία ανταγωνιστική.

Το επόμενο βήμα στη διαδικασία είναι η συζήτηση και η έγκριση της θέσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προτού ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο θεσμών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 6 εκατομμύρια
Συγκλονίζει η μητέρα της Τοπαλούδη, 5 χρόνια μετά την άγρια δολοφονία-«Μου άρπαξαν ό,τι είχα στην ψυχή μου»
BINTEO: Εργαλειοθήκη έπεσε από αστροναύτες στο διάστημα και περιφέρεται γύρω από τη Γη με αδιανόητη ταχύτητα
Ερντογάν σε Γκουτέρες-«Το Ισραήλ παραβιάζει θρασύτατα το διεθνές δίκαιο»
Απελευθερώθηκαν 12 γυναίκες όμηροι της Χαμάς-Ανάμεσά τους 10 Ισραηλινές
Στο κελί ο 38χρονος που έκλεψε όχημα ενοικιάσεως και πήγε να πετάξει από το αεροδρόμιο Πάφου
Εγκρίνεται στο Υπουργικό η σύσταση του Ινστιτούτου Καρκίνου
Παραδόθηκαν οι 12 όμηροι της Χαμάς-Ανάμεσά τους 10 Ισραηλινοί
Νέες νομοθεσίες κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών προτείνει η Κομισιόν-Oι πέντε στόχοι
Μετά το unfair του Σούνακ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Κάμερον ζήτησε και συνάντησε τον Γεραπετρίτη στο ΝΑΤΟ