Ούτε φέτος έτοιμο το «κόκκινο κουμπί» για ηλικιωμένους-Φωνές κατά του Υφυπουργείου Πρόνοιας
Μύρια Οδυσσέως 17:49 - 25 Σεπτεμβρίου 2023
Απογοητευμένοι εμφανίστηκαν οι βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσον αφορά την υλοποίηση της υπηρεσίας «κόκκινο κουμπί» από το Υφυπουργείο Πρόνοιας, αφού ένα χρόνο μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν φαίνεται πως, οι διαδικασίες δεν προχώρησαν όπως αναμενόταν. Έτσι αποφασίστηκε, να αποστείλουν σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργείο για να ζητήσουν λεπτομέρειες για την πορεία του.
Πρόκειται για την υπηρεσία που με το πάτημα του κουμπιού θα ειδοποιούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες από ηλικιωμένους ή άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, τα οποία βρίσκονται σε κίνδυνο.
Όπως σχολίασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής η εκπρόσωπος του Υφυπουργείου Πρόνοιας, η εφαρμογή της υπηρεσίας χρειάζεται τεχνικές λύσεις που πρέπει να είναι ορθές και οικονομικά βιώσιμες. «Θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν προσωπικά δεδομένα, οπότε βρισκόμαστε στο στάδιο καλύτερης μελέτης και εφαρμογής τους, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Πρέπει να μπει σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα να μπορεί να ανταποκρίνεται», σημείωσε.
Η τοποθέτησή της ήταν και αυτή που προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών, με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου να καλεί σε σύνταξη κατεπείγουσας επιστολής προς την Υφυπουργό Πρόνοιας, στην οποία θα αναγράφεται ότι, οι απαντήσεις που έλαβαν από την εκπρόσωπό της δεν ήταν ικανοποιητικές, δεδομένου των περσινών δηλώσεων που έγιναν από το Υφυπουργείο Πρόνοιας, Επίσης στην επιστολή θα ζητούν ενημέρωση για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησής για το «κόκκινο κουμπί».
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου, ανακοίνωσε πως απέστειλε υπόμνημα προς την Επιτροπή, ότι αποσύρουν την πρότασή τους για διαχείριση της υπηρεσίας, αφού όπως ανέφερε ενώπιον των βουλευτών, «νιώθουν τεράστια κοροϊδία από το κράτος».
Όπως είπε ο κος Αντωνίου, «δεν ξέρουμε τι έχει γίνει, αλλά θα στραφούμε προς τον ιδιωτικό τομέα για την υλοποίησή του. Δεν θα απαιτούμε πλέον την στήριξη του κράτους. Όταν το κράτος δεν ενδιαφέρεται αυτή τη στιγμή για την ασφάλεια των πολιτών του, τότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Εμείς το φέραμε στην Κύπρο το 2018 με την μακαριστή κα Ζέτα Αιμιλιανδίου, και πήραμε έγκρισή το 2019».
Επίσης εξήγησε πως στην πρότασή τους πρόσθεσαν την προστασία Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ). «Τους δώσαμε όλα τα πρωτόκολλα, όλες τις προδιαγραφές. Είχαμε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την CYTA για να μπουν οι σέρβερ του συστήματος εκεί. Από τότε ανταλλάξαμε μόνο ένα τηλεφώνημα. Από τότε σιωπή. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση και για αυτό αποσύρουμε την πρότασή μας για διαχείριση του Κέντρου Κρίσεως», είπε ο κος Αντωνίου.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι η Επιτροπή είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τους αρμοδίους πριν ένα χρόνο, ότι θα τίθετο σε λειτουργία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα το «Κόκκινο Κουμπί».
Εξήγησε ότι το κόκκινο κουμπί, είναι ένα σύστημα που για πολλούς ανθρώπους αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου, για ηλικιωμένους που διαβιούν μόνοι τους ή για άτομα που μπορεί σε μια δεδομένη στιγμή να χρειαστούν κατεπείγουσα βοήθεια.
«Ζούμε σε ένα κράτος που περιθωριοποιεί τους ηλικιωμένους, δεν καλλιεργεί την ευαισθησία ανάμεσα στους πολίτες για να αντιμετωπίζουν τους ευάλωτους συνανθρώπους μας με κατανόηση, συμπάθεια και δεν εποπτεύει τις στέγες ηλικιωμένων με επαρκή τρόπο, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συζήτησης», σημείωσε η κ. Χαραλαμπίδου.
Αναφέρθηκε στις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι στην ύπαιθρο, όσον αφορά τη μετακίνησή τους και τα φαρμακεία. «Ένα κράτος πρόνοιας που σέβεται τους ηλικιωμένους πολίτες θα έπρεπε να αντιμετωπίσει και να επιλύσει αυτά τα ζητήματα», υπογράμμισε.
«Πρέπει επίσης να εξευρεθούν τρόποι ώστε η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να ενημερώνουν τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας για τις διευκολύνσεις και τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται όπως για παράδειγμα τα προγράμματα του ΚΟΑ», κατέληξε.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, δήλωσε ότι «τόσο τα άτομα με αναπηρία όσο και οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποί μας είναι δύο ομάδες του πληθυσμού για τις οποίες η πολιτεία οφείλει να δώσει ιδιαίτερη σημασία η οποία αφορά στην προσβασιμότητα στους παρόχους υγείας, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, και στην αξιοπρεπή διαβίωσή τους».
Ζήτησε, ακόμα, «να ληφθούν υπόψη οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, όπως το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, που καταναλώνουν χρόνο και εξειδίκευση και που βρίσκονται στη διάθεση του κράτους για συνεργασία και ανάληψη ευθυνών», καθώς και διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε όλες τις υπηρεσίες για όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις.
Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, αναφορικά με την απόσυρση του Παρατηρητηρίου από την πρόταση να το διαχειριστεί το κέντρο εξυπηρέτησης για το «Κόκκινο Κουμπί», είπε ότι αυτό «δείχνει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία και η εθελοντική πρωτοβουλία είναι πολλές φορές πολύ πιο μπροστά από το κράτος».
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη γήρανση του πληθυσμού, είπε ότι «τα κράτη χρειάζονται στρατηγική, που έχει να κάνει με τις κοινωνικές ασφαλίσεις, με την πρόνοια με την υγιή γήρανση, με την αξιοπρεπή γήρανση, για να μπορούν να διαχειριστούν αυτό το θέμα το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε μία ωρολογιακή βόμβα ».
Υπογράμμισε την ανάγκη της πρόληψης, λέγοντας ότι θα πρέπει οι άνθρωποι να είναι ενημερωμένοι για θέματα υγείας και να υπάρχουν εκείνα τα προγράμματα τα οποία θα στηρίζουν τον αθλητισμό για την τρίτη ηλικία και τη συμμετοχή στον πολιτισμό, για να νιώθουν οι ηλικιωμένοι χρήσιμοι, αλλά επίσης να μην είναι απομονωμένοι στο σπίτι τους γιατί εκεί πέρα από τα προβλήματα της υγείας, σωματικής και ψυχικής. Πρόσθεσε ότι το Τμήμα Μεταφορών θα πρέπει να τρέξει τα σχέδια για τη μεταφορά των ηλικιωμένων και πρόσθεσε την ανάγκη για ένα σχέδιο για μακροχρόνια φροντίδα.