Γ. Παπαναστασίου: Ανέγερση ιδιόκτητου τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών μέχρι το 2025

Η ανέγερση ιδιόκτητου τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών με ορίζοντα υλοποίησης εντός του 2025 κρίνεται ως έργο εξαιρετικής σημασίας αναφορικά με τη στρατηγική ενεργειακή αυτονομία της Κύπρου, δήλωσε τη Δευτέρα σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ). 

Ο κ. Παπαναστασίου αναλύοντας τους στόχους του ΚΟΔΑΠ, ανέφερε ότι η ανέγερση ιδιόκτητου τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών με ορίζοντα υλοποίησης εντός του 2025, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα τόσο για τον Οργανισμό όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπογράμμισε ότι κρίνεται ως έργο εξαιρετικής σημασίας αναφορικά με τη στρατηγική ενεργειακή αυτονομία του κράτους, ενώ σημείωσε ότι θα αμβλύνει σημαντικά τα προβλήματα εξεύρεσης και ενοικίασης αποθηκευτικών χώρων από τρίτους, με υψηλό κόστος.

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο Υπουργός, θα συμβάλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού τα αποθέματα θα είναι άμεσα διαθέσιμα στην αγορά σε περίπτωση δυσχερειών στον εφοδιασμό με προϊόντα πετρελαίου.

Ο κ. Παπαναστασίου χαιρέτισε την έναρξη εργασιών για το έργο της Μελέτης, Κατασκευής και Συντήρησης του Ιδιόκτητου Τερματικού του ΚΟΔΑΠ και παρακάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να προωθήσουν τις ενέργειες που απαιτούνται για υλοποίησή του εντός των πλαισίων του συμβολαίου που υπογράφηκε.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στον Σχεδιασμό, την Κατασκευή και τη Λειτουργία του Συστήματος Πυρόσβεσης του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού που, όπως είπε, αποτελεί επίσης μεγάλο στόχο του ΚΟΔΑΠ για το 2024.

«Ως Πρόεδρος πλέον της Υπουργικής Επιτροπής για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού, αναμένω την όσο το δυνατόν συντομότερη κατακύρωση του σχετικού Διαγωνισμού από το Διοικητικό Συμβούλιο, με σκοπό, ακριβώς, την άμεση έναρξη των εργασιών για υλοποίηση του Συστήματος, καθώς η περιοχή φιλοξενεί τις κρίσιμες υποδομές ενέργειας της Κύπρου», είπε σχετικά.

Σημείωσε ότι το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού, μετά τις ριζικές αλλαγές και τις αποφάσεις που λήφθηκαν αναφορικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς του Κράτους, και μέχρι την εξεύρεση και δημιουργία κατάλληλου δεύτερου ενεργειακού πόλου, αποτελεί πλέον τη μοναδική περιοχή στην οποία φιλοξενούνται κρίσιμες υποδομές ενέργειας.

Ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που η Κυβέρνηση προωθεί, κατά προτεραιότητα, όλα τα απαραίτητα έργα και υποδομές, με σκοπό την ασφάλεια, τη θωράκιση και την εύρυθμη λειτουργία του Ενεργειακού Κέντρου.

Ο Υπουργός Ενέργειας, δήλωσε ενώπιον των μελών της Γενική Συνέλευση του ΚΟΔΑΠ, ότι αντιλαμβάνεται ότι ο Οργανισμός κατά τους τελευταίους μήνες, εκπλήρωσε με αρκετές δυσκολίες την υποχρέωση για διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών που να αντιστοιχούν σε 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών.

Σημείωσε ότι η περιορισμένη πρόσβαση σε αποθέματα λόγω της υψηλής ζήτησης από την αγορά και τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη, καθώς και οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές για ενοικίαση αποθεμάτων και αποθηκευτικού χώρου, υπήρξαν αναμφίβολα σημαντικές προκλήσεις για τον Οργανισμό το 2023.

Πρόσθεσε ότι ο σωστός και έγκαιρος προγραμματισμός, καθώς και η συνεχής παρακολούθηση των αποθεμάτων αναφορικά με τη διαθεσιμότητα, την ποιότητα και τα σχέδια ετοιμότητας, κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά και πρέπει να βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα του Οργανισμού.

Ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Οργανισμός θα παραμείνει στοχοπροσηλωμένος στη διατήρηση των αποθεμάτων πετρελαιοειδών της Κύπρου, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος και τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια έναντι κάθε κρίσης ή απειλής, ώστε ο Υπουργός και η Κυβέρνηση να είναι σε θέση να αποδεσμεύσουν τις απαραίτητες ποσότητες, εάν και όταν χρειαστεί.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Κική Παπαδοπούλου, δήλωσε από πλευράς της ότι τα στρατηγικά αποθέματα είναι διαθέσιμα για άμεση αποδέσμευση σε περίπτωση διαταραχής στην προμήθεια καυσίμων, μέσω διατάγματος του Υπουργού Ενέργειας, και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών και δραστηριοτήτων της Κύπρου.  

Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι η μοναδική αποδέσμευση που έχει ποτέ πραγματοποιήσει ο ΚΟΔΑΠ έγινε τον Μάιο του 2022, μέσω διατάγματος του Υπουργού Ενέργειας, και κατόπιν πρόσκλησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη συμμετοχή των κρατών-μελών της που δεν είναι μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Εξήγησε ότι κατά το 2022 οι διεθνείς αγορές πετρελαιοειδών επηρεάστηκαν και από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα περιοριστικά μέτρα που λήφθηκαν εναντίον της Ρωσίας και ότι ως εκ τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του ΚΟΔΑΠ, συμμετείχε εθελοντικά μετά και από έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αποδέσμευση 5,500 μετρικών τόνων από τα αποθέματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Β. Πάλμας: Ο κυπριακός λαός δεν θα υπαναχωρήσει, παρά τις όποιες δυσκολίες
Μηνύματα καταδίκης της επετείου της εισβολής από Υπουργούς της Ελλάδας
«Ένας ελαττωματικός κώδικας οδήγησε σε ψηφιακό χάος»-Νέα στοιχεία για το παγκόσμιο blackout
Αρχιεπίσκοπος: Αδιανόητη η ομαλοποίηση ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την Κύπρο
Έσβησε ο 73χρονος Χριστόφορος ενώ βρισκόταν σε πισίνα έπαυλης-Είχε πάει για διακοπές
Καταδίκασαν την μαύρη επέτειο της εισβολής τα κόμματα-«Πενήντα χρόνια θρήνου και προσφυγίας»
Πάνω από 250,000 ευρώ τα χρήματα που χάθηκαν μέσω Metamax-Ξεπέρασαν τις 100 οι καταγγελίες
Ψηφιακή οδύσσεια για το μπλακ άουτ, restart ακόμα και 15 φορές για να φύγει η μπλε οθόνη
«Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό»-Η αναφορά της Φον ντερ Λάιεν και το ευχαριστώ του Χριστοδουλίδη
Πολυτραυματισμός η αιτία θανάτου του 36χρονου που έσβησε στο θανατηφόρο στην Αγία Νάπα