Εξαγωγές 405 χιλιάδων δολαρίων από Τουρκία σε Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με Μιλλιέτ

Εξαγωγές ύψους 405 χιλιάδων δολαρίων προς την Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιήθηκαν φέτος το πρώτο εξάμηνο του 2023 σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ η οποία επισημαίνει ωστόσο ότι το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου έδωσε εντολή στις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας να μην ανταλλάσσουν καμιά αλληλογραφία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Μιλλιέτ, «ενώ συνεχίζεται το διπλωματικό μπρα ντε φερ Τουρκίας, Ελλάδας, και Ε/κ Διοίκησης της νότιας Κύπρου ιδίως στις σχέσεις με την τδβκ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπήρξε μια ενδιαφέρουσα επαφή μεταξύ της Ε/κ διοίκησης και των τουρκικών αρχών. Όταν η 'Ε/κ διοίκηση', η οποία δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, ζήτησε έγγραφα από τις τουρκικές τελωνειακές αρχές, το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου έδωσε εντολή να μην υπάρξει επαφή με την Ε/κ διοίκηση με καμία επίσημη επιστολή και να αποφευχθεί κάθε είδους αλληλογραφία, συμπεριλαμβανομένων e-mail».

Γράφει ότι το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου προειδοποίησε τις τουρκικές τελωνειακές διοικήσεις για τον Ε/ τομέα, όπως αναφέρεται στην Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, η Τελωνειακή Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας ζήτησε από τουρκικό τελωνείο να ελέγξει έγγραφο κυκλοφορίας A.TR που χρησιμοποιείται στις εξαγωγές. 

«Μετά από δισταγμό ως προς την απάντηση που έπρεπε να δοθεί, το θέμα διαβιβάστηκε στο τουρκικό υπουργείο Εμπορίου. Στην εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο για το θέμα, δήλωσε ότι η Ε/κ διοίκηση, η οποία ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί μόνη της την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος εταιρικής σχέσης που ιδρύθηκε το 1960 και τερματίστηκε το 1963, δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία και δεν υφίστανται διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τονίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία επαφή σε επίσημο και πολιτικό επίπεδο μεταξύ της Τουρκίας και της Ε/κ διοίκησης». 

Σύμφωνα με τη Μιλλιέτ «το  τουρκικό Υπουργείο ανέφερε ότι «οι τελωνειακές αρχές θα πρέπει να μην επικοινωνούν με την Ε/κ διοίκηση μέσω οποιασδήποτε επίσημης επιστολής και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ότι στο μέλλον θα πρέπει να απέχουν από κάθε αλληλογραφία, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με τις αρχές της 'Ε/κ διοίκησης». 

Όπως αναφέρεται «το πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR, το οποίο είναι ένας τύπος πιστοποιητικού κυκλοφορίας και προέλευσης, εκδίδεται για μεταποιημένα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα σε ελεύθερη κυκλοφορία που μεταφέρονται απευθείας μεταξύ δύο τμημάτων της περιοχής Τελωνειακής Ένωσης που συγκροτούν η Τουρκία και η ΕΕ». 

«Αν και η Τουρκία δεν έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Ε/κ διοίκηση συνεχίζει τις οικονομικές της σχέσεις με την Ε/κ διοίκηση σε περιορισμένο βαθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων, κατά την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Ιουλίου του τρέχοντος έτους πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές ύψους 405 χιλιάδων δολαρίων προς την Ε/κ διοίκηση», προστίθεται στο δημοσίευμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας για την κακοποίηση του Όλιβερ-«Να συλληφθούν οι δράστες»
Ώρες αγωνίας για 25χρονο-Απουσιάζει από την οικία του στη Λεμεσό
Επιμένει η Χαμάς για τους ομήρους- «Χωρίς διαπραγματεύσεις δεν θα απελευθερωθεί κανένας»
Χειροπέδες σε 33 αλλοδαπούς που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο-Άλλοι 207 επαναπατρίστηκαν
Ο πράκτορας πίσω από το σχεδιαζόμενο χτύπημα στην Κύπρο, το προφίλ των δύο συλληφθέντων και οι στόχοι
Τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο του Τάσσου Παπαδόπουλου
Συνεχίζει την απεργία πείνας η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης-Για οκτώ χρόνια δεν είδε τα παιδιά της
«Θα ξαναχορέψουμε»-To τατουάζ της 21χρονης Mia που απήχθη από τη Χαμάς στο φεστιβάλ
Ανακοίνωσε αποτροπή επίθεσης κατά Ισραηλινών και Εβραίων στην Κύπρο η Μοσάντ
Απίστευτο περιστατικό στην Ελλάδα-Πήγε για λιποαναρρόφηση και έφυγε με παραμορφωμένες γάμπες