Το αντίο των κομμάτων στον Ξενοφώντα Καλλή-«Ταύτισε το όνομά του με τον αγώνα ανεύρεσης αγνοουμένων»

Το δικό τους αντίο στον Ξενοφώντα Καλλή θέλησαν να πουν τα πολιτικά κόμματα, τα οποία κάνουν λόγο για ένα άνθρωπο που εργάστηκε ακούραστα για το θέμα των αγνοουμένων, στο οποίο αφιέρωσε τη ζωή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Ξενοφών Καλλής

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στην ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «ηγεσία και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού αποχαιρετούν από κοινού με το σύνολο της κοινωνίας μας, έναν ευπατρίδη, έναν ακούραστο υπηρέτη του αγώνα για την ανεύρεση των αγνοουμένων μας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως ο Ξενοφών Καλλής, ως Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αγνοουμένων, εργάστηκε ακούραστα επί σειρά ετών, ώστε να φέρει εις πέρας, παρά τις πολλαπλές αντιξοότητες, το δύσκολο έργο του, με επαγγελματισμό και συνέπεια.

«Πέρα από το έργο του όσο αφορά τους αγνοούμενούς μας, είχε αναλάβει και την ανασκαφή του “Νοράτλας” που έλαβε μέρος στην επιχείρηση “Νίκη”, συνθέτοντας και με τη συνεισφορά του αυτή την εικόνα της εισβολής του 1974. Πάνω από όλα, όμως, ο Ξενοφών Καλλής εργάστηκε με ευαισθησία απέναντι στους αγνοούμενούς μας και στις οικογένειές τους, αλλά και με τη μέγιστη δυνατή ακεραιότητα στις θέσεις που κατέλαβε ως σύμβουλος του Ελληνοκύπριου Εκπροσώπου στη Διερευνητική επιτροπή των Αγνοουμένων και σύμβουλος του Προεδρικού Επιτρόπου για ανθρωπιστικά θέματα».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ σημειώνεται πως «η Πρόεδρος, η ηγεσία και στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους για την απώλεια του Ξενοφώντα Καλλή και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα παραστεί στην κηδεία και θα τιμήσει τη μνήμη του Ξενοφώντα Καλλή».

Από πλευράς της η ΕΔΕΚ σημειώνει πως «ο Πρόεδρος Μαρίνος Σιζόπουλος, τα στελέχη και τα μέλη της ΕΔΕΚ, εκφράζουν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Ξενοφώντα Καλλή, ο οποίος συνέδεσε το όνομα του με τις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας».

Στην ανακοίνωση του κόμματος του Μαρίνου Σιζόπουλου προστίθεται πως «είτε ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αγνοουμένων, είτε ως σύμβουλος του Ελληνοκύπριου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, ο αείμνηστος Ξενοφών Καλλής, αφιέρωσε αφειδώλευτα προσπάθειες δεκαετιών, για να γνωρίζουν οι συγγενείς των αγνοουμένων την τύχη των προσφιλών τους προσώπων. Εκφράζουμε τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους οικείους του Ξενοφώντα Καλλή».

Στην ανακοίνωσή της η ΔΗΠΑ-Συνεργασία εκφράζει την θλίψη και τον συγκλονισμό της για τον θάνατο του Ξενοφώντα Καλλή, «του ευπατρίδη που αφιέρωσε τη ζωή του και ταύτισε το όνομά του με τον αγώνα για την ανεύρεση των αγνοουμένων της περιόδου 1955-59, 1963-64 και της τουρκικής εισβολής του 1974.

Τεράστια η απώλεια για τον τόπο που εξακολουθεί να ζει τα συνεπακόλουθα της κυπριακής τραγωδίας, για τον επί σειρά ετών προϊστάμενο της υπηρεσίας Αγνοουμένων. Για τον άνθρωπο που εργάστηκε με ασύγκριτη ακεραιότητα και ήθος για να απαλύνει τον πόνο των συγγενών των αγνοουμένων κάνοντας δικό του το δράμα ενός ολόκληρου λαού».

Τέλος, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, στη δική του ανακοίνωση εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ξενοφώντα Καλλή.

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Ξενοφώντα Κάλλη ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ο Ξενοφών Καλλής είναι γνωστός για το πολύχρονο και αξιοθαύμαστο έργο του για ανεύρεση των αγνοουμένων του 1974. Αφιέρωσε τη ζωή του και εργάστηκε ακούραστα και για τους αγνοούμενους της περιόδου 1963 – 1964 και 1955-59».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως «ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και του οικείους του Ξενοφώντα Καλλή. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δημόσια δαπάνη η κηδεία του Ξενοφώντα Καλλή με απόφαση Προέδρου-«Αφιέρωσε τη ζωή του για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων»

Δειτε Επισης

Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»