Κύκλωμα απάτης συνταγογραφήσεων στα κατεχόμενα-Στις δεκατρείς οι «συλλήψεις»

Κύκλωμα απάτης συνταγογραφήσεων φαίνεται ότι σχηματίστηκε στα κατεχόμενα με γιατρούς να γράφουν, εν αγνοία ασθενών, συνταγές που εκτελούνταν από φαρμακοποιούς και μοιράζονταν τα χρήματα από την «κρατική» επιδοτούμενη τιμή. Το σκάνδαλο δημοσιοποιήθηκε εδώ και μέρες και ήδη οι «συλλήψεις» έφτασαν τις 13, μεταξύ των οποίων η Χατιτζέ Φαϊνταλί, μια γιατρός που είναι συγγενής του νυν «υπουργού υγείας» Χακάν Ντιντσγιουρέκ και πρώην «βουλευτής» του ΔΚ («συγκυβερνών» κόμμα).

Ο τ/κ Τύπος παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και τα περισσότερα πρωτοσέλιδα σήμερα αναφέρονται στις 7 «συλλήψεις» που έγιναν χθες – οι περισσότερες σε μια μέρα μέχρι τώρα – δύο στην Αμμόχωστο και πέντε στην Λευκωσία. Μια από την δύο «συλλήψεις» στην Αμμόχωστο αφορούσε την Φαϊνταλί, ενώ στην Λευκωσία συνελήφθη επίσης μια γιατρός, ένας φαρμακοποιός – του οποίου η γιατρός είναι νύφη - και τρεις πολίτες.

Το «επαρχιακό δικαστήριo» Λευκωσίας επέβαλλε διήμερο «διάταγμα κράτησης» με τον «αστυνομικό ανακριτή» να δηλώνει στην διαδικασία ενώπιον του ότι έχουν προκύψει πολλά ονόματα που πρέπει να ερευνηθούν.

Το σκάνδαλο αφορά φάρμακα που μπορούσαν να συνταγογραφηθούν μέσω του «συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων» και είναι συγκεκριμένα από διάφορες κατηγορίες.

Η ιστοσελίδα Κίπρις ποστασί έγραψε χθες ότι την υπόθεση παρακολουθούν και η αστυνομία αλλά και το Τμήμα Τελωνείων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέχρι χθες για την εν λόγω απάτη είχαν συλληφθεί τρεις γιατροί και τρεις φαρμακοποιοί.

Ο τ/κ ιατρικός σύλλογος ανακοίνωσε την σύσταση ερευνητικής επιτροπής και τονίζει την ανάγκη για μια «δίκαιη δίκη», εκφράζοντας ετοιμότητα για συνεργασία με τις «δικαστικές αρχές».

Τ/κ ΜΜΕ σημειώνουν πως στο κύκλωμα για τις συνταγές φαρμάκων περιλαμβάνονται κάποιοι γνωστοί γιατροί και φαρμακοποιοί. Οι συνταγές, χωρίς την έγκριση ή την γνώση των ασθενών, τα ονόματα των οποίων χρησιμοποιούνταν για να κατοχυρωθούν στο σύστημα, φαίνεται ότι γράφονταν από γιατρούς εδώ και καιρό, σε συνεννόηση με συγκεκριμένους φαρμακοποιούς. Τα γραπτά μηνύματα SMS για την έκδοση της συνταγής αντί να αποστέλλονται στα ονόματα των ασθενών που αναγράφονταν στην συνταγογράφηση, αποστέλλονταν σε άλλα τηλέφωνα.

Η όλη ιστορία φέρεται να αποκαλύφθηκε όταν ασθενής πληροφορήθηκε πως είχε εξαντλήσει την ποσότητα φαρμάκου που δικαιούνταν για την συγκεκριμένη χρονιά, χωρίς όμως ο ίδιος να είχε πάρει ποτέ τέτοιο φάρμακο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χάθηκαν τα ίχνη 30χρονου στη Λάρνακα-Ζητά τη βοήθεια των πολιτών η Αστυνομία
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια
Σκαρφαλώνει στους 35βαθμούς ο υδράργυρος-Θα παρατηρείται σκόνη στην ατμόσφαιρα
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική