«Η πολιτική δεν ασκείται σε ηθικό κενό»

Οι πολιτειακοί και κοινωνικοί θεσμοί αποτελούν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο δομείται και διαμορφώνεται η κοινωνία, αλλά και η ίδια η Δημοκρατία. Είναι εμπεδωμένοι στη συνείδηση και αποδοχή των πολιτών ως προς την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους και συνεπώς ο σεβασμός τους είναι απαρέγκλιτος, καθότι σε διαφορετική περίπτωση, είσαι αντιμέτωπος με το αξιακό σύστημα της ίδιας της κοινωνίας.

Πόσο μάλλον, όταν αναφερόμαστε σε αξιωματούχους της πολιτείας, οι οποίοι επιλέγηκαν και διορίστηκαν από τον ίδιο τον Π.Τ.Δ., οι οποίοι ενεργούν κατ΄ εντολή και εξ’ ονόματος του. Η κραυγαλέα περίπτωση της πληρωμής των λεπτομερειών των υπερωριών της κα. Κωμοδρόμου, η οποία ασκεί καθήκοντα Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ως αποσπασμένη υπάλληλος από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αποτελεί πρόκληση.

Οφείλω να υπογραμμίσω στην τοποθέτησή μου, ότι το ζήτημα δεν είναι προσωπικό, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει στοχοποιείται η κα. Κωμοδρόμου, την οποία όμως κατάφωρα αδίκησαν πρώτοι οι πολιτικοί προϊστάμενοί της. Το ζήτημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολιτικό με εξόχως ηθική διάσταση.

Είναι ξεκάθαρα θέμα ευθύνης όλων εκείνων που, εν γνώση τους, μεθόδευσαν τέτοια σκανδαλώδη διαχείριση, που προκάλεσε το δημόσιο αίσθημα και μίκρυνε το ηθικό ανάστημα της κυβέρνησης. Στο τέλος της ημέρας, αφενός άφησαν εκτεθειμένη την κα. Κωμοδρόμου και αφετέρου αναγνώρισαν δημόσια ότι ήταν πολιτικά λανθασμένη η διαχείριση της υπόθεσης εκ μέρους τους.

Η σύνταξη, αποδοχή και πληρωμή υπερωριών προς πληρωμή για την κα. Κωμοδρόμου από το Προεδρικό για την παρουσία της σε εθελοντικές, φιλανθρωπικές, επετειακές , κοινωνικές εκδηλώσεις, εκκλησιασμούς και συνεστιάσεις προσφυγικών δήμων, προετοιμασία ομιλιών, συναντήσεων στο Προεδρικό και πολλά άλλα, μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της ασέβειας και του εξευτελισμού των θεσμών, της περιφρόνησης της ίδιας της κοινωνίας, που μέσα από τις διάφορες εκδηλώσεις, εκπροσωπείτο η ίδια η κυβέρνηση και ο ΠΤΔ. Σε αντίθεση με τα μηνύματα των εθελοντών και των ενεργών πολιτών, που με το παράδειγμά τους, στέλνουν το μήνυμα της πιο ευγενούς ανθρώπινης συμπεριφοράς, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του αλτρουισμού και της αφιλοκερδούς συνεισφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Η συμπλήρωση του εντύπου των υπερωριών φέρει και την υπογραφή του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αφού την διάβασαν, την ενέκριναν, τόσο φυσιολογική κρίθηκε γι’ αυτούς η πληρωμή αυτών των δραστηριοτήτων. Δεν διαπίστωσαν τίποτα το παράλογο και το ηθικά έκπτωτο. Τόσο υποτίμησαν τους πάντες! Καθόλου τυχαίο, καθότι εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι είχαν την εντολή και την κάλυψη του ίδιου του ΠΤΔ.

Όταν στέλνονταν οι προσκλήσεις στο προεδρικό για τον ίδιο τον ΠΤΔ, η κουστωδία των πολιτειακών αξιωματούχων, που κατοικοεδρεύουν στο προεδρικό (Υφυπουργοί, Επίτροποι, και Διευθυντές) κανείς από αυτούς δεν είχε το φιλότιμο και τον χρόνο να παραστεί καθηκόντως, ως όφειλαν, αλλά τις διοχέτευαν στην κα. Κωμοδρόμου, για να καταγράφει υπερωρίες.

Δεν πρόκειται για λάθη αλλά για επιπολαιότητες ολκής. Η κριτική δεν γίνεται για αντιπολιτευτικούς λόγους, γιατί μπορούμε να αντιπαραβάλουμε θετικά πρότυπα ανάλογης περίπτωσης που συμπεριφέρθηκαν διαφορετικά. Όταν το 2019 ο Παναγιώτης Σεντώνας αναλάμβανε την ίδια θέση, του Αν. Κυβερνητικού Εκπροσώπου, παραιτήθηκε αμέσως από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εάν ο Προέδρος Χριστοδουλίδης και η ομάδα του δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στα πλαίσια της χρηστής διοίκησης και να διοικήσουν το Προεδρικό Μέγαρο, τότε εύλογα τίθεται το ερώτημα: έχουν την ικανότητα να κυβερνήσουν την πατρίδα μας; Αλήθεια, μπορούν να κυβερνήσουν την Κύπρο μας;

*Βουλευτής ΔΗ.ΣΥ. ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

Δειτε Επισης

Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα
Δύο χρόνια έργων και προόδου στον Δήμο Γεροσκήπου
«Ηγεσία που κάνει τη διαφορά στην ΠΟΕΔ, με ΠΑΔΕΔ - Πρωτοπορία!»
Η προστασία από τις περιβαλλοντικές αλλαγές ως ανθρώπινο δικαίωμα,
Υποχρεωτική Νοσηλεία Ουσιοεξαρτημένων
Το τουριστικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Νότιας Λευκωσίας
Αδικήματα με ποινή Δια Βίου Φυλάκιση
Ο Τραπεζικός Αποκλεισμός στον Αστρομερίτη: Μια πρόκληση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική ανάπτυξη