Παράλληλες διεργασίες για Καταστατικό και διπλές εκλογές στους Οικολόγους

Ταυτόχρονες διεργασίες ενόψει του Καταστατικού Συνεδρίου του Δεκέμβρη και του διπλού εκλογικού ραντεβού του Ιούνη κάνει το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών αυτό το διάστημα, καθώς τρέχουν παράλληλα και οι δύο διαδικασίες στο κόμμα.

Σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στο Καταστατικό, στόχο έχουν ένα γενικότερο συγύρισμα και εκσυγχρονισμό, καθώς και εναρμονισμό κάποιων προνοιών με άλλα πράσινα κινήματα της Ευρώπης. Οι πρόσφατες περιπέτειες που πέρασαν οι Οικολόγοι ανέδειξαν την ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση του μητρώου του κινήματος, ενώ εντοπίστηκε επίσης κενό στην πειθαρχική διαδικασία και, ως εκ τούτου, υπάρχει πρόνοια για δημιουργία Επιτροπής Δεοντολογίας, ώστε οι αρμοδιότητες να μεταφερθούν από τις επαρχίες κεντρικά στο κόμμα. Άλλες εισηγήσεις αφορούν τη υιοθέτηση θεσμού συμπροέδρων (μιας γυναίκας και ενός άντρα) και την πιθανότητα εισαγωγής ποσοστώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πενταμελής επιτροπή που ανέλαβε να τρέξει το πρότζεκτ των καταστατικών αλλαγών έχει ολοκληρώσει το προσχέδιό της, εισάγοντας σε αυτό διάφορες εισηγήσεις που έφταναν κοντά της και πλέον το κίνημα ξεκινά τον προσυνεδριακό του διάλογο, πραγματοποιώντας Επαρχιακές Συνελεύσεις για συζήτηση των προτεινόμενων αλλαγών. Οι Συνελεύσεις θα ολοκληρώσουν τον κύκλο τους στις 16 Οκτωβρίου στη Λάρνακα και ακολούθως, αφού γίνουν οι τελικές τροποποιήσεις, λαμβάνοντας υπόψιν το σύνολο της ανατροφοδότησης, θα αποσταλούν σε δικηγόρο για έλεγχο και θα κοινοποιηθεί η τελική πρόταση. Το Συνέδριο θα προκηρυχθεί επίσημα από την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει στις 14 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, πιθανότατα το πρώτο Σαββατοκύριακο.

Αυτές οι Συνελεύσεις θα προσφέρουν και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για επαφές ανάμεσα στα κατά τόπους στελέχη του κόμματος, ενόψει της ευρύτερης προσπάθειας που καταβάλλουν οι Οικολόγοι για εξεύρεση υποψηφίων για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις Ευρωεκλογές, αφού δίνουν βήμα για συζήτηση και για ανταλλαγή ιδεών, παρόλο που δεν είναι αυτός ο βασικός λόγος σύγκλησής τους.

Αν και έχει ξεκινήσει η καταγραφή ενδιαφέροντος από πρόσωπα που θα ήθελαν να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του κινήματος για τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια και τις σχολικές εφορείες, η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι στις επαρχίες Λευκωσίας και Λεμεσού, ωστόσο συνεχίζει να υφίσταται πρόβλημα με τις υπόλοιπες επαρχίες προς το παρόν. Αποτελεί γεγονός πως ούτε και πριν από τη μεταρρύθμιση οι Οικολόγοι κατάφερναν να έχουν ολοκληρωμένα ψηφοδέλτια παντού και τα πράγματα έχουν καταστεί τώρα πιο περίπλοκα και, ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να έχουν πλήρη παρουσία σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Ωστόσο στόχος είναι να έχουν υποψήφιους σε όσες περισσότερες περιοχές γίνεται και να καταφέρουν να πετύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση. Άλλωστε, φαίνεται να δίνουν περισσότερο βάρος στις τοπικές εκλογές παρά στις Ευρωεκλογές.

Σε ό,τι αφορά τα υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν αναμένεται να υπάρχει ευρεία διεκδίκηση από στελέχη των Οικολόγων αλλά το κόμμα σίγουρα θα εμπλακεί στις συνεργασίες που ετοιμάζονται και θα υποστηρίζει συγκεκριμένους υποψήφιους. Ήδη, η Επαρχιακή Συνέλευση Πάφου αποφάσισε πριν από μερικές εβδομάδες να υποστηρίξει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Νίκου Παλιού για τη δημαρχία του Δήμου Ανατολικής Πάφου. Οι συζητήσεις και διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις γίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε επίπεδο επαρχιακών στελεχών και αφορούν συνεργασίες ανά Δήμο.

Πριν υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τις τοπικές εκλογές, όμως, αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις για τις Ευρωεκλογές. Μετά την απόφαση του κινήματος για αυτόνομη κάθοδο, γίνεται αυτή την περίοδο καταγραφή ενδιαφέροντος και εντός των επόμενων εβδομάδων ενδεχομένως οι Οικολόγοι να μπορούν να καταλήξουν στα έξι πρόσωπα που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιό τους. Υπενθυμίζεται ότι παραδοσιακά το κόμμα επιδιώκει να βρίσκονται στο ψηφοδέλτιό του τρεις άντρες και τρεις γυναίκες, ενώ, όπως και στο παρελθόν που είχαν γίνει ανάλογες προσπάθειες, φαίνεται πως θα επιδιώξει να φιλοξενήσει στον συνδυασμό του και μέλος της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών