Στον αέρα η υπόθεση με τα 17kg κοκαΐνης σε μπανάνες-Δικαστική κατσάδα από Βάσεις σε Δημοκρατία για άρνηση συνεργασίας

Στον αέρα βρίσκεται η εκδίκαση της υπόθεσης που αφορά τα 17 κιλά κοκαΐνης σε εμπορευματοκιβωτίου με μπανάνες, που εντοπίστηκαν μετά από σήμα των Ελληνικών Αρχών τον Αύγουστο του 2022 και για την οποία κατηγορούνται δύο πρόσωπα, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παραδίδει τα τεκμήρια της υπόθεσης στις Βρετανικές Βάσεις, καταχωρώντας η ίδια υπόθεση στο Δικαστήριο, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου για μη έκδοση των υπόπτων και χωρίς να έχει στα χέρια της όλα τα τεκμήρια.

Σημειώνεται πως τα ναρκωτικά είχαν εντοπιστεί από τις Ελληνικές αρχές και κατόπιν συνεννόησης με τις Κυπριακές Αρχές, έγινε αντικατάσταση των ναρκωτικών με ομοιώματα, τα οποία στην συνέχεια αποστάλθηκαν στην Κύπρο. Ακολούθως, το κοντέινερ με τα ομοιώματα παραλήφθηκαν από το Λιμάνι Λεμεσού και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ανοικτό χώρο στον Ασώματο των Βρετανικών Βάσεων, εξού και η υπόθεση ενέπιπτε στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας των Βάσεων, η οποία με τη σειρά της προχώρησε στη σύλληψη δύο προσώπων που θεάθηκαν στο κοντέινερ και τα οδήγησε ενώπιον Δικαστηρίου.

Ήθελε τους υπόπτους η ΥΚΑΝ, «όχι» από το Δικαστήριο των Βάσεων

Ωστόσο, την ίδια ώρα, η ΥΚΑΝ, στις 3 Αυγούστου 2022, εξασφάλισε εντάλματα σύλληψης σε βάρος των δύο εν λόγω προσώπων, τα οποία αποστάλθηκαν στις Βάσεις, ζητώντας τους να παραδοθούν οι ύποπτοι ώστε να εκδικαστούν σε Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως αν οι ύποπτοι και τα ναρκωτικά κατέληξαν σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων.

Στις 19 Αυγούστου 2022, το Δικαστήριο των Βρετανικών Βάσεων, απέρριψε το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έκδοση των δύο υπόπτων, υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων, ότι τόσο στο ένταλμα που εξασφάλισαν οι Αρχές της Δημοκρατίας από το Δικαστήριο, όσο και στο ένταλμα σύλληψης των Βάσεων, που αφορά αδικήματα συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος με την εισαγωγή ναρκωτικών και η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύει ότι οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα, έγινε σε περιοχή εκτός των Βάσεων.

Μάλιστα, τo Δικαστήριο, αφού άκουσε τις δύο πλευρές, δηλαδή τον εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τους συνήγορους υπεράσπισης των κατηγορουμένων, Γιάννη Πολυχρόνη, Λοΐζο Νεοφύτου, Γιώργο Εφφέ και Δημήτρη Λοχία, στην απόφαση του κούνησε το δάκτυλο στις Κυπριακές Αρχές, σημειώνοντας μάλιστα πως λαμβάνει υπόψη το σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η τέως Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών σε βάρος του Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού. Το Δικαστήριο των Βάσεων σημείωνε τον περασμένο Αύγουστο πως οι καταγγελίες της κας. Αριστοτέλους, οδήγησαν στην αναστολή από τα καθήκοντα του εν αναμονή της έρευνας για ενδεχόμενη συνωμοσία του με καταδικασθέντες εγκληματίες που εκτίουν ποινή φυλάκισης.

«I also take judicial notice of the fact that Anna Aristotelous’, (the RoC’s prison  governor), recent allegations of corruption against the Commander of RoC’s CyPol’s  Narcotics Squad (Michalis Katsounotos) led to his suspension from duty pending an  investigation into his alleged conspiracy with convicted felons being serving  prisoners».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Όχι» Δικαστηρίου Βάσεων για έκδοση υπόπτων με αναφορές στο σκάνδαλο Κατσουνωτού

Ζήτησαν τα τεκμήρια οι Βάσεις, άρνηση Εισαγγελέα

Η πιο πάνω απόφαση, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα για παράδοση των υπόπτων στις Κυπριακές Αρχές, δεν εφεσιβλήθηκε από καμία αρχή, ενώ στη συνέχεια, η Αστυνομία των Βάσεων, προκειμένου να διερευνηθεί αποτελεσματικά η υπόθεση και να έχει ενώπιον της όλα τα δεδομένα, ζήτησε την βοήθεια της ΥΚΑΝ, ειδικότερα να της παραδοθούν τεκμήρια και κυρίως όπως συνδράμουν ώστε να έλθουν τα ναρκωτικά από την Ελλάδα στις Βάσεις μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, την 1η Σεπτεμβρίου 2022, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ενημέρωσε τον Γενικό Εισαγγελέα των Βάσεων, πως η Κύπρος δεν προτίθεται να παραδώσει κανένα τεκμήριο και δεν πρόκειται για βοηθήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς να επεξηγούνται οι περαιτέρω λόγοι, σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από την δικαστική απόφαση των Βάσεων.

Απόσπασμα από την απόφαση:

«However, such assistance did not flow. I am not aware if the Attorney General of the Republic of Cyprus gave reasons for his decision to refuse to assist the SBA investigating authorities but, if he did, these are not before the Court. It is argued that such a refusal without justification puts the Republic of Cyprus is breach of its duty of co-operation between the police forces of the Republic and SBAs. The Interested Parties in this case have drawn this Court’s attention to Section 15 of Annex “O” to the Treaty of Establishment which states that: “There will be co-operation between the Police and the Gendarmerie of the Republic and the Police of the Sovereign Base Areas for prevention and detection of crime and facilities will be given to the Police and Gendarmerie of the Republic for the investigation of offences triable by the Courts of the Republic” »

Ως εκ τούτου, οι Βρετανικές Βάσεις καταχώρησαν υπόθεση εναντίον των δύο υπόπτων, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τον δικηγόρο Δημήτρη Λοχία, μόνο για το αδίκημα της παράνομης επέμβασης σε γη, αδίκημα το οποίο προκύπτει κατά την είσοδο τους στα χωράφια με το κοντέινερ, ενώ στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι και παρέμειναν εντός των Βάσεων για περίπου εννέα μήνες.

Αρνήθηκε να τα δώσει τα τεκμήρια ο Εισαγγελέας, ζήτησε αυτά των Βάσεων η ΥΚΑΝ

Πέντε ημέρες μετά την άρνηση του Εισαγγελέα της Δημοκρατίας να παραδώσει τεκμήρια, και συγκεκριμένα στις 6 Σεπτεμβρίου 2022, η ΥΚΑΝ ζήτησε από τις Βρετανικές Βάσεις, όπως τους δοθούν τα δικά τους τεκμήρια, δεδομένου πως οι ίδιοι δεν θα προχωρούσαν σε ποινική δίωξη εναντίον των υπόπτων για την υπόθεση των ναρκωτικών.

Προς τούτο, οι Βάσεις καταχώρησαν αίτηση στο Δικαστήριο των Βάσεων για να εκδοθεί διάταγμα που να τους επιτρέπει να τα παραδώσουν τα τεκμήρια τους στην ΥΚΑΝ, ενώ τον Οκτώβριο εκδόθηκε απόφαση με την οποία ικανοποιείτο το αίτημα της ΥΚΑΝ.

Ωστόσο, ο δικηγόρος των υπόπτων, Δημήτρης Λοχίας, άσκησε προσφυγή με την οποία ζητούσε διάταγμα το οποίο θα ακυρώνει τη σχετική απόφαση, με το Ανώτατο Δικαστήριο των Βάσεων, τον Απρίλιο του 2023, να ανατρέπει τα δεδομένα, ακυρώνοντας τη σχετική απόφαση που έδινε οδηγίες για παράδοση τεκμηρίων στην ΥΚΑΝ, κρίνοντας πως ήταν παράνομη.

Σημειώνεται, πως ο δικηγόρος των υπόπτων ζητούσε έντονα όπως οι πελάτες τους δικαστούν στις Βρετανικές Βάσεις, εκεί όπου διαπράχθηκαν τα αδικήματα, όπως ήταν και η απόφαση του Δικαστηρίου των Βάσεων, που αρνήθηκε την έκδοση των υπόπτων.

Καταχώρησαν υπόθεση χωρίς υπόπτους και τεκμήρια

Παρά την απόφαση για μη έκδοση των υπόπτων αλλά και την μη παράδοση τεκμηρίων, αφού τα στοιχεία έδειχναν πως τα αδικήματα διαπράχθηκαν σε έδαφος των Βάσεων, τον Μάιο του 2023, ο Γενικός Εισαγγελέας, καταχώρησε υπόθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστήριο Λευκωσίας σε βάρος των δύο προσώπων, ανεξαρτήτως αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε στα χέρια της ούτε τα τεκμήρια αλλά ούτε και τους υπόπτους.

Επίσης, παρά τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αφορούσε τα τεκμήρια, την ίδια περίοδο, δηλαδή τον Μάιο του 2023, η Κυπριακή Δημοκρατία επανήλθε, καταχωρώντας νέο αίτημα για παράδοση τεκμηρίων στην ΥΚΑΝ, ώστε να χρησιμοποιηθούν στη δίκη που καταχωρήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με τον συνήγορο υπεράσπισης Δημήτρη Λοχία, να φέρνει ένσταση και να δείχνει πως ο τρόπος που ενεργεί η Δημοκρατία, είναι καταχρηστικός και επιχειρεί να παρακάμψει τις αποφάσεις.

Έδειξαν κατάχρηση οι Βάσεις, κούνησαν το δάκτυλο στη Δημοκρατία

Το νέο αίτημα της Δημοκρατίας, απορρίφθηκε από το Δικαστήριο των Βάσεων, το οποίο συμφώνησε με τις θέσεις του συνηγόρου υπεράσπισης, αφού έκρινε πως ήταν καταχρηστικό.

Μεταξύ άλλων στην απόφαση του το Δικαστήριο, έκρινε πως η κατάχρηση έγκειτο στο γεγονός ότι το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν μια προσπάθεια να υπερπηδήσουν την απορριπτική απόφαση του Αυγούστου του 2022. Επιπρόσθετα, έκρινε ξεκάθαρα, πως ούτε οι Κυπριακές Αρχές, ούτε και οι Αρχές των Βάσεων ικανοποιήθηκαν από την απόφαση του Αυγούστου του 2022 και αντί να την προσβάλουν δια της νόμιμης οδού, αποφάσισαν να προβούν σε διάφορες πράξεις, σε μια προσπάθεια να πετύχουν τον σκοπό τους, να διωχθούν δηλαδή στη Δημοκρατία.

Αυτούσιο απόσπασμα:

«However, In the singular circumstances of this case, I must conclude that the application to return the exhibits to CyPol for the purposes of supporting the prosecution of Mr χχχ or Mr χχχ in the Republic would be an abuse of the process of this court since it seeks to undermine the very heart of the integrity of the criminal justice system».

Παράλληλα, κρίθηκε πως οι Κυπριακές Αρχές, όφειλαν να είχαν συνεργαστεί με τις Βάσεις μετά την απόρριψη της έκδοσης, προκειμένου να μπορεί να διερευνηθεί αποτελεσματικά η υπόθεση στις Βάσεις. Ωστόσο, η Κυπριακή Δημοκρατία αρνήθηκε να δώσει τα τεκμήρια, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου να μην παραδοθούν οι ύποπτοι.

Μάλιστα, στην απόφαση του το Δικαστήριο των Βάσεων, αναφέρει μεταξύ άλλων πως η απόφαση να αρνηθούν να συνεργαστούν, δεν έγινε καλή τη πίστει.

Αυτούσιο απόσπασμα: «This was refused by the Cypriot authorities on 2nd September 2022 for reasons which are not before this court. Given that Article 15 of ‘Annex O’ creates a framework of co-operation, and given also that the case of Yiacoub would permit the Republic to co-operate with the SBA request, it is argued that the decision to refuse to co-operate was not one which was made in good faith;»

Ως εκ τούτου, το Δικαστήριο των Βάσεων, δεδομένου των ενεργειών που έγιναν από πλευράς της Δημοκρατίας, έκρινε πως υπήρχε κατάχρηση διαδικασιών, ενώ αυτή τη στιγμή, λόγω των αποφάσεων της Εισαγγελίας, η υπόθεση των ναρκωτικών δεν μπορεί να δικαστεί στις Βάσεις, όπως αναφέρουν οι σχετικές αποφάσεις.

Στον αέρα και η υπόθεση στη Δημοκρατία

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η ποινική υπόθεση εναντίον ενός εκ των δυο προσώπων στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, εναντίον του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα και συνελήφθη όταν πέρασε σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια δίκη που στην ουσία βρίσκεται στον αέρα, αφού η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει στα χέρια της τα τεκμήρια, αλλά παράλληλα υπάρχει η σχετική απόφαση για μη έκδοση των υπόπτων για την συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει διάφορους λόγους, ως προς το γιατί οι ύποπτοι θα έπρεπε να δικαστούν σε Δικαστήριο των Βάσεων, δεδομένου πως τα αδικήματα δεν διαπράχθηκαν σε έδαφος της Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, ο δικηγόρος του υπόπτου, Δημήτρης Λοχίας, αναμένεται στην επόμενη ακροαματική διαδικασία να υποβάλει αίτημα διακοπής της δίκης, λόγω κατάχρησης εξουσίας/διαδικασίας.

Δειτε Επισης

Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»